3_ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη Ολομέλεια

0

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου η δεύτερη σύνοδος της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι 80 εκπρόσωποι των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών ανέλαβαν τα καθήκοντά τους ως μέλη της Ολομέλειας, στην οποία συζητήθηκαν για πρώτη φορά τα θέματα που έχουν θέσει οι πολίτες:

στις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών (πρώτες εντυπώσεις, άξονες εργασίας και επιμέρους θέματα)
στις εθνικές ομάδες πολιτών και τις εθνικές εκδηλώσεις (εκπρόσωποί τους παρουσίασαν τις εκθέσεις τους)
στην Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία (εκπρόσωποι της EYE2021 παρουσίασαν τις 20 δημοφιλέστερες ιδέες)
και μέσω της δεύτερης έκθεσης από την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης.
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια πρωτόγνωρη και ανοιχτή διαδικασία δημοκρατικής συμμετοχής που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Για τους σκοπούς της δημιουργήθηκε μια ειδική πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για διάφορα θέματα και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος.

Δηλώσεις έκαναν από το Στρασβούργο οι συμπρόεδροι της Διάσκεψης.

Ο Guy Verhofstadt (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) δήλωσε: «Ο ενθουσιασμός στις ομάδες πολιτών είναι μεγάλος, οι προσδοκίες είναι υψηλές, η διαδικασία που ακολουθούμε αποδίδει καρπούς. Επόμενο βήμα είναι η ολομέλεια να βρει απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν, να διαμορφώσει ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και να θέσει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μεταρρυθμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Ο Gašper Dovžan (Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου) δήλωσε: «Δεκάδες χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης στις ευρωπαϊκές και εθνικές ομάδες και εκδηλώσεις, καθώς και στην πλατφόρμα. Η Ολομέλεια θα συζητήσει και θα υποβάλει τις συστάσεις της στους τομείς που τους νοιάζουν περισσότερο, χωρίς προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πρώτη ολομέλεια υπό τη Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου και με μεγάλη χαρά καλωσορίσαμε εκπροσώπους από τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίοι είναι μεταξύ των κύριων ενδιαφερόμενων μερών με τα οποία μοιραζόμαστε την ευθύνη για το μέλλον της ΕΕ».

Η Dubravka Šuica (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) δήλωσε: «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή κατά την οποία, για πρώτη φορά, οι πολίτες συσκέπτονται επί ίσοις όροις με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους σε όλα τα επίπεδα. Η ένταξη των πολιτών στον πυρήνα της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής θα ενισχύσει τις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες μας, καθώς οδεύουμε προς το κοινό μας μέλλον».

Η επόμενη σύνοδος της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τότε, οι πολίτες θα συνεχίσουν να καταθέτουν στις συνεισφορές τους στη Διάσκεψη:

οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών θα συνεδριάσουν διαδικτυακά τον Νοέμβριο. Οι δύο πρώτες θα οριστικοποιήσουν τις συστάσεις τους και θα τις παρουσιάσουν στην ολομέλεια τον Δεκέμβριο·
•η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα θα συνεχίσει να δέχεται ιδέες και προτάσεις από τους πολίτες και να φιλοξενεί εκδηλώσεις. Τα αποτελέσματα θα συμπεριληφθούν στην τρίτη έκθεση, η οποία θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο και θα τροφοδοτήσει τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στις τελευταίες συνεδριάσεις των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και τις προσεχείς συνεδριάσεις της ολομέλειας της Διάσκεψης· και
στα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να διοργανώνονται συζητήσεις ομάδων πολιτών και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διάσκεψης.

Ηρακλής και ΠΑΣ Κόρινθος κέρδισαν τα τοπικά ντέρμπι – Όλα τα αποτελέσματα

Previous article

Αερόσακος και στις μοτοσυκλέτες: Η νέα πατέντα που θα σώσει χιλιάδες ζωές (video)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.