ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου Δήμου Κορινθίων – Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες – Ισχυρή σύσταση προσοχής στους πολίτες

0

Συνεδρίασε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κορίνθου το Συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του δήμου παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται στην περιοχή μας από το απόγευμα. Οι υπηρεσίες κατέγραψαν τις ενέργειες που προληπτικά πρέπει να γίνουν και έχουν γίνει και επικαιροποίησαν τα σχέδια παρέμβασης και δράσης. 

Δεδομένου του βαθμού επικινδυνότητας που έχει δοθεί για το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας από την ΕΜΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστάται στους πολίτες ιδιαίτερη προσοχή και πιστή εφαρμογή των οδηγιών για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους. Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος εξ αρχής διαβεβαίωσε τις υπηρεσίες πως τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου Κορινθίων βρίσκονται σε επιφυλακή και στην διάθεση τους εάν χρειαστεί και ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές. 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Παπαιωάννου και η Διευθύντρια της Πολιτικής Προστασίας κ.Ράνια Σούκουλη ανέλυσαν το σχέδιο πρόληψης και δράσης του δήμου καθώς και τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει στον τομέα της πρόληψης. Η συνεργασία όλων επικαιροποιήθηκε στο μέγιστο βαθμό υπηρετώντας τον κοινό στόχο της προστασίας του πολίτη και της περιουσίας του.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από σήμερα Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά :

1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

– Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

– Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

3. Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες καλούνται:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του δήμου Κορινθίων  https://www.korinthos.gr/civil-protection-index/ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

Xάος στην Αθήνα από την κακοκαιρία

Previous article

Κρήτη – Οργισμένοι οι σεισμόπληκτοι – Τούς έστειλαν τόνους από άχρηστα ρούχα, νυφικά, ακόμα και άπλυτα εσώρουχα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.