5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι κήποι της γαλήνης του Σανσουσί

0

Μόλις 26 χιλιόμετρα από το Βερολίνο, στο μαγευτικό και ιστορικό Πότσδαμ, βρίσκονται οι «Γαλλικές Βερσαλλίες», το απίστευτης ομορφιάς και γαλήνης θερινό ανάκτορο του Φρειδερίκου του Μέγα γνωστό ως Σανσουσί, όπως το ονόμασε ο ίδιος από τη Γαλλική λέξη που σημαίνει «δίχως έγνοιες». Και ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος μια που οι επιρροές από το θρυλικό αριστούργημα της Γαλλίας είναι ευδιάκριτες παντού, τόσο στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, με κυρίαρχο το λεγόμενο «ροκοκό του Φρειδερίκου» όσο και στους κήπους.

Το τεράστιο πάρκο το οποίο οδηγεί από το προσωπικό ησυχαστήριο του μονάρχη στο ακόμα πιο επιβλητικό και τεράστιο Νέο Ανάκτορο αποτελεί μια όαση ομορφιάς και γαλήνης στην οποία αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να διασχίσετε το πάρκο και να το απολαύσετε, πόσο μάλλον όταν η επίσκεψη σε αυτό είναι δωρεάν.Θα ξεχάσετε αμέσως ότι βρίσκετε ελάχιστα μακριά από το ιστορικό κέντρο του Πότσδαμ έχοντας την αίσθηση ότι περιπλανιέστε σε ένα δάσος στην εξοχή της Γερμανίας. Και φυσικά θα διαπιστώσετε το προσωπικό γούστο του Φρειδερίκου, την αγάπη του για τους αμπελώνες και την τέχνη καθώς και τις μικρές αλλά εντυπωσιακές «πινελιές» με τα διάφορα αρχιτεκτονήματα που υπάρχουν στο πάρκο του Σανσουσί.

Σημείο αναφοράς για τους κήπους (και το ανάκτορο) είναι οι αμπελώνες στα βαθμιδωτά άνδηρα που αποτελούσαν προσωπική αρχιτεκτονική επιλογή του Φρειδερίκου του Μέγα. Τα κλήματα ήρθαν από την Πορτογαλία την Ιταλία και τη Γαλλία και αποτέλεσαν τη βάση για την διάσημη κάβα του ηγεμόνα. Η θέα από εκεί είναι εντυπωσιακή ενώ η αρχιτεκτονική υπηρετεί το βασικό στόχο να επιτρέπει στο φως του ήλιου να λούζει το θερινό ανάκτορο του Φρειδερίκου.

Ο κήπος που αναπτύσσεται κάτω από το λόφο του Σανσουσί ξεκίνησε να δημιουργείται στα 1745 στα πρότυπα των αντίστοιχων κήπων των Βερσαλλιών με λίμνες, σιντριβάνια και αγάλματα θεοτήτων του αρχαιοελληνικού κόσμου καθώς και αλληγορικές μορφές που αναπαριστούν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένω να προστατευτούν, τα περισσότερα από τα αγάλματα καλύπτονται από ειδικά ξύλινα πλαίσια και δεν είναι ορατά. Πάνω από 3000 δέντρα προσέφεραν τα εκλεκτά φρούτα τους στους ηγεμόνες και τους καλεσμένους τους ενώ αγάλματα και ένας οβελίσκος, έδιναν έναν αέρα ιστορίας και έμπνευσης, «συνοδεύοντας» μικρά και μεγαλύτερα κτίσματα που λειτουργούσαν επικουρικά του Σανσουσί, ως ξενώνες, κουζίνες και μπάνια. Ο στόχος του Φρειδερίκου ήταν να δημιουργήσει ένα πάρκο το οποίο όχι απλά θα αντέγραφε τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά αλλά θα συνδύαζε τη διακόσμηση με την πρακτική αξία των κήπων, στα πλαίσια της πεποίθησης του ότι τέχνη και φύση μπορούν να συνδυαστούν με εκπληκτικά αποτελέσματα. Και όπως θα διαπιστώσετε είχε απόλυτο δίκιο.

Ο Φρειδερίκος βαθιά επηρεασμένος από τους μπαρόκ κήπους της Ευρώπης επιχείρησε να εισάγει ένα σύστημα με σιντριβάνια και λίμνες ωστόσο οι μηχανικοί του δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα το όνειρο του να μην προλάβει να υλοποιηθεί όσο ήταν ακόμη εν ζωή. Αυτό επετεύχθη έναν αιώνα αργότερα με το μεγάλο κεντρικό σιντριβάνι να δίνει νέα ζωή στο Σανσουσί. Το σημερινό πάρκο φέρει τη σφραγίδα του Πήτερ Ζόζεφ Λεννέ του νεότερου, του αρχικηπουρού, επικεφαλής αρχιτέκτονα τοπίων και γενικού διευθυντή των Βασιλικών ανακτόρων και πάρκων του Πότσδαμ και του Βερολίνου. Επηρεασμένος κυρίως από την Βρετανική αρχιτεκτονική κήπων ο Λεννέ ανέλαβε να επεκτείνει και να αναμορφώσει τους κήπους του Σανσουσί, το Shlosspark, το οποίο σήμερα καλύπτει μια έκταση 2.870 στρεμμάτων.

Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία των κήπων είναι το ανάκτορο Orangery που αντιγράφει την αρχιτεκτονική των βιλών της Ιταλικής Αναγέννησης. Αποτελεί το τελευταίο χρονικά κτίσμα που κατασκευάστηκε στο πάρκο μετά από επιθυμία του «ρομαντικού» βασιλιά Γουλιέλμου IV με στόχο να λειτουργήσει ως ξενώνας. Το Shlosspark Sanssouci αν και έχει ως βάση το ροκοκό διαθέτει στον… «καμβά» του πολλές πινελιές από διάφορες περιοχές του πλανήτη, αρκετές από τις οποίες εξωτικές όπως το Κινέζικο σπίτι τσαγιού, το οποίο κτίστηκε το 1754- 56 σε σχέδια του Johann Gottfried Büring και λειτούργησε αρχικά ως τραπεζαρία για τσάι. Αποτελεί δε ένα εξαίρετο μείγμα ροκοκό και Κινεζικής –φυσικά- αρχιτεκτονικής. Εντυπωσιακά είναι τα Ρωμαϊκά λουτρά, τα Romische Bader που φυσικά αντλούν την έμπνευση τους από τα αρχαιορωμαϊκά πρότυπα διαμορφωμένα γύρω από μια λίμνη. Μην παραλείψετε το Σπήλαιο του Ποσειδώνα, το Ναό της Φιλίας, που κατασκευάστηκε στη μνήμη της αγαπημένης αδερφής του Φρειδερίκου και επιλέξτε να διασχίσετε το πάρκο για να φτάσετε ως το Νέο Ανάκτορο κάνοντας τις απαραίτητες παρακάμψεις για να δείτε τα πλείστα όσα του «κοσμήματα». Θα δείτε στην είσοδο του πάρκου και τον μεγάλο ανεμόμυλο απ΄ όπου παραδοσιακά ξεκινάει η επίσκεψη σας στο Σανσουσί ο οποίος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ανακατασκευάστηκε. Την αξία του πάρκου και του ανακτόρου του Σανσουσί αναγνώρισε η UNESCO η οποία τα συμπεριέλαβε το 1990 στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Επανάσταση στην ιατρική – Νέα μέθοδος αναγέννησης σπονδυλικής στήλης χάρη σε «μόρια που χορεύουν»

Previous article

Ραπανάκια – 4 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία σας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.