8_ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια αγροικία που έγινε φάρμα με άλογα, ελάφια, αλπακά -40 λεπτά από την Αθήνα ένας απίστευτος παράδεισος

0

του Μάνου Λειβαδαρου

Σαράντα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένας παράδεισος για όσους λατρεύουν τα άλογα.

Επισκεφθήκαμε το Kouvaras Equestrian Club, στον Κουβαρά, είδαμε τα μαθήματα ιππασίας, περάσαμε μια ολόκληρη μέρα με τα ζώα που ζουν στη φάρμα του ιππικού ομίλου και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία.

Λένε ότι η επαφή με τα άλογα είναι ευεργετική. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο ζώο χρησιμοποιείται από τη σύγχρονη ψυχοθεραπεία για την αποκατάσταση και βελτίωση νευρολογικών, αισθητηριακών δυσλειτουργιών σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, μέσω της λεγομένης ιπποθεραπείας. Ωστόσο η ενέργεια που έχουν τα άλογα, η σχέση που αναπτύσσουν με τον άνθρωπο, είναι τόσο ιδιαίτερη που τελικά βοηθά και στην ψυχολογία μας. Μια απλή βόλτα μέσα στον στίβο ή ακόμα και ένα απλό χάδι μέσα στο στάβλο, διώχνει το στρες στη στιγμή. Ο τρόπος που σε προσεγγίζει το άλογο, το βλέμμα του ή ο τρόπος που σκύβει το κεφάλι του για να το χαϊδέψεις, είναι από μόνα τους μια υπέροχη εμπειρία.

 

Στους εξωτερικούς στάβλους, τα φιλικά άλογα υποδέχονται τον κόσμο που περπατά προς τη φάρμα με τα ζώα.

 

 

Ο στίβος όπου γίνονται τα μαθήματα ιππασίας και οι αγώνες υπερπήδησης εμποδίων.p>

Ο πέτρινος πύργος στην είσοδο δίνει το στίγμα και την αισθητική του ιππικού ομίλου Kouvaras Equestrian Club.

Στην Αθήνα υπάρχουν πολλές σχολές ιππασίας και το να περάσεις μια ημέρα εκεί, είτε ιππεύεις είτε όχι, είναι μια τέλεια ιδέα για εκδρομή στη φύση που θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους. Εμείς, για μια απόδραση από το πολύβοο κέντρο της Αθήνας, επιλέξαμε να επισκεφθούμε τον Ιππικό Όμιλο Κουβαρά, ο οποίος εκτός από την γνωστή σχολή ιππασίας που ανήκει στην οικογένεια του Αντώνη Αντωνίου, βαλκανιονίκη στην ιππασία με υπερπήδηση εμποδίων, φημίζεται για την πλούσια φάρμα του με ελάφια, ζαρκάδια, γαλοπούλες, λάμα, αλπακά, καμήλες, ζέμπρες, στρουθοκάμηλους, κότες, πέρδικες, μάρα Παταγονίας, γαϊδούρια, κουνέλια, κρι-κρι και φυσικά πάρα πολλά άλογα. Το Kouvaras Equestrian Club, μια πολύ μεγάλη έκταση που καλύπτει σχεδόν μία ολόκληρη πλαγιά, διαθέτει εκτός από την σχολή ιππασίας για παιδιά και ενήλικες, ένα club με cafe και εστιατόριο, έναν χώρο εκδηλώσεων -γάμους, βαφτίσεις, παιδικά πάρτι- και μια φάρμα με πολλά είδη ζώων που για όλους εμάς τους κατοίκους των αστικών κέντρων φαντάζουν εξωτικά.

Η διαδρομή για τον ιππικό όμιλο είναι απολαυστική, αφού διασχίζεις το πλούσιο δάσος του Κουβαρά.

Η υπέροχη διαδρομή στο δάσος του Κουβαρά
Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία, οι ατέλειωτες μέρες του εγκλεισμού, είναι πόσο ευεργετική είναι η επαφή μας με τη φύση. Οι περισσότεροι, στα αυστηρά lockdown, κλεισμένοι σε διαμερίσματα, είχαμε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης τη βεράντα μας, με μερικές γλάστρες να υποκαθιστούν το ρόλο του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτές οι μέρες μου έρχονται στο μυαλό, διασχίζοντας τους φιδογυριστούς δρόμους του κατάφυτου όρους Μερέντα, στο δάσος του Κουβαρά, μέσα στο οξυγόνο και τη σιωπή, μισή ώρα με σαράντα λεπτά μόνο μακριά από την προεόρτια κίνηση της Αθήνας. Ανοίγω το παράθυρο, κλείνω τη μουσική και αφήνομαι στους ήχους του δάσους. Σε αυτή την απόλυτη σιωπή, όπου ακούγεται μονάχα κανένα αυτοκίνητο που περνά σπάνια και πού και πού κανένα τσοπανόσκυλο που γαυγίζει, προσπαθώντας να μαζέψει τα πρόβατα.

Στο δρόμο για τον ιππικό όμιλο συναντάς πρόβατα που βόσκουν ελεύθερα

Με το που περάσω το εντυπωσιακό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που δεσπόζει μέσα σε μια κατάφυτη πλαγιά, ένα τεράστιο οικοδόμημα με πυργίσκους, τρούλους και καμπαναριά, σαν αυτά που υπάρχουν στο Άγιο Όρος, κλείνω το GPS και κάνω μια μικρή παράκαμψη. Βγαίνω από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο χωριό του Κουβαρά, και κάνω μια στάση σε έναν χωματόδρομο που όσο βαθαίνει γίνεται όλο και πιο σκοτεινός και δύσβατος. Σταματώ το αυτοκίνητο και περπατώ για λίγο, για μια ανάσα, μέσα στα δέντρα: Έλατα, πεύκα, πλατάνια, περιστοιχίζουν τον λασπωμένο χωματόδρομο που διακλαδώνεται σε πολλά μικρότερα μονοπάτια. Γιγαντιαία δέντρα τυλιγμένα με κισσούς, τεράστιες φτέρες, μανιτάρια… Μια μικρή ζούγκλα λίγα λεπτά έξω από την πόλη. Παίρνω μερικές ακόμα ανάσες και κάνω όπισθεν. Βγαίνω ξανά στον δρόμο. Σε λιγότερο από 5 λεπτά, σε μια πλαγιά με ελαιώνες, βρίσκεται ο Ιππικός Όμιλος του Κουβαρά.

