ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μουσικές ανάσες πολιτισμού από το Καλογεροπούλειο, με το πρώτο Festival κλασικής μουσικής (video)

0

Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα διοργανώνει το 1ο MusiKaloy Festival στην Κόρινθο που σκοπό έχει μέσα από τους δημιουργικούς του κόλπους να συμβάλει στην ανάπτυξη της Τέχνης και του Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου    και όχι μόνο, με τον φιλόδοξο στόχο να γίνει ένας ετήσιος θεσμός.
Ακολουθώντας πιστά τις επιταγές και το όραμα του αείμνηστου Ιδρυτή του, Νικόλαου Καλογερόπουλου -μιας διακεκριμένης προσωπικότητας στο χώρο των επιστημών και της φιλοσοφίας- για παροχή υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής παιδείας και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την πολιτιστική ανάπτυξη της Κορινθίας, το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα προχωρά στη δημιουργία του 1οMusiKaloyFestival, που έχει σαν επίκεντρο την τέχνη της μουσικής.

Ο σχεδιασμός του φεστιβάλ στηρίχτηκε στην παροχή υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων με την πρόσκληση σημαντικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πυρήνας της φιλοσοφίας του  παραμένει το δίπολο ψυχαγωγία- διδασκαλία.

Κάθε εμφάνιση, κάθε παρουσίαση, κάθε εκδήλωση έχει χρέος να στοχεύει κατευθείαν εκεί. «Παιδεία ψυχής ιατρός…» έγραφε ο Πλάτων.

«Η Κόρινθος πάντα ήταν κομβικό σημείο Πολιτισμού”, αναφέρει η κυρία Μαρία Χρισταρά  Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος. “Εδώ άνθισαν οι Τέχνες, η Φιλοσοφία, οι Επιστήμες. Η Μουσική είχε την τιμητική της στην Κόρινθο από την εποχή του Αρίωνα του κιθαρωδού  που υπηρέτησε στην αυλή του  Περίανδρου, αλλά και από τα  σύγχρονα μουσικά  σύνολα  που υπήρξαν στην πορεία των  χρόνων. Αξιοποιώντας αυτήν την παρακαταθήκη αλλά και την εμπειρία των έξι ετών που αποκτήσαμε από την συναναστροφή μας με δεκάδες μουσικά  σχήματα  και  αξιόλογους μουσικούς στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού της Κορίνθου κάνουμε πραγματικότητα ένα όνειρο ετών. Διοργανώνουμε το 1°MusiKaloyFestival Κλασικής Μουσικής στην Κόρινθο. 
Σκοπός μας  είναι  να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να απολαύσουν  την λόγια  μουσική  από ορχήστρες και διακεκριμένους σολίστες  από όλον τον κόσμο, αλλά και να επαναπροσδιοριστεί η Κόρινθος ως ένας  μουσικός πόλος έλξης  φιλόμουσων από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό.
Ευελπιστούμε να  καταξιωθεί ως Κορινθιακός και Πελοποννησιακός θεσμός, να συμπεριληφθεί  στα σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της πατρίδας μας και γιατί όχι  και της Ευρώπης…
».

Από τη μεριά του ο Παναγιώτης Θεοδοσίου Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, αναφέρει: «Θα ήθελα να καλωσορίσω στο MusiKaloyFestival όλους τους φίλους της μουσικής τέχνης. Ένα ξεχωριστό happening εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος θεσμός, αλλά και μια αφορμή για να μοιραστούμε μαζί σας την αγάπη μας για τη μουσική τέχνη. Πρόκειται για το πρώτο, πολλά υποσχόμενο, ξεκίνημα της δράσης η οποία στην εναρκτήρια αυτή διοργάνωση περιλαμβάνει εξαίρετους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη και την αιγίδα των εκδηλώσεων. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και πολλά ακόμη χρόνια ζωής στην πιο όμορφη μουσική περιπέτεια της Κορίνθου».

Πρόγραμμα 1οMusiKaloyFestival

Οι επιλογές σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κινούνται κυρίως γύρω από θεματικούς άξονες και όχι στην απλή παράθεση μουσικών παρουσιάσεων. Κάτι που, ανάμεσα στα άλλα φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά στα ως τώρα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της Περιφέρειας.

