ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Το δημοτικό συμβούλιο της 18 Οκτωβρίου 2021 – Τι συζητήθηκε για τον νέο δημοτικό φωτισμό led

0

Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας. Πως τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι για το ζήτημα του νέου δημοτικού φωτισμού με led (Δείτε μετά το 1.28.00).

Το ζήτημα του δημοτικού φωτισμού και της αντικατάστασης των λαμπτήρων με σύγχρονους led αποτέλεσε το πιο σοβαρό θέμα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 18ης Οκτωβρίου και έγινε πεδίο αντιπαράθεση ανάμεσα στην δημοτική πλειοψηφία και την μειοψηφία.

Από την μεριά του δημάρχου Κορινθίων έγινε αναφορά σε τρία σημεία που αφορούν το έργο και συγκεκριμένα:

  1. Δεν θα αντικατασταθούν οι 8684 βραχίονες των φωτιστικών σωμάτων, καθώς, όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, είναι σε άριστη κατάσταση. Αντίθετα θα αλλαχτούν (με led) μόνο οι αντίστοιχοι λαμπτήρες.
  2. Τα νέα φωτιστικά έχουν χρόνο εγγύησης καλής λειτουργίας τις 50.000 ώρες (περίπου 12 χρόνια), όσο και η σύμβαση.
  3. Ο τύπος του φωτιστικού θα είναι «καπελάκι», όπως είναι τα σημερινά φωτιστικά σώματα.

Η θέση του Πνευματικού

Από τη μεριά της μειοψηφίας, ο Αλέξανδρος Πνευματικός αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχει για το έργο, αναφέροντας πως υπάρχει μία καταρχήν διαφωνία να γίνει το έργο με ΣΔΙΤ, με δεδομένο πως ο δήμος έχει χρήματα στο ταμείο του, ώστε να κάνει το έργο μόνος του. Σημείωσε ακόμα πως το κόστος για τον δήμο ανεβαίνει στα 1,650 εκατ. ευρώ από 1,2 που είναι σήμερα. Αναφέρθηκε τέλος σε τρεις παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα:
i. Ενώ η εισήγηση περιγράφει κόστος κατανάλωσης 900.000 ευρώ, η αναφορά της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο («Διαδικασία ΑΕ») ανεβάζει το κόστος κατανάλωσης στα 1,6 εκατ.
ii. Τα εργατικά και λοιπά κόστη έχουν τριπλασιαστεί
iii. Τα κόστη αγοράς των λαμπτήρων έχουν διπλασιαστεί.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα απέχουν από την ψήφιση του θέματος.

Απαντώντας ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι δεσμεύεται πως το τελικό κόστος για τον δήμο θα είναι χαμηλότερο από το 1,2 εκατ. και τελικά θα υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών. Ανέφερε ακόμα πως ο δήμος θα ωφεληθεί κατά μέσο όρο 200 χιλιάδες το χρόνο και πως όλο το έργο θα γίνει χωρίς ο δήμος να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ.

Τι είπε ο Νίκος Σταυρέλης

Ο Νίκος Σταυρέλης έκανε αναφορά στην μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης του έργου («το συζητούσαμε πριν από ένα χρόνο και σήμερα είμαστε στο ίδιο σημείο»). Επανέλαβε ακόμα τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ο ίδιος και η παράταξή του στην πρώτη σχετική συζήτηση τον Νοέμβριο του 2020 και ειδικότερα:

  • Ο διαγωνισμός να γίνει με τιμή έναρξης 1.211.000, όπως προέβλεπε η σχετική εισήγηση των Τ.Υ του δήμου, και όχι με 1.822.000 που ήταν η δεύτερη εισήγηση. Αυτή η διαφορά είναι 611 χιλιάδες το χρόνο, διαφορά σε βάρος του δήμου
  • Ο δήμος να έχει συμμετοχή τουλάχιστον 200.000 ευρώ ως εγγύηση από τα κέρδη εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Σταυρέλης αναφέρθηκε και σε ένα «τεχνικό» – διαδικαστικό θέμα αναφέροντας πως η απόφαση 101 που πήρε το δημοτικό συμβούλιο λήφθηκε πάνω στην εισήγηση που προέβλεπε την τιμή των 1,2 εκατ ευρώ που αναφέρθηκε νωρίτερα: «Δεν μπορεί σήμερα να έρθει το Δ.Σ. και να αλλάξει βάσει νέας εισήγησης και μάλιστα του δημάρχου  μία απόφαση η οποία βασίστηκε σε άλλη εισήγηση της Τ.Υ.», ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως θα ακυρωθεί από το ελεγκτικό συνέδριο.     

