ΚΟΣΜΟΣ

Έκαναν 15 χρόνια να φτιάξουν έναν δρόμο στην Κίνα, σκαλίζοντας τον βράχο με καλέμια και σφυριά

0

Οι κάτοικοι του Shenlongwan, ενός άλλοτε απομονωμένου χωριού στα βουνά της επαρχίας Shanxi της Κίνας, πέρασαν 15 χρόνια σκαλίζοντας το βράχο με καλέμια και σφυριά για να συνδέσουν τα σπίτια τους με τον κόσμο και να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Επωφελούμενο από ένα πολύ ευνοϊκό κλίμα, το Shenlongwan ήταν πάντα διάσημο για τα εξαίσια καρύδια και αχλάδια του, αλλά η μεταφορά της συγκομιδής τους στην αγορά αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για τους ντόπιους.

Και αυτό γιατί μέχρι το 2000, για να φτάσουν στην έδρα της κομητείας, την πόλη Changzhi, έπρεπε είτε να κάνουν παράκαμψη μέσω οκτώ δήμων σε τρεις διαφορετικές επαρχίες, είτε να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους ανεβαίνοντας επικίνδυνες στενές σκάλες για να φτάσουν σε ένα απότομο ορεινό πέρασμα.

Ωστόσο, οι χωρικοί αποφάσισαν ότι τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν, και καθώς οι τοπικές Αρχές καθυστερούσαν να φτιάξουν το δρόμο για το χωριό τους, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Χρειαζόμασταν απεγνωσμένα έναν δρόμο. Aν δεν μπορούσαμε να τελειώσουμε την κατασκευή του σε ένα χρόνο, θα προσπαθούσαμε για δύο χρόνια. Αν τα δύο χρόνια δεν ήταν αρκετά, θα το κάναμε τρία χρόνια,

δήλωσε ο Duan Jianlin, ηλικιωμένος κάτοικος του Shenlongwan που συμμετείχε στην κατασκευή.

Και οι τρεις εκτιμήσεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά αισιόδοξες, καθώς δεν επρόκειτο για έναν εύκολο εγχείρημα. Το Shenlongwan περιβάλλεται από βουνά σε όλες τις πλευρές, οπότε οι χωρικοί έπρεπε να σκάψουν μέσα από βράχους για να συνδέσουν το χωριό τους με την υπόλοιπη Κίνα. Οπλισμένοι με υποτυπώδη εργαλεία όπως σφυριά και καλέμια, η διάνοιξη των βουνών αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα.

Ο δρόμος που έχτισαν οι κάτοικοι του Shenlongwan έχει μήκος μόλις 1.526 μέτρα, αλλά τους πήρε όχι λιγότερο από 15 χρόνια για να τον ολοκληρώσουν. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1985 και τελείωσαν το 2000. Ο μικρός αλλά ανεκτίμητης αξίας δρόμος άνοιξε την πόρτα στον τουρισμό και το εμπόριο και αποδείχθηκε το κλειδί για την έξοδο των κατοίκων του Shenlongwan από τη φτώχεια. Όχι μόνο μπορούσαν να πωλούν τους καρπούς της εργασίας τους γρηγορότερα, αλλά η φυσική ομορφιά του χωριού άρχισε να προσελκύει και τουρίστες.

Σήμερα, πάνω από το 60% των 700 και πλέον κατοίκων του χωριού ασχολούνται με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και η φτώχεια που κάποτε επικρατούσε είναι απλώς μια μακρινή ανάμνηση. Το 2000, πριν λειτουργήσει ο δρόμος που έχει χαραχθεί στο βουνό, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν μόλις 680 γιουάν (93 ευρώ), ενώ σήμερα φτάνει τα 12.000 γιουάν (1.645 ευρώ)

Η ιστορία του Shenlongwan θυμίζει μερικές άλλες εντυπωσιακές ιστορίες επιμονής, όπως η κατασκευή της σήραγγας Guoliang για να συνδέσει το ομώνυμο απομονωμένο χωριό με την υπόλοιπη Κίνα και ο 36χρονος αγώνας ενός αρχηγού του χωριού για να φέρει νερό στην κοινότητά του.

 

Χρυσό μετάλλιο για φοιτητές του ΑΠΘ που δημιούργησαν διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος

Previous article

Στις 18 Νοεμβρίου η 35η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