3_ΚΟΣΜΟΣ

Πέπλο μυστηρίου στην υπόθεση της σύγκρουσης αμερικάνικου πυρηνικού υποβρυχίου με άγνωστο αντικείμενο νότια της Κίνας

0

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα στην Νότια Σινική Θάλασσα – Τι λέει ο κυβερνήτης του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου

Πυρηνικό υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο ενώ περιπολούσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νότια Σινική Θάλασσα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διεκδικεί η Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν το επιτελείο και θεσμός προσκείμενος στο ΠΝ.

Την ίδια ώρα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαιώνει τον τραυματισμό τουλάχιστον έντεκα ναυτών.

«Το USS Connecticut συγκρούστηκε με αντικείμενο το απόγευμα της 2ης Οκτωβρίου ενώ πλοηγείτο, έχοντας καταδυθεί, στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του επιτελείου.

«Δεν υπήρξε θανάσιμος τραυματισμός», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι ναύτες μπορεί να τραυματίστηκαν ελαφρά.

Το υποβρύχιο σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ συγκρούστηκε υποθαλάσσια με άγνωστο αντικείμενο στη Νότια Σινική Θάλασσα στις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNI News». Τώρα επιστρέφει στο λιμάνι του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό στο «USNI News».

«Η ασφάλεια του πληρώματος παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Τα τραύματα τα οποία έχουν υποστεί οι ναύτες δεν απειλούν την ζωή τους», δήλωσε από πλευράς του ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Μπιλ Κλίντον.

ypovrixio-12
ypovrixio-1

«Το υποβρύχιο παραμένει σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση. Η μονάδα και οι χώροι πυρηνικής πρόωσης του USS Connecticut δεν επηρεάστηκαν και παραμένουν πλήρως λειτουργικοί. Εκτιμάται η έκταση της ζημιάς στο υπόλοιπο υποβρύχιο. Το αμερικανικό ναυτικό δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Το περιστατικό θα διερευνηθεί», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα το πρωί της Παρασκευής όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik, το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του για το περιστατικό.

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Seawolf,ανέβηκε στην επιφάνεια το Σάββατο με προορισμό τη νήσο Γκουάμ. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί το 2005 όταν ένα υποβρύχιο των ΗΠΑ συγκρούστηκε υποθαλάσσια μ’ ένα άλλο υποβρύχιο.

ypovrixio-14
ypovrixio-13

Σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο (Naval Institute), κέντρο μελετών προσκείμενο στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το υποβρύχιο συμμετείχε σε διεθνή ναυτική άσκηση στη Νότια Σινική Θάλασσα όταν σημειώθηκε το συμβάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις σε σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα. Έχει κατασκευάσει προκεχωρημένες στρατιωτικές βάσεις σε μικρά νησιά και ατόλες στην θαλάσσια περιοχή αυτή, προκαλώντας την οργή άλλων κρατών που επίσης έχουν διεκδικήσεις στα ύδατα από τα οποία βρέχονται τα εδάφη τους.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στέλνουν συχνά πολεμικά να πλεύσουν στα διεθνή ύδατα στην περιοχή, για να δείξουν την προσήλωσή τους στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, προς έντονη δυσαρέσκεια του Πεκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερίδα με θέμα «Η Νέα Επιχειρηματικότητα στα Πλαίσια του ESG» από το Επιμελητήριο Κορινθίας

Previous article

Εγκατέλειψε τον Πνευματικό και ο Μιχάλης Χατζής!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.