ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Μεγάλη η συμμετοχή στην Κόρινθο – Τα «ζευγάρια» και τα σενάρια για τον β΄ γύρο

0

Με μεγάλη συμμετοχή ανάλογη του ενδιαφέροντος που προκλήθηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο διεξάγεται σήμερα ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αυτή την στιγμή (ώρα 12 το μεσημέρι), μόνο στην Κόρινθο, έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 330 άνθρωποι (και 90.000 πανελλαδικά), ενώ μεγάλη είναι και η ουρά όσων περιμένουν να ψηφίσουν έξω από τα εκλογικά κέντρα. Με βάση αυτή την εικόνα -και αν δεν ανατραπεί στην συνέχεια- δεν αποκλείεται να ξεπεράσει η συμμετοχή τους 250.000 ανθρώπους πανελλαδικά.

Απο εκεί και πέρα, μόνο η πρώτη από τις δύο εκλογικές πράξεις για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι θα παιχτεί σήμερα, με τα στρατόπεδα Παπανδρέου, Ανδρουλάκη και Λοβέρδου να δίνουν μάχη για πρόκριση στον β΄ γύρο και τις πλευρές Γερουλάνου, Καστανίδη και Χρηστίδη να στοχεύουν στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, με το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα. Κι ενώ βαρόμετρο παραμένει το «πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν», όλες οι πλευρές κοιτούν και προς τη δεύτερη Κυριακή, που πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί.

Η δεξαμενή του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται η πλέον «χαρτογραφημένη», στοιχείο άλλωστε και της «γεννηματικής» πτέρυγας, που εν πολλοίς έχει απορροφήσει. Οχι τυχαία, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου παίζει δυνατά το «χαρτί» της συμμετοχής, εκτιμώντας ότι διαθέτει τους πυρήνες και το στοίχημα είναι η κινητοποίησή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, πάντως, σε περίπτωση που μείνει εκτός β΄ γύρου εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι του θα καταγράψουν σημαντικά ποσοστά αποχής, ενώ ο ίδιος πολύ δύσκολα θα πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Ανάλογες είναι οι αναγνώσεις παρατηρητών και στο ενδεχόμενο «αποκλεισμού» του κ. Ανδρουλάκη. Αν όμως είναι στον β΄ γύρο και βρει απέναντί του τον κ. Παπανδρέου, οι εσωτερικές εκτιμήσεις διαβλέπουν ότι θα έπαιρνε το σημαντικό κομμάτι της «βενιζελικής» πτέρυγας, που τώρα έχει συνταχθεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Αν αντιμετωπίσει τον τελευταίο, εκτιμάται ότι προσβλέπει σε δύο «παπανδρεϊκές» δεξαμενές που θα έχουν κίνητρο να ξαναψηφίσουν: στο μη πασοκικό κομμάτι του ΚΙΝΑΛ και στο παραδοσιακό «αντιδεξιό» πράσινο ακροατήριο.

Oσον αφορά τον κ. Λοβέρδο, ως βαρόμετρο για σήμερα χαρακτηρίζεται η απήχηση που θα έχει το κάλεσμά του προς το «εθνικό ακροατήριο». Οι εκτιμήσεις ενόψει β΄ γύρου δεν είναι εύκολες, καθώς, αν δεν προκριθεί, η συμμετοχή και η διασπορά των δυνάμεών του θεωρείται απρόβλεπτη.

Eμπειροι κομματικοί αναφέρουν ότι είναι πιθανό να πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου. Ωστόσο, συνεχίζουν, οι δυνάμεις του εντός Χαρ. Τρικούπη αποτελούνται κυρίως από μεμονωμένα στελέχη με ισχυρές τοπικές επιρροές, που δεν αποκλείεται να κινηθούν πιο «αυτόνομα».

Αν συνεχίσει στον δεύτερο γύρο, πάντως, προβλέπεται ότι –ειδικά απέναντι στον κ. Παπανδρέου– θα βρει πρόσθετες δυνάμεις, μιας και ο πρώην πρωθυπουργός έχει πιστούς φίλους αλλά και φανατικούς αντιπάλους. Ειδικά, δε, ως προς την Αθήνα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να απορροφήσει «αστικές» πασοκικές ψήφους από την πλευρά Γερουλάνου.

 

Προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία του δήμου Βέλου-Βόχας

Previous article

68 νέα κρούσματα στην Κορινθία – 79 θάνατοι και 715 διασωληνωμένοι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.