Απαντώντας ο κ. Νανόπουλος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά αυτές είναι γραφειοκρατικού χαρακτήρα και δεν είναι ευθύνη του δήμου. Δεν αποδέχτηκε πως θα υπάρξει ζημιά 611 χιλιάδων το χρόνο από την διαφορά στην τιμή έναρξης του διαγωνισμού και επανέλαβε πως ο δήμος θα κερδίσει –εγγυημένα- 200 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Υπήρξε μία ακόμα διάσταση διαφωνίας που αφορούσε τους βραχίονες. Ο Νίκος Σταυρέλης υποστήριξε πως αφού δεν θα αλλαχτούν και θα παραμείνουν στην θέση τους πρέπει να μειωθεί το κόστος, με τον δήμαρχο να ξεκαθαρίζει πως ούτως ή άλλως δεν περιλαμβάνονται και η όποια αναφορά σε αλλαγή τους έγινε από λάθος διατύπωση στην μελέτη της Τ.Υ.

Ο Χρήστος Κορδώσης μετέφερε την ευθύνη για την λάθος διατύπωση στον δήμαρχο με δεδομένο, όπως ανέφερε πως «ο ίδιος τις άλλαξε σε όλα τα επίπεδα. Οι επιλογές οι δικές του, εκ παραδρομής, ξέχασαν κάτι». Ανέφερε ακόμα ότι κακώς παρακάμφθηκε η Τ.Υ από τον δήμαρχο με δεδομένο πως δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις
για να διατυπώνει απόψεις. Αν και ξεκαθάρισε πως είναι υπερ των ΣΔΙΤ, συμφώνησε με τον Αλέξανδρο Πνευματικό στην άποψη ότι το συγκεκριμένο έργο ο δήμος πρέπει να το κάνει μόνος του, κάνοντας ειδική μνεία στις ξύλινες κολώνες («μόνο στο Μπαγκλαντές υπάρχουν ακόμα»), οι οποίες μπορούν και θα έπρεπε να αλλαχτούν. Τέλος προέβλεψε ότι θα υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών.  

Την αντικατάσταση των ξύλινων στύλων, πάντως, ο κ. Νανόπουλος την συνδύασε με ένα άλλο έργο που είναι σε εξέλιξη και αφορά την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων της ΔΕΗ (σε πρώτη φάση στην Κόρινθο και αργότερα και στα χωριά), που θα οδηγήσει στην απομάκρυνσή τους: «αυτή τη στιγμή αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες, αυτό αφορά το πρόγραμμα».  

Να πούμε ακόμα ότι η κυρία Ξύδη από την παράταξη Κίνηση Εμπρός απείχε από την ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος, καθώς διαφωνούν με την μορφή υλοποίησης του έργου, με τον τρόπο που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή (ΣΔΙΤ), αλλά και ως διαμαρτυρία για την καθυστέρηση κατάθεσης εισήγησης για το θέμα.

Τελικά το θέμα ψηφίστηκε με 17 ΝΑΙ (Κυριαζής, Ζαχαριάς, Κουτσογκίλας, Μπίτζιος, Καρσιώτης, Καρασάββας, Πούρος, Ταγαράς, Ζώγκος, Καλλίρης, Παπαϊωάννου, Γιώργος Πιέτρης, Τιμολέων Πιέτρης, Πλατής, Γκεζερλής, Κόλλια και Ραντίτσα), 7 σύμβουλοι ψήφισαν ΟΧΙ (Παπαδημητρίου, Σταυρέλης, Στριμενοπούλου, Μουρούτσος, Δόντης, Κορδώσης και Τζέκου) και 3 (Πνευματικός, Λύτρα, Ξύδη) απείχαν.

Τσιόδρας: Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια -Τα ποσοστά για Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson

Previous article

Προχωρά το έργο κατασκευής δικτύου για το φυσικό αέριο σε Κόρινθο και Τρίπολη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.