ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε σπάνιο σπαθί των Βίκινγκς με «πολλά μυστικά»

0

Σπάνιο, συναρπαστικό και πολύπλοκο εύρημα χαρακτηρίζουν αρχαιολόγοι ένα σπαθί των Βίκινγκς που ανακαλύφθηκε σε χώρο ταφής στα Όρκνεϊ (Ορκάδες) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το σπαθί βρέθηκε το 2015 στη βορειοανατολική ακτή του Papa Westray και εξετάζεται με προσοχή. Αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για ένα σπαθί βαρέος τύπου που σχετίζεται με τον 9ο αιώνα μΧ. Έχει υποστεί διάβρωση, ωστόσο εξέταση με ακτίνες Χ έχουν αποκαλύψει πως ο χειροφυλακτήρας ήταν εκτενώς διακοσμημένος. Επίσης, είχε γίνει χρήση διαφορετικών μετάλλων, για τη δημιουργία μιας δομής που θυμίζει κηρήθρα.

Όπως εκτιμούν αρχαιολόγοι, το σπαθί «έχει να πει πολλές ιστορίες».

Μαζί του βρέθηκαν επίσης και απομεινάρια από το θηκάρι του. Οι Άντριου Μόρισον, Κάρολαϊν Πάτερσον και Dr. Στίβεν Χάρισον του AOC Archaeology είπαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλές πληροφορίες στα ευρήματα. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν πως «για να διατηρήσουμε όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται, σηκώσαμε όλο το σπαθί και το έδαφος που το περιέβαλλε σε ένα κομμάτι για μεταφορά στο εργαστήριο ώστε να συνεχιστεί η ανασκαφή του με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια. «Είναι τόσο εύθραυστο που δεν ξέρουμε καν πώς μοιάζει το κάτω μέρος του, οπότε αυτά που ξέρουμε σίγουρα θα αλλάξουν τους προσεχείς μήνες. Το σίδερο στο σπαθί είχε διαβρωθεί πολύ, με πολλές από τις λεπτομέρειες που κάνουν εντύπωση να είναι ορατές μόνο μέσω ακτίνων Χ» σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ανασκαφές στο Μέιμπακ έχουν φέρει στο φως διάφορα ευρήματα, μεταξύ των οποίων στοιχεία μιας σπάνιας ταφής με πλοίο των Βίκινγκς και έναν δεύτερο τάφο με όπλα, μεταξύ των οποίων ήταν και το σπαθί. Θεωρείται πως οι τάφοι μπορεί να ανήκουν σε αποίκους πρώτης γενιάς στα Όρκνεϊ από τη Νορβηγία.

Κώστας Μαυραγάνης

πηγή: Huffington Post

«Πράσινο φως» για την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στη Διώρυγα της Κορίνθου

Previous article

Εὖ-topia: Έλληνες καλλιτέχνες σε διεθνή δημοπρασία για «εθνικό» σκοπό

Next article

More in ΚΟΣΜΟΣ

You may also like

Comments

Comments are closed.