ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στεμνίτσα – Η πέτρινη αρχόντισσα της ορεινής Αρκαδίας

0

Ένα ιστορικό χωριό πραγματικό «κόσμημα» στις πλαγιές του Μαινάλου – Δείτε τις φωτογραφίες

Αμφιθεατρικά χτισμένη στο δυτικό τμήμα του Μαιανάλου, η Στεμνίτσα, η πέτρινη αρχόντισσα της Αρκαδίας, είναι ένα ιστορικό χωριό, πραγματικό κόσμημα για την ορεινή Αρκαδία. Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής, ενώ η αρχιτεκτονική της, που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά της, συνθέτουν ένα φωτογραφικό κολάζ με εικόνες που σίγουρα μένουν για πάντα αποτυπωμένες στη μνήμη.

Στεμνίτσα – Το πέτρινο στολίδι της ορεινής Αρκαδίας

Η Στεμνίτσα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, για μια ολιγοήμερη απόδραση μακριά από το κλεινόν άστυ που στην κυριολεξία τα έχει όλα. Το χειμώνα, όμως, με τα χρώματα της φύσης να της προσφέρουν επιπλέον ατμοσφαιρικότητα αποτελεί στην κυριολεξία χάρμα οφθαλμών.

Για να την προσεγγίσει κανείς ακολουθεί την εθνική οδό Αθηνών- Τριπόλεως και μέσα σε περίπου 2 ώρες οδήγησης φτάνει στον ελατοσκέπαστο Μαίναλο, με τα τοπία ολόγυρα μέσα στο μεγαλείο της φύσης, συνδυαστικά με τα πέτρινα χωριά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής να αποτυπώνονται για πάντα στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού.

Η Στεμνίτσα, λοιπόν, υποδέχεται τους επισκέπτες της αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές του δυτικού Μαινάλου σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και γοητεύει αμέσως τους πάντες με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα πέτρινα δρομάκια και τις βυζαντινές της εκκλησίες.

Τη μοναδική ατμόσφαιρα του χωριού συνθέτουν τα μεγαλοπρεπή πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και οι βυζαντινές και μεταβυζαντικές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες, που κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Σημείο αναφοράς για το χωριό το πέτρινο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, που διακρίνεται από μακριά, στην κεντρική, πέτρινη πλατεία του χωριού. Στα υπόλοιπα αξιόλογα σημεία του χωριού το λαογραφικό μουσείο και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα.

Στεμνίτσα: Το ιστορικό χωριό της ορεινής Αρκαδίας

Λόγω της απόκρημνης τοποθεσίας της η Στεμνίτσα επί Τουρκοκρατίας αποτέλεσε καταφύγιο για τις οικογένειες επιφανών Ελλήνων, κάτι που βοήθησε στην εξέλιξη του χωριού ως ένα από τα σημαντικότερα βιοτεχνικά και εμπορικά κέντρα της Πελοποννήσου. Μάλιστα, οι καμπάνες της Στεμνίτσας απέκτησαν μεγάλη φήμη στα Βαλκάνια, ενώ ιδιαίτερη άνθιση σημείωσαν οι τέχνες της αργυροχρυσοχοΐας και της κατασκευής κηροπηγίων.

Στην Επανάσταση του ‘21 η Στεμνίτσα αποτέλεσε το κέντρο των επιχειρήσεων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος την αποκαλούσες ως «Χωριατοπούλα του Μοριά», ενώ υπήρξε και για ένα μήνα η άτυπη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας.

 

Οραση – Τι να φάμε για να βλέπουμε καλύτερα

Previous article

ΣΥΡΙΖΑ: Τα γαλάζια ψέματα και οι τεκμηριωμένες αλήθειες για το Φράγμα Ασωπού

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.