ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ιολόγος για μετάλλαξη Όμικρον: Έχει ξεπεράσει τη Δέλτα -Δε μπορεί να περιοριστεί

0

Του Αντώνη Κρητικού

Ορισμένες ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την νεοφερμένη μετάλλαξη Όμικρον έδωσε αποκλειστικά στην εκπομπή Σαββατοκύριακο Παρέα στον ΣΚΑΪ η Ευτυχία Βάρδα, επικεφαλής ιολόγος του εργαστηρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, η επιστημονική ομάδα του οποίου ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα στη Νότια Αφρική.

Δημοσιογράφος: Όπως καταλαβαίνω, η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη Νότια Αφρική είναι αυτό που κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν, καθώς καταδεικνύει πώς η μετάλλαξη αυτή μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία παντού. Πιστεύετε ότι τελικά θα κυριαρχήσει παγκοσμίως;

Ιολόγος: Νομίζω πως θα κυριαρχήσει. Φυσικά γνωρίζουμε ότι έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες πέραν της Νότιας Αφρικής. Προκύπτει ότι στη Νότια Αφρική μετά την ανάκαλυψη μας ότι αυτή η μετάλλαξη είναι διαθέσιμη, έχει ξεπεράσει την μετάλλαξη Δέλτα. Μέχρι πρότινος εντοπιζόταν μόνο η Δέλτα όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει κυριαρχήσει η Όμικρον. Έχει εντοπιστεί σε όλες τις νέες περιπτώσεις covid αυτή τη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Τι γνωρίζουμε σχετικά με την μεταδοτικότητα της Όμικρον; Διασπείρετε πιο γρήγορα από την Δέλτα;

Ιολόγος: Ναι! Αυτό είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή. Τα δεδομένα σχετικά με την διασπορά είναι ξεκάθαρα. Διασπείρεται γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα από την Δέλτα. Ένας μολυσμένος μπορεί να μολύνει με τη σειρά του μέχρι 3 έως και 4 άτομα, άρα είναι ένας ιός που μεταδίδεται πιο γρήγορα. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς θα δράσουν τα εμβόλια στη μετάλλαξη αυτή. Υπάρχουν κάποια λίγα δεδομένα αυτή τη στιγμή που δείχνουν ότι μπορεί να μην ανταποκρίνονται και τόσο καλά αλλά αυτά τα δεδομένα δεν επαρκούν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα πριν καταλήξουμε ως προς αυτό. Αυτό που είναι πολύ ξεκάθαρο είναι ότι μπορεί να συμβούν επαναμολύνσεις. Άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με κάποια άλλη παραλλαγή κατά το παρελθόν μπορούν να επαναμολυνθούν με την Όμικρον.

Δημοσιογράφος: Από τα όσα λέτε καταλαβαίνω ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα αυτή τη στιγμή αν η Όμικρον μπορεί να υπερισχύσει έναντι της ανοσίας των εμβολίων ή της φυσικής ανοσίας. Προκαλεί ωστόσο σημαντική νόσηση;

Ιολόγος: Οι μελέτες που έχουμε δει αλλά και οι ασθενείς μας λένε ότι είναι μία πιο ήπια νόσηση. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό σημαίνει πώς έτσι και αλλιώς έχει ηπιότερα συμπτώματα ή αν οι νοσούντες έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί κατά το παρελθόν και λόγω αυτού έχει μετριαστεί η ισχύς της νόσου. Πάντως αυτή την περίοδο βλέπουμε ήπιες περιπτώσεις και αυτά είναι τα καλά νέα.

Δημοσιογράφος: Οι χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν επιπλέον μέτρα ειδικά λόγω και των Χριστουγέννων. Υποθέτω πώς αυτό γίνεται επειδή δεν ξέρουμε πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή.

Ιολόγος: Πιστεύω πώς οι άνθρωποι προσπαθούν να περιορίσουν τη διασπορά. Αλλά δεν θα είναι αυτό δυνατό. Έχουμε δει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν βοηθούν. Έχει ήδη εντοπιστεί και σε άλλες χώρες. Το μόνο που θα βοηθήσει είναι όλοι να λάβουμε τα μέτρα που ξέρουμε. Να φοράμε μάσκα, να πλένουμε χέρια και να κρατούμε αποστάσεις. Φυσικά τώρα στις γιορτές να μην μετέχουμε σε μεγάλές συγκεντρώσεις. Οι περισσότεροι που εμβολιάζονται είναι το καλύτερο μέτρο που έχουμε απέναντι στις μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της Όμικρον. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στη Νότια Αφρική βλέπουμε πάρα πολλές νέες διαγνώσεις και εδώ είναι καλοκαίρι. Ξεκάθαρα εξαπλώνεται κάθε χώρα ανεξάρτητα από την εποχή.

Δημοσιογράφος: Όλες αυτές οι νέες διαγνώσεις στην Νότια Αφρική είναι όλες διαγνώσεις της παραλλαγής Όμικρον;

Ιολόγος: Αναμφίβολα. Βλέπουμε να διασπείρεται η Όμικρον. Το βλέπουμε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και όχι μόνο στα παιδιά. Αυτή τη στιγμή όλες μας οι νέες διαγνώσεις είναι της παραλλαγής Όμικρον.

Πηγή: skai.gr

 

Ελληνική Αστυνομία: Αλλάζουν τα κριτήρια προσλήψεων για το ύψος ανδρών και γυναικών – Οι ανατροπές με νέα τροπολογία

Previous article

Μια αγροικία που έγινε φάρμα με άλογα, ελάφια, αλπακά -40 λεπτά από την Αθήνα ένας απίστευτος παράδεισος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.