1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Ποιες 3 εταιρείες διεκδικούν τα έργα αποκατάστασης στη Διώρυγα Κορίνθου

0

Προς δημοπράτηση οδεύει το σημαντικό έργο αποκατάστασης των ζημιών στα πρανή της Διώρυγας Κορίνθου. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τη δέσμευση 32 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και ξεκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασια μέσω της μεθόδου της απευθείας διαπραγμάτευσης μέσω πρόσκλησης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι εταιρείες που κλήθηκαν να δώσουν προσφορά είναι οι: ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ. Τα τεύχη διαπραγμάτευσης ετοιμάζονται και η κατάθεση των προσφορών εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκέμβρη.

Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του έτους και να ολοκληρωθούν σύντομα εντός του 2022. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στα σημεία σε μήκος ενός χιλιομέτρου και συγκεκριμένα από τη χιλιομετρική θέση 2,45 έως τη χ.θ. 3,48.

Σε συνάντηση που είχε πριν από μερικές ημέρες με τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, ο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας είχε δηλώσει: «Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δεν αφορά μόνο τον Νομό Κορινθίας, αλλά και το σύνολο της επικράτειας. Το κύριο μέλημα όλων μας είναι να ξανανοίξει η Διώρυγα το συντομότερο, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της, τόσο για τους εργαζόμενους αλλά και για όσους πραγματοποιούν την διέλευση».

Κλειστή από 15 Ιανουαρίου

Η διώρυγα Κορίνθου έχει κλείσει από τις 15 Ιανουαρίου καθώς σημειώθηκε εκτεταμένη κατολίσθηση περίπου 1.000 κυβικών από τα πρανή. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου έγινε γνωστή η έγκριση κονδυλίου ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα στη Διώρυγα με στόχο να τρέξουν άμεσα.

Τα τελευταία χρόνια όμως είχε γίνει σειρά κατολισθήσεων στη διώρυγα και αποφασίστηκε τελικά να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Διώρυγας στο μέλλον. Στην εταιρεία της Διώρυγας Κορίνθου απασχολούνται περίπου 80 εργαζόμενοι.

Η Διώρυγα αποτελεί σημαντικό διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών, καθώς είναι η συντομότερη και ασφαλέστερη θαλάσσια οδός για πλοία ερχόμενα από λιμάνια του Ιονίου, της Αδριατικής, της νότιας Ιταλίας, αλλά και για τα πλοία που περνούν από τον πορθμό της Μεσσήνης με κατεύθυνση λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, και αντίστροφα.

Ενδεικτικά, η απόσταση από την Πάτρα έως τον Πειραιά μέσω της Διώρυγας είναι 100 ναυτικά μίλια, ενώ με τη Διώρυγα κλειστή ένα σκάφος είναι υποχρεωμένο να κάνει τον περίπλου της Πελοποννήσου και να διανύσει 295 ναυτικά μίλια.

Το κανάλι χρησιμοποιούν όλων των ειδών τα πλοία, από μικρά τουριστικά, μέχρι μεγάλα εμπορικά πλοία, κρουαζιερόπλοια και γκαζάδικα. Ειδικά για τα κρουαζιερόπλοια ο διάπλους από τη διώρυγα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν του ταξιδιού.

Πηγή: https://ypodomes.com/

 

Ξεκινά από τη Δευτέρα η διάθεση των δωρεάν self test – Πού και πώς θα γίνεται η διανομή τους

Previous article

Αφγανιστάν: Νέο διάταγμα των Ταλιμπάν προβλέπει ότι οι γυναίκες δεν θα θεωρούνται πλέον «ιδιοκτησία»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.