4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη με Πένυ Βλάχου: “Ως γυναίκα επιχειρηματίας, σύζυγος και μητέρα θα έλεγα ακριβώς πως πολύ κουβέντα να γίνεται”

0

Η Παγκόσμια ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας θεσπίστηκε το 2014 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Γιατί όμως χρειάστηκε να καθιερωθεί μια τέτοια μέρα;  Είναι “κοινό μυστικό” ότι παρά την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας υπάρχουν ανισότητες που δυσχεραίνουν την ισότιμη συμμετοχή τους στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική ζωή, στις θέσεις ευθύνης και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

“Ως γυναίκα επιχειρηματίας, σύζυγος και μητέρα θα έλεγα ακριβώς πως πολύ κουβέντα να γίνεται”, σχολιάζει η Πένυ Βλάχου με πικρία, μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που μου παραχώρησε.

Η Κορίνθια επιχειρηματίας έχει βραβευτεί πολλάκις, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, για το επιχειρηματικό της πνεύμα και έργο, εντούτοις δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ήταν κοντά στο να εγκαταλείψει και να φύγει στο εξωτερικό.

Για καλή μας τύχη όμως είναι ακόμα εδώ και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω μια σύντομη κουβέντα μαζί της.

Ένα όμορφο γεγονός για την εταιρεία Fereikos και για σένα προσωπικά, η πρόσφατη στιγμή βράβευσης με το Hercules Sustainability Startup κατά τη διάρκεια της τελετής που έλαβε χώρα στην Κορινθία, στη Στυμφαλία. Μίλησε μας γι΄αυτό.

Μετά από τόσο μεγάλο διάστημα αποχής από συνέδρια και συναντήσεις με άλλους επιχειρηματίες λόγο του Covid 19, ήταν μια όμορφη νότα αισιοδοξίας που μια υπέροχη συνάντηση με εξαιρετικές προσωπικότητες έλαβε χώρα στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στο Μουσείο περιβάλλοντος στη Στυμφαλία.

Όσο αφορά την Fereikos και εμένα προσωπικά ένιωσα μεγάλη χαρά και συγκίνηση για το βραβείο Hercules Sustainability Startup γιατί  έτσι αναγνωρίζεται η προσπάθεια μου για επανεκκίνηση της επιχείρησής μου, παρόλα τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε με έμφαση λόγο της πανδημίας.

 

Οι έρευνες δείχνουν πως ένα μικρό μόνο ποσοστό των startups καταφέρνουν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Στον τομέα της αγροδιατροφής πως έχουν τα πράγματα;

Γενικά το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για ανάπτυξη ή καθιέρωση startups στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τον κλάδο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, παρόλα αυτά η επιχειρηματικότητα θέλει αφενός τόλμη και αφετέρου  να διακρίνεις τις ευκαιρίες εκεί που όλα μοιάζουν δυσοίωνα.

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ κουβέντα γύρω από τη γυναικεία εργασία και επιχειρηματικότητα. Θεωρείς πως έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες στήριξης;

Ως γυναίκα επιχειρηματίας, σύζυγος και μητέρα θα έλεγα ακριβώς πως πολύ κουβέντα να γίνεται! Έμπρακτα δεν υπάρχει καμία βοήθεια στις γυναίκες εργαζόμενες ή επαγγελματίες , που ξεκινά απο την περίοδο της εγκυμοσύνης και δεν σταματά ποτέ στην πορεία της ανατροφής των παιδιών. Εκεί άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα για μια γυναίκα εργαζόμενη και επιχειρηματία να καταφέρει να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια, τα επαγγελματικά ταξίδια, τα ραντεβού και τις καθημερινές υποχρεώσεις, για αυτό βλέπουμε άλλωστε σε παγκόσμιο επίπεδο οι άντρες να υπερτερούν τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και σε θέσεις κλειδιά π.χ CEO, διευθυντικά στελέχη κτλ

Η επιχειρηματικότητα θέλει αφενός τόλμη και αφετέρου  να διακρίνεις τις ευκαιρίες εκεί που όλα μοιάζουν δυσοίωνα.

Εκτός από επιχειρηματίας είσαι και μητέρα δυο μικρών παιδιών. Γνωρίζω πως οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι απαιτητικοί. Τι είναι αυτό όμως που σε δυσκολεύει περισσότερο και πως μπορεί –αν μπορεί- να βελτιωθεί;

Μακάρι να είχε η ημέρα περισσότερες ώρες, αλλά αυτό είναι δύσκολο, οπότε χρειάζεται επιμονή, υπομονή και σωστή κατανομή του χρόνου. Ο χρόνος με την οικογένεια μπορεί να είναι λίγος που μπορείς να αφιερώσεις μέσα στην καθημερινότητα, αλλά πρέπει να είναι ποιοτικός.