Η κεντρική είσοδος στον Ιππικό Όμιλο Κουβαρά.

Για να φτάσει κάποιος εδώ υπάρχει ένας πιο σύντομος δρόμος που δεν περνάει μέσα από το δάσος, ούτε από το Πόρτο Ράφτη. Από Αττική Οδό συνεχίζεις στην Λεωφόρο Λαυρίου και λίγο μετά το Μαρκόπουλο στρίβεις προς Κουβαρά, στην έξοδο Κουβαράς/Πέτα, και ακολουθώντας τις ταμπέλες βγαίνεις στην οδό Αγίου Φανουρίου όπου βρίσκεται το κτήμα του Kouvaras Equestrian Club.

Εκτός από τα άλογα της σχολής, εδώ φιλοξενούνται και άλογα ιδιωτών που αγαπούν την ιππασία.

Ένα κανίς, πιστός φύλακας των στάβλων.

Μέσα στον τρίτο στάβλο, δίπλα στην αρένα.

Το άλογο κοιτούσε από το παράθυρο τη θέα στον στίβο, μέχρι που αντιλήφθηκε την παρουσία μας και γύρισε να μας υποδεχτεί. Τα άλογα είναι πολύ κοινωνικά ζώα και αγαπούν πολύ τον άνθρωπο.

Αυτός είναι ο κεντρικός στάβλος, δίπλα στη μεγάλη αρένα του ιππικού ομίλου.

Μαθήματα ιππασίας, μια υπέροχη εμπειρία
Περνώντας την πύλη Α, υπάρχει ένας πέτρινος μικρός πύργος και στα δεξιά ένα τεράστιο πάρκινγκ. Αριστερά υπάρχει μια παιδική χαρά με δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, ένας αίθριος χώρος με γρασίδι για εκδηλώσεις και μια σειρά από σκιερές πέργκολες με τα τραπέζια του cafe και του εστιατορίου.

Η είσοδος των χώρων εστίασης και της παιδικής χαράς.

Στο κέντρο, ως σημείο αναφοράς όλου του κτήματος, είναι ο στίβος του ιππικού ομίλου με τα ξύλινα εμπόδια που είναι στρωμένος με χώμα. Στο βάθος υπάρχει ένας κλειστός χώρος διακοσμημένος με σέλες και αξεσουάρ ιππασίας, το Club House, που έχει ένα country style lounge με τζάκι, δερμάτινους καναπέδες και τραπέζια, όπου γονείς περιμένουν τα παιδιά τους να τελειώσουν το μάθημα ιππασίας, πίνοντας καφέ ή απολαμβάνοντας το brunch τους.

ο Club House, ο χώρος του cafe και του εστιατορίου.

Ο χώρος του lounge έχει country style διακόσμηση, με τα κύπελλα από τους αγώνες να δεσπόζουν.

Γύρω από το μεγάλο τζάκι του Club House γονείς περιμένουν τα παιδιά τους, πίνοντας καφέ, συζητώντας ή διαβάζοντας τα βιβλία τους.

Ο χώρος του εστιατορίου του ιππικού ομίλου.

ο εστιατόριο έχει θέα στον στίβο όπου γίνονται τα μαθήματα και οι αγώνες.

Προχωρώντας ευθεία βγαίνεις στους στάβλους. Τα σκυλιά της φάρμας, πολύ φιλικά, κυκλοφορούν ελεύθερα. Στον πρώτο στάβλο που τον κοσμεί μια τοιχογραφία με ένα άλογο που καλπάζει, υπάρχουν πολλά κλουβιά με πολύχρωμα εξωτικά πτηνά.

Μια τοιχογραφία με ένα άλογο που καλπάζει κοσμεί τον τοίχο του 1ου στάβλου.

Μπαίνω στον τρίτο στάβλο, μια διαδοχή από μικρούς χώρους όπου βρίσκονται κάποια άλογα. Στο πρώτο υπάρχει μία φοράδα που λίγες ημέρες πριν έχει γεννήσει ένα πουλαράκι, το οποίο είναι φυσικά ήδη πολύ μεγάλο. Η μαμά σκύβει και μας μυρίζει πριν μας αφήσει να χαϊδέψουμε το μωρό της.

Η μαμά με το μωρό της.

Εδώ, εκτός από τα άλογα που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα ιππασίας, υπάρχουν και άλογα που συμμετέχουν στα Grand Prix υπερπήδησης εμποδίων, στα οποία ειδικεύεται η σχολή. Σε αυτά τα αγωνίσματα, τα οποία διοργανώνονται και στο Kouvaras Equestrian Club, συμμετέχουν κάθε χρόνο μεγάλοι αθλητές, βαλκανιονίκες και πρωταθλητές που έχουν διακριθεί σε διεθνείς αγώνες.

πηγή:iefimerida.gr

Ιολόγος για μετάλλαξη Όμικρον: Έχει ξεπεράσει τη Δέλτα -Δε μπορεί να περιοριστεί

Previous article

Έρχονται παρατάσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή και πάγιες δαπάνες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.