1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Τι δουλειά έχει ο Φρουζής της Novartis στην Κόρινθο;

0

Συνεργασία με την Tikun, που δημιούργησε την μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στην Κόρινθο, κάνοντας μια πολύ σοβαρή επένδυση, αποκτά ο γνωστός Κώστας Φρουζής της …Novartis. H ισραηλινή εταιρεία τον προσέλαβε για την τεχνογνωσία του, προκειμένου να αξιοποιήσει την εμπειρία του στον κλάδο του φαρμάκου και τα κατατόπια για την κυκλοφορία και διάθεση παρόμοιων προϊόντων.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου 6,5 εκατ. ευρώ ενώ έχει προγραμματίσει νέα γενική συνέλευση για νέα αύξηση κεφαλαίου με την καταβολή 4,5 εκατ. ευρώ.

Το Tikun προέρχεται από τη θεμελιώδη ισραηλινή φράση «Tikun Olam» που σημαίνει «Διορθώνουμε τον κόσμο».

Η Tikun Europe ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2018 και είναι θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam, παγκόσμιου παίκτη στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Είναι η πρώτη εταιρεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Κόρινθο.
Η επένδυση της ΤIkun Εurope στην Ελλάδα αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000m2 στα Εξαμίλια της Κορίνθου, στην Πελοπόννησο.

Η βιομηχανική μονάδα περιλαμβάνει την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τη βιομηχανική επεξεργασία ανθών κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
Η κυρίως μονάδα περιλαμβάνει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής – συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2017. Τον Μάρτιο του 2018, η Ελλάδα εισήγαγε τον νόμο 4523/2018 με τον οποίο επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Με βάση τον πληθυσμό της Ευρώπης και τη δαπάνη περίθαλψης που αγγίζει τα 2,3 τρισ. ευρώ, η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 58 δισ. ευρώ μέχρι το 2028.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν ήδη Φαρμακευτική Κάνναβη για θεραπεία. Έως τώρα στην Ελλάδα η κάλυψη των αναγκών της Φαρμακευτικής Κάνναβης γινόταν αποκλειστικά μέσω ειδικής αίτησης για εισαγωγή από άλλες χώρες.

 

Στο Κιάτο ο Νίκος Ανδρουλάκης Δευτέρα 29/11 στις 6μ.μ., Κλεισθένους 33 Πλατεία Πλουμιστού

Previous article

Τις επόμενες μέρες ξεκινά η διανομή ΤΕΒΑ εν όψει Χριστουγέννων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.