 

Με την αδερφή σου τη Μαρία που τόσο πρόωρα και άδικα έφυγε απ΄τη ζωή, οραματιστήκατε και ιδρύσατε μαζί την επιχείρηση με τα σαλιγκάρια. Πόσο δύσκολο ήταν/είναι για σένα να συνεχίσεις μόνη σου. Σκέφτηκες ποτέ να εγκαταλείψεις;

Αρκετές φορές σκέφτηκα ή σκέφτομαι να εγκαταλείψω  την Fereikos ή ακόμη και την Ελλάδα, γιατί δεν έχασα μόνο την αδερφή μου, έχασα και την συνεργάτιδά μου, τον άνθρωπο που διατηρούσε την ισορροπία στην επιχείρησή μας, που με τόσο αγώνα από το μηδέν καταφέραμε να αναδείξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ύστερα ήρθε η πανδημία και το κράτος  ήταν και παραμένει απών στον δικό μας κλάδο κι έτσι έπρεπε ακόμη να σταθώ όρθια και όλο αυτό άρχισε να γίνεται ψυχοφθόρο και δεν έβλεπα τον λόγο να διατηρώ μια επιχείρηση μόνο και μόνο για να διατηρώ την οικονομία της χώρας, την ίδια στιγμή που δεν με στήριξε  και δεν με στηρίζει 2 χρόνια σχεδόν μέσα στην πανδημία και την παγκόσμια οικονομική κρίση που αφήνει πίσω της.

Όμως ξαφνικά ήρθε μια βράβευση και για αυτό είμαι ευγνώμων για την ICC Women Hellas που με επέλεξαν και μου υπενθύμισαν πως με σκληρή δουλειά όλα μπορούν να πάνε μπροστά και με υποστήριξη από την οικογένειά  σου, βρίσκεις το θάρρος να συνεχίσεις έστω και μόνος σου και αυτό κάνεις λοιπόν, ελπίζοντας όχι να μην βρεθούν άλλα εμπόδια μπροστά σου στο μέλλον, αλλά να είσαι σε θέση να τα ξεπεράσεις.

 

Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;

Για να σχεδιάσεις  το επιχειρηματικό μέλλον ιδιαίτερα στην Ελλάδα πρέπει αρχικά να λάβεις στα υπόψη σου το τρίπτυχο της επιτυχίας:

 

α. Ο δημόσιος τομέας να μην καθυστερεί στα αιτήματα σου.

β. να έχεις διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης και

γ. γνωριμίες-networking.

 

Μετά μπορείς να σχεδιάσεις με ηρεμία τα σχέδια σου και πιο συγκεκριμένα εμείς στην Fereikos θέλουμε να εντάξουμε τα προϊόντα μας σε νέες αγορές του εξωτερικού όπως  για παράδειγμα στη Ρωσία (μετά την άρση του εμπάργκο για τα σαλιγκάρια ) και επίσης  θέλουμε να καταφέρουμε ως εταιρεία να έχουμε μηδενικά απόβλητα (waste zero company) αξιοποιώντας στο έπακρο την πρώτη μας ύλη, να δημιουργήσουμε υπεραξία σε νέα καινοτόμα προϊόντα.

Επιμέλεια Συνέντευξης
Νάνσυ Γιαννιδάκη

 

Λίγα λόγια για την Πένυ Βλάχου

Σπούδασε Ιταλική Φιλολογία και Ισπανική γλώσσα στην Φιλοσοφική σχολή Αθηνών και είναι επίσης πτυχιούχος της επαγγελματικής σχολήςΑγροτουρισμoύ και Αγροβιοτεχνίας στοΚιάτο.

Το 2007 μαζί με την αδερφή της, Μαρία, δημιούργησαν την εταιρεία Fereikos στην Γλυφάδα Αρχαίας Κορίνθου που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία σαλιγκαριών. Η ίδια είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και παροχή συμβουλευτικής στους εκτροφείς σαλιγκαριών παγκοσμίως , επιβλέποντας περισσότερα από 320 εκτροφεία σαλιγκαριών.

Η Πένυ έχει βραβευτεί για το επιχειρηματικό της πνεύμα το 2010 ως πρέσβειρα γυναικείας επιχειρηματικότητας  από την ΕυρωπαικήΈνωση στις Βρυξέλλες.

Το 2011 έλαβε το βραβείο για το επιχειρηματικό ξεκίνημα της χρονιάς από τον Sir Stelios Hajiioannou και τηνλέσχη επιχειρηματιών Ελλάδος.

Το 2014 εντάχθηκε στους επιχειρηματίες της Endeavor που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην προώθηση και διατήρησητης βιώσιμηςοικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2015 έλαβε το εθνικό ευρωπαϊκό βραβείο επιχειρηματικότητας.

Από το 2016  είναι μέλος του Συνδέσμου γυναικών επιχειρηματιώνΕλλαδος, του ΕΣΥΝΕ και του FEM.EN.S.

Το 2021 συμμετέχει στο In GreenYprojectErasmus + και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WAC μέσω του Επιμελητηρίου Κορινθίας για την άσκηση και την ευεξία στον χώρο εργασίας.

Τέλος, συμμετέχει με υποτροφία ενός έτους στην παγκόσμια ομάδα  THE DO SCHOOL που εμπνέει τους ανθρώπους να δράσουν και να έχουν θετικό αντίκτυπο στηνκοινωνία μέσα από τηνεργασία τους.

Κόρινθος: Συνέλαβαν 3 σωφρονιστικούς υπαλλήλους γιατί βοήθησαν στην απόδραση 45χρονου ποινικού

Previous article

Βρέθηκε δεύτερος ασθενής που φαίνεται να απαλλάχτηκε τελείως από τον ιό HIV με φυσικό τρόπο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.