5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτοί είναι οι 10 πιο διάσημοι πίνακες όλων των εποχών

0

Από τον Μποτιτσέλι ως τον Μονέ και από τον Μιχαήλ Άγγελο ως τον Ντα Βίντσι, αυτοί είναι πιο διάσημοι πίνακες όλων των εποχών

Κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται από συλλέκτες τέχνης που είναι πρόθυμοι να κατέχουν τους πιο περιζήτητους πίνακες στον κόσμο. Ωστόσο, οι πιο ακριβοί πίνακες δεν είναι απαραίτητα οι πιο διάσημοι πίνακες. Οι «καλύτεροι» πίνακες όλου του κόσμου βρίσκονται κυρίως στα μουσεία, οι οποίοι σπάνια θα πουληθούν, ως εκ τούτου είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητοι. Παρόλα αυτά σας παρουσιάζουμε  τους 10 πιο διάσημους πίνακες όλων των εποχών.

Οι 10 πιο διάσημοι πίνακες όλων των εποχών

10) The Birth of Venus, Sandro Botticelli

Η «Γέννηση της Αφροδίτης» είναι ένας πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Sandro Botticelli και βρίσκεται στη γκαλερί Uffizi στην Φλωρεντία. Ο πίνακας είναι φτιαγμένος με τέμπερα σε καμβά και έχει διαστάσεις 172,5 cm έως 278,5 cm. Απεικονίζει τη θεά Αφροδίτη που αναδύεται από τη θάλασσα ως ώριμη γυναίκα, όπως περιγράφεται στην ελληνική μυθολογία. Το όνομα του έργου, ωστόσο, δεν είναι απολύτως σύμφωνο με τον μύθο καθώς  η Αφροδίτη γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας. Ωστόσο, ο πίνακας δείχνει την άφιξή της στην Κύπρο, στέκεται πάνω σε ένα κέλυφος.

9) Water Lilies, Claude Monet

Τα «Νούφαρα» είναι η βάση των ιμπρεσιονιστικών πινάκων του Γάλλου καλλιτέχνη Claude Monet. Ο Monet είχε έναν πολύχρωμο κήπο με μια λίμνη χτισμένη στο στούντιο του στο Giverny τη δεκαετία του 1890 για να μπορέσει να ζωγραφίσει το αγαπημένο του μοτίβο σε όλες τις καιρικές συνθήκες (μισό σε εξωτερικούς χώρους). Ο Monet ζωγράφισε πολλές διαφορετικές παραλλαγές σε αυτό το θέμα. Μόνο την περίοδο 1899-1900, έκανε 18 διαφορετικούς πίνακες νούφαρου. Κατά την περίοδο 1914-1926, η Monet δημιούργησε μια σειρά τεράστιων ταπετσαριών με νούφαρα για το Musée de l’Orangerie στο Tuileries του Παρισιού. Δώρισε αυτά τα έργα στον καλό του φίλο Paul Clemenceau.

8) Night Watch, Rembrandt van Rijn

Το «Night Watch» είναι το πιο γνωστό έργο ζωγραφικής και αριστούργημα του Rembrandt van Rijn και μπορείτε να το δείτε στο μουσείο Rijksmuseum. Ο Ρέμπραντ το ζωγράφιζε μεταξύ 1639 και 1642. Το επίσημο όνομα είναι: Η εταιρεία του καπετάνιου Frans Banning Cocq και του υπολοχαγού Willem van Ruytenburgh ετοιμάζεται να ξεκινήσει. Αυτό το έργο, ένα κομμάτι της πολιτοφυλακής, παραγγέλθηκε ως ομαδικό πορτρέτο από μια εταιρεία από τη συντεχνία. Πιθανότατα ονομάστηκε για πρώτη φορά «The Night Watch» γύρω στο 1796/1797.  Σύμφωνα με τον Ernst van de Wetering, το έργο απέτυχε με μια συγκεκριμένη έννοια. Η αξία του πίνακα δεν μπορεί να εκφραστεί σε χρήματα. Δεν είναι προς πώληση ή δεν ήταν ποτέ προς πώληση.

7) Scream, Edvard Munch

Στην ουσία έτσι ονομάζονται τέσσερα έργα ζωγραφικής και μια λιθογραφία του Edvard Munch από το 1893. Η αρχική εκδοχή της «Κραυγής» του 1893 κρέμεται στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης (Nasjonalgalleriet) στο Όσλο. Θεωρείται ο πιο συγκινητικός πίνακας του Munch. Εκφράζει την πνευματική ταλαιπωρία και τη συναισθηματική παρενόχληση που ένιωσε ο ζωγράφος κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων της ζωής του. Ο Munch ήταν πρόδρομος του εξπρεσιονισμού, ένα στυλ που ήθελε να εκφράσει συναισθήματα. Το Scream είναι μια ψυχική αυτοπροσωπογραφία του Edvard Munch. Είναι ένας πίνακας που βασίζεται στη δική του τραυματική εμπειρία.

6) Girl with a Pearl Earring, Johannes Vermeer

Το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» είναι ένας πίνακας από το 1665-1667 του ολλανδού δασκάλου Johannes Vermeer. Το έργο είναι στην κατοχή του Mauritshuis στη Χάγη. Κανένα από τα μοντέλα του Vermeer δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ και αυτό ισχύει και για αυτό το κορίτσι. Πιθανή υποψήφια είναι η μεγαλύτερη κόρη του Μαρία, η οποία ήταν τότε δώδεκα, δεκατριών ετών. Το κορίτσι που απεικονίζεται φορά ένα μπλε τουρμπάνι με ένα κίτρινο πανί που πέφτει. Το κάλυμμα κεφαλής έρχεται σε αντίθεση με το καστανό κίτρινο σακάκι με το άσπρο γιακά. Το μαργαριτάρι ξεχωρίζει, μια υπέροχη δημιουργία λάμψης και σκιών και ξεφτισμένων άκρων. Με δύο πινελιές χρώματος, η Vermeer έδινε έντονο φως στο πάνω αριστερό μέρος και μια αντανάκλαση του λευκού της γιακά στο κάτω μέρος. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός του, είναι περισσότερο ένα γυαλί, λακαρισμένο «σκουλαρίκι σταγόνας» από ένα φυσικό μαργαριτάρι. Φαίνεται σαν το κορίτσι, με το ανεμπόδιστο βλέμμα της, να επιδιώκει άμεση επαφή με τον θεατή, σαν να έχει εκπλαγεί από αυτόν. Με το στόμα της ανοιχτό μισό, δίνει την εντύπωση ότι θέλει να πει κάτι. Τα υγρά, εξαιρετικά κόκκινα χείλη της της δίνουν μια αισθησιακή εμφάνιση. Ανακαλύψτε τις λεπτομέρειές του πίνακα εδώ.

5) Guernica, Pablo Picasso

Η «Guernica» είναι ένας πίνακας του Pablo Picasso από το 1937, που πήρε το όνομά του από τη θέση Guernica στην Ισπανική Χώρα των Βάσκων. Ο λόγος για τον πίνακα είναι ο βομβαρδισμός της Γκέρνικα από τους φασίστες με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Φράνκο, για να σπάσει την αντίσταση των Δημοκρατικών. Ο πίνακας, με διαστάσεις ύψους 3,49 μ. και πλάτους 7,76 μ., είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αμφιλεγόμενα έργα του Πικάσο.

Ο πίνακας δείχνει την πόλη κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού. Υπάρχουν πολλά να δείτε ταυτόχρονα στον πίνακα. Ένα άλογο που ορμά σε ένα σπίτι πανικού. Στα δεξιά, κάποιος πέφτει από την καμένη στέγη και μια μητέρα κλαίει για το νεκρό παιδί της. Ο  Πικάσο ήθελε ο πίνακας να κάνει το χάος να αισθανθεί κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού όταν κοιτάζετε τον πίνακα. Το φόντο είναι επίσης αναμεμιγμένο, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Οι άνθρωποι τρέχουν έξω από τα σπίτια τους με πανικό. Ο πίνακας είναι βαμμένος σε γραμμές και επιφάνειες σε μαύρο, λευκό και γκρι για να εκφράσει τον πόλεμο. Δεν είναι μια ρεαλιστική ζωγραφική. Ο Πικάσο προσπάθησε να μεταδώσει το συναίσθημα κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, όχι πώς έμοιαζε. Στο μπροστινό μέρος του πίνακα είναι ένας άντρας με σπασμένο σπαθί. Ένα σύμβολο για έναν νεκρό στρατιώτη. Το άλογο εκφράζει τον φόβο και είναι το σύμβολο για τα αθώα θύματα του πολέμου. Η μητέρα με το νεκρό παιδί συμβολίζει τη θλίψη για τους πεσμένους. Η λάμπα στον πίνακα συμβολίζει την έκρηξη και τον βομβαρδισμό στη Γκέρνικα.

