ΥΓΕΙΑ

Θέλετε υγιές έντερο; Αποφύγετε αυτές τις διατροφικές συνήθειες

0

Αυτές είναι οι διατροφικές συνήθειες που θέλετε να αποφύγετε αν θέλετε ένα υγιές έντερο με εύρυθμη λειτουργία.

Το έντερο και η εύρυθμη λειτουργία του αποτελεί ένα ζήτημα που τελευταία τείνει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Και αυτό όχι αδίκως, αφού σύμφωνα με έρευνες ένα υγιές έντερο είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική υγεία και την καλή διάθεση, την αποφυγή χρόνιων παθήσεων αλλά και γιατί -φαινομενικά- απλό, την καλή πέψη.

Για ένα πιο υγιές και «χαρούμενο» έντερο είναι σημαντικό να αποφύγετε μερικές από τις πιο κοινές διατροφικές συνήθειες, που χωρίς να το καταλαβαίνουμε, δυσχεραίνουν την κατάσταση. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες, που θέλετε αντιστρέψετε, περιλαμβάνουν:

Μην τρώτε γρήγορα για υγιές έντερο

Το πρωταρχικό στάδιο της καλής πέψης είναι η μάσηση. Όταν δεν μασάτε καλά την τροφή σας, κάτι που συμβαίνει όταν τρώτε γρήγορα, το πεπτικό σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο για να απελευθερώσει τα ένζυμα που απαιτούνται για τη διάσπασή της, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί φούσκωμα, διάρροια, καούρα, παλινδρόμηση οξέος, κράμπες, δυσπεψία, αέρια, ναυτία και πολλά άλλα, καθώς μεγαλύτερα κομμάτια τροφής εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν αρκετά ένζυμα για την διάσπασή τους.

Πείτε «όχι» στην ζάχαρη

Ενώ καταναλώνετε υγιεινές τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά που περιλαμβάνουν ορισμένα φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, η κατανάλωση πάρα πολλών πρόσθετων σακχάρων μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, αποδυναμώνοντας την επένδυση του στομάχου, εξηγούν οι ειδικοί. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας είναι να ξεκινήσετε κάνοντας μικρές αλλαγές.

Αντί για δύο μπισκότα μετά το φαγητό, καταναλώστε ένα, για παράδειγμα.

Καθίστε για να φάτε

Πόσες φορές έχετε σταθεί κοντά στο ντουλάπι ή το ψυγείο και τσιμπολογάτε κάτι όταν πεινάτε; Πιθανότατα συμβαίνει περισσότερες φορές από ό,τι νομίζετε, και σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί χωρίς να το καταλαβαίνετε να τρώτε υπερβολική ή πολύ γρήγορα όταν στέκεστε όρθιοι.

Επιπλέον, το να τρώτε ενώ είστε όρθιοι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, το οποίο με την σειρά του μπορεί να επηρεάσει και την διαδικασία της πέψης.

Πείτε «ναι» στα λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν ίνες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας, διεγείροντας την ανάπτυξή τους και ενισχύοντας την επένδυση του εντέρου σας.

Τα καλά βακτήρια στο έντερο βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Και φαίνεται ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τα ευεργετικά αυτά βακτήρια.

Εάν δεν σας αρέσει να τρώτε λαχανικά, οι ειδικοί προτείνουν να τα προσθέτετε σε μικρότερες ποσότητες σε γεύματα που ήδη σας αρέσουν και τρώτε με όρεξη.

Δεν γυμναζόμαστε αμέσως μετά το γεύμα

Η διαδικασία της πέψης απαιτεί αίμα και ενέργεια και όταν γυμνάζεστε, οι μυς σας ανταγωνίζονται αυτούς τους πόρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να πάθετε κράμπα ή ακόμα και δυσπεψία καθώς το αίμα απομακρύνεται από το έντερο.

Η πέψη μάλιστα, μπορεί να διακοπεί για να δοθεί προτεραιότητα στην τροφοδοσία των μυών που γυμνάζετε.

Δεν τρώμε αγχωμένοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα χωνεύει καλύτερα την τροφή όταν είναι χαλαρό. Η πέψη επιβραδύνεται όταν τα επίπεδα του στρες είναι υψηλά, καθώς το σώμα καλείται να αντιμετωπίσει πιο «επείγοντα» ζητήματα.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το φαγητό που δεν έχει αφομοιωθεί παραμένει στο στομάχι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία ή ενόχληση ενώ επιτρέπει επίσης στα «κακά» βακτήρια στο έντερο να ευδοκιμήσουν. Πριν φάτε λοιπόν, δοκιμάστε να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Οι συνειδητές αναπνοές διεγείρουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που με την σειρά του συμβάλλει στην χαλάρωση.

Πηγή: https://www.vita.gr/

 

Πιάσιμο μετά τη γυμναστική – Πότε είναι ανησυχητικό;

Previous article

Αγριάνοι: Το άγνωστο χωριό της Λακωνίας που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος

Next article

More in ΥΓΕΙΑ

You may also like

Comments

Comments are closed.