6 Νοεμβρίου

«Ταξίδι στη Μεσόγειο»

Αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

 «Ταξίδι στη Μεσόγειο» με το ντουέτο Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο/Ελένη Νικολαΐδη, πιάνο. Η Carmen χορεύει σε εβραϊκό γάμο, η Traviatta παρακολουθεί ελληνικό νησιώτικο γλέντι και η Μασσαλιώτιδα φλερτάρει στο καρναβάλι της Βενετίας! Ένα ανατρεπτικό ταξίδι στις μουσικές της Μεσογείου με γνωστές μελωδίες από ιταλικές και γαλλικές όπερες, ισπανικά φλαμένκο, εβραϊκά τραγούδια και ελληνικούς νησιωτικούς χορούς.

Δείτε μετά το 12ο λεπτό

13 Νοεμβρίου

«Αρίων και Περίανδρος»

Αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος


Ο Αρίωνας, ο ξακουστός μουσικός της Κορινθιακής αρχαιότητας πρωταγωνιστεί στην μουσική παράσταση του Παναγιώτη Θεοδοσίου «Αρίων και Περίανδρος» για αφηγητή, ενόργανο σύνολο και εικαστικές παρεμβάσεις. Ακολουθούμε  την ιστορία του ήρωα της αρχαιότητας, ο οποίος την εποχή του τυράννου Περίανδρου – όπως ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει – δοκιμάζει την τύχη του με το ταξίδι του στην Ιταλία και την γεμάτη κινδύνους επιστροφή του στην Ελλάδα και ειδικότερα στην πόλη της Κορίνθου.

Οι δύο εκδηλώσεις που ακολουθούν έχουν  κοινό θεματικό άξονα την «Ιθάκη». Την Ιθάκη ως το γνώριμο και αγαπημένο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά και ως τον αιώνιο προορισμό του καθενός μας.

20 Νοεμβρίου

«Ένα ταξίδι ξεκινά…»

Αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

«Ένα ταξίδι ξεκινά…». Το ταξίδι του Ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα με τα έργα των F. Chopin, F.Liszt, I.Albeniz φθάνοντας ως και τον Γαλλικό Ιμπρεσσιονισμό του C.Debussy, όπως το προτείνει ο Γερμανός νέος και πολλά υποσχόμενος πιανίστας Andreas Koenig στο ομώνυμο ρεσιτάλ του.


11 Δεκεμβρίου

«Ιθάκη…ένα ταξίδι ολοκληρώνεται»

Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου

«Ιθάκη…ένα ταξίδι ολοκληρώνεται» τιτλοφορείται ο επίλογος του MusiKaloyFestival με δυο μουσικούς που έχουν μια πλούσια καριέρα στο ενεργητικό τους και μας τιμούν για άλλη μια φορά με την ξεχωριστή παρουσία τους. Noe Inui, βιολί/Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο σε ένα αποκλειστικά ρομαντικό πρόγραμμα που ξεκινά με τη Σονάτα αρ.2 του R.Schumann για να κλείσει με την, ίδιας φόρμας, σύνθεση του Γάλλου G.Faure.

Οι παραστάσεις «Αρίων και Περίανδρος» ,«Ένα ταξίδι ξεκινά…» και η «Ιθάκη… ένα ταξίδι ολοκληρώνεται» φέρουν την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

INFO:

Τιμές εισιτήριων: 15 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο των 8 ευρώ δικαιούνται φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, παιδιά και νέοι έως 18 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ με τον συνοδό τους, πολύτεκνοι.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 27410 22385 (Γραμματεία Καλογεροπούλειου – Καθημερινά 16:00 – 20:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00)

Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την διάρκεια των συναυλιών.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας:Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Δημοσκόπηση-καταπέλτης για Ερντογάν: Σχεδόν δύο στους τρεις Τούρκους θεωρούν ότι φταίει για τα χάλια της οικονομίας

Previous article

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα -Πληροφορίες ότι θα φτάσουν τις 6.000

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.