4) The creation of Adam, Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni

Ο πίνακας «Η Δημιουργία του Αδάμ» είναι μέρος της τοιχογραφίας στο θησαυροφυλάκιο του παρεκκλησιού του Σιστίν στο Βατικανό που ζωγράφισε ο Michelangelo γύρω στο 1511. Το έργο είναι η απεικόνιση της  ιστορίας από το βιβλίο της Γένεσης στο οποίο ο Θεός –  Πατέρας αναπνέει ζωή στον Αδάμ. Από τις τοιχογραφίες έως τη Γένεση στο παρεκκλήσι Sistine, είναι χρονολογικά η τέταρτη εικόνα της ιστορίας.

3) The Last Supper, Leonardo da Vinci

Αποτελεί μια τοιχογραφία ζωγραφισμένη από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι που του ανατέθηκε από τον Duke Ludovico Sforza για την τραπεζαρία του μοναστηριού  Santa Maria delle Grazie. Είναι μια απεικόνιση μιας σκηνής από τον Τελευταίο Δείπνο του Ιησού, όπως περιγράφεται στη Βίβλο και βασίζεται στον Ιωάννη 13: 21-26, στην οποία ο Ιησούς ανακοινώνει ότι ένας από τους δώδεκα μαθητές του θα τον προδώσει. Ο πίνακας είναι γνωστός παγκοσμίως και η διάταξη είναι ένα εικονογραφικό μοντέλο. Επειδή δεν μπορεί να μετακινηθεί, δεν ήταν ποτέ ιδιόκτητο.

2) The Starry night, Vincent van Gogh

Το «Έναστρη Νύχτα» είναι ένας πίνακας του ολλανδού μετα-ιμπρεσιονιστικού ζωγράφου Vincent van Gogh. Ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Το έργο (λάδι σε καμβά) έχει διαστάσεις 73 x 92 cm. Θεωρείται ως το αριστούργημα αυτού του ζωγράφου. Από το 1888 ο Βαν Γκογκ ζωγράφησε διάφορα κομμάτια που μοιάζουν με το Starry Night. Ο Vincent van Gogh έφτιαξε το «The Starry Night» όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο Saint-Paul-de-Mausole στο Saint-Rémy-de-Provence τον Ιούνιο του 1889.

Αυτοί ήταν οι 9 πιο διάσημοι πίνακες όλων των εποχών. Ποιος είναι διασημότερος όμως;

Καλά μαντέψατε!

1) Mona Lisa, Leonardo da Vinci

Η «Mona Lisa» είναι ένας πίνακας ζωγραφισμένος μεταξύ 1503 και 1507 από τον Leonardo da Vinci. Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι το λάδι στο πάνελ (ξύλο λεύκας). Είναι το πορτρέτο μιας κυρίας, πιθανώς της Λίζας Γκεραρντίνι, της τρίτης συζύγου της Francesco del Giocondo. Το πορτρέτο εμφανίζεται μόνιμα στο Λούβρο του Παρισιού. Είναι πιθανώς ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο, ο πίνακας δέχεται περίπου 20.000 επισκέπτες την ημέρα. Το χαμόγελο της Mona Lisa είναι σχεδόν το σήμα κατατεθέν της ζωγραφικής του Leonardo.

Σύμφωνα με την Wikipedia η λίστα με τους 10 πιο διάσημοι πίνακες όλων των εποχών εμπεριέχει τους παραπάνω πίνακες.

Αλήθεια η δική σας λίστα με τους δικούς σας αγαπημένους 10 πίνακες όλων των εποχών ποια θα μπορούσε να είναι;

Πηγή: https://www.lavart.gr/

 

Κορωνοϊός: Διευθυντικό στέλεχος της Merck προειδοποιεί για το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19

Previous article

Ο «χορός της αράχνης»: Εντυπωσιάζει η 13χρονη μπαλαρίνα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.