ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις – Διπλασιάζεται το επίδομα ρεύματος και θέρμανσης – Μέχρι πότε θα ισχύουν τα μέτρα

0

«Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές είναι πέρα από κάθε λογική», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν τις ανακοινώσεις (στις 11 το πρωί) για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των πρωτοφανών ενεργειακών ανατιμήσεων.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου, «όπου τα 20 ευρώ ανα κιλοβατώρα φτάνει τα 100 ευρώ, δηλ. πενταπλασιάστηκε» και πρόσθεσε: «Θα ανακοινώσουμε μια αναθεωρημένη, επικαιροποιημένη στήριξη, δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι στις τιμές που αλλάζουν κάθε μήνα. Συστήσαμε για αυτό το λόγο το Ταμείο Μετάβασης, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ανάλογα προσαρμόζουμε τη στήριξή μας στα νοικοκυριά».

Τριπλό δίχτυ προστασίας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός κορμός του πακέτου είναι:

  • η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος στο ποσό των 300-400 εκατ. ευρώ και
  • ταυτόχρονα ο διπλασιασμός του κονδυλίου επιδόματος θέρμανσης ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα) σε 160 – 200 εκατ. ευρώ.
  • οριζόντια έκπτωση από την πλευρά της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 25% των ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο.

Το σχέδιο της προστασίας των νοικοκυριών από τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών είναι δύο “επιπέδων”. Πέραν του διευρυμένου ενεργειακού πακέτου, που περιλαμβάνει την άμεση λήψη μέτρων στήριξης για το ρεύμα και το κόστος θέρμανσης, προαναγγέλλεται επίσης η εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης παρέμβασης.

Αύξηση των δικαιούχων

Βασικός στόχος είναι ο αριθμός των δικαιούχων να αυξηθεί σημαντικά και να ξεπεράσει κατά πολύ τις 800.000. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της μείωσης 20% με 30% που κατέγραψαν τα εισοδήματα λόγω της πανδημίας φέτος ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των 120.000 νοικοκυριών που κατανάλωναν φυσικό αέριο και έλαβαν πέρσι επίδομα θέρμανσης.

Αυξημένος αναμένεται να είναι φέτος όμως και ο αριθμός των δικαιούχων που χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων με ιδιαίτερη έμφαση στη προσαύξηση που θα δοθεί για τα παιδιά καθώς δεν αποκλείεται το ύψος της να διπλασιαστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της προσαύξησης για κάθε παιδί μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 4.000 ευρώ από τα 2.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Επιδότηση θα δικαιούνται, όπως και πέρυσι, και οι καταναλωτές που έχουν την κύρια κατοικία τους σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2500 κατοίκους και χρησιμοποιούν καυσόξυλα.

Έκτακτη συνεδρίαση για τη ΔΕΗ ζητούν 21 περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου

Previous article

Μίκης Θεοδωράκης – Τότε θα ανοίξει η διαθήκη του – Τι περιμένει από αυτήν ο Νίκος Κουρής

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.