ΥΓΕΙΑ

Σωτήρια ανακάλυψη: Βρέθηκε πρωτεΐνη που εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα στον εγκέφαλο

0
Ανακάλυψη Ισπανών επιστημόνων ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών κατά ενός τύπου καρκίνου, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ανίατος.
Το γλοιοβλάστωμα εγκεφάλου είναι όγκος που γεννιέται από τα υποστηρικτικά κύτταρα του εγκεφαλικού ιστού. Στην Ισπανία δεν είναι πολύ συχνός, στην πραγματικότητα μόνο περίπου 1.300 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται ετησίως. Ωστόσο, οι συνέπειές του είναι θανατηφόρες. Αυτός ο τύπος καρκίνου θεωρείτο ανίατος, μέχρι τώρα.
Όμως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ανακάλυψαν πρωτεΐνες που καταφέρνουν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Ο σωτήριος ρόλος της απόπτωσης

Η λύση για τους επιστήμονες βρίσκεται στην απόπτωση (σ.σ. κατά τη διάρκεια της απόπτωσης το κύτταρο συρρικνώνεται), έναν μηχανισμό με τον οποίο τα ελαττωματικά κύτταρα του σώματος προωθούν τον θάνατό τους για την προστασία του οργανισμού.
Η δε ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι μια καλή θεραπευτική μέθοδος για τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος.
«Τα ευρήματα που παρουσιάζονται είναι ελπιδοφόρα και μάς ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την έρευνα», λέει ο δρ Yuste, συντονιστής της ομάδας.
Η εργασία συνίστατο στη χορήγηση μιας ουσίας που προέρχεται από το φυτό βαμβακιού, της γκοσσυπόλης, η οποία ενισχύει τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης (DFF40-CAD) που οργανώνει τη διάσπαση του κυτταρικού πυρήνα κατά την απόπτωση.
Ο πυρηνικός κατακερματισμός δεν ολοκληρώνεται και το κύτταρο μπορεί να ανακάμψει, ενώ με τη θεραπεία με γκοσσυπόλη, η διαδικασία κατακερματισμού τελειώνει και το κύτταρο πεθαίνει.
Τα αποτελέσματα, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Cancers, ανοίγουν νέους δρόμους έρευνας στην ανάπτυξη θεραπειών γι’ αυτό το είδος καρκίνου.
«Τα νέα αποτελέσματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία αυτού του επιθετικού όγκου και μπορεί να μας παρέχουν νέα εργαλεία για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών στρατηγικών. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την ασθένεια» καταλήγει ο δρ Yuste.

Απογραφή 2021 – Πήρε παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου

Previous article

Το πρώτο ξενοδοχείο στο διάστημα: Πόσο θα κοστίζει η διαμονή στο Voyager

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΥΓΕΙΑ