5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τιμές “φωτιά” έρχεται το πετρέλαιο θέρμανσης – Στα “σκαριά” αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων

0

Η εκτίναξη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εν όψει του χειμώνα. Έτσι, ειδικά για όσους καλούνται από τις 15 Οκτωβρίου, που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, η επιβάρυνση αναμένεται να είναι σημαντική.

Έτσι με δεδομένο ότι το πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι ξεκίνησε με 80 λεπτά το λίτρο και έκλεισε τον Απρίλιο στα 90 λεπτά το λίτρο και φέτος αναμένονται τιμές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κοντά στο 1,05 με 1,10 ευρώ/λίτρο, 1,15-1,20 ευρώ/λίτρο, στην περιφέρεια και πάνω από 1,20 ευρώ/λίτρο στα νησιά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στο ένα κυβικό, πάνω από 200 ευρώ θα είναι επιβάρυνση κατά την εκκίνηση της σεζόν.

Επίδομα θέρμανσης

Έτσι με δεδομένο ότι το κράτος λόγω και του ότι θα εισπράξει μέσω του ΦΠΑ, (εάν δεν υπάρξει «βουτιά» στη ζήτηση), περισσότερα ποσά καθώς ο εν λόγω φόρος «κουμπώνει» πάνω στην τελική τιμή, εξετάζει έτι περαιτέρω διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί μια αύξηση 20% από πέρυσι, που διατέθηκε ποσό περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον προωθείται, με βάση πληροφορίες, αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων έως και 30%, αλλά και άνοδο του ορίου για κάθε προστατευόμενο μέλος από τα 2.000 ευρώ στα 3.000 ή και στα 4.000 ευρώ. Έτσι για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, το αυξημένο επίδομα θα μπορούν να το λάβουν για πρώτη φορά και οικογένειες με εισόδημα πάνω από 30.000 ή και 35.000 ευρώ.

Έτσι με την αναθεώρηση προς τα πάνω των κριτηρίων προβλέπεται αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης όπου σήμερα ανέρχονται σε περίπου 700.000.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς ένα από τα κριτήρια ένταξης στην περίμετρο «κατανομών» του επιδόματος θέρμανσης, είναι και το ύψος της ακίνητης περιουσίας πολλές οικογένειες από το νέο έτος αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξαίρεσης λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών. Έτσι χιλιάδες πολίτες που θα δουν τις αντικειμενικές τιμές στα ακίνητά τους να ανεβαίνουν κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα περιουσιακά όρια και να χάσουν το επίδομα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης δεν είναι μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Τα κριτήρια μέχρι τώρα

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης μέχρι τώρα ήταν τα εξής:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων θα πρέπει να ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επίσης, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ΚΦΕ, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα ποσά

Έτσι, με βάση τα δεδομένα είναι πιθανή η διάθεση ποσού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, που προστίθεται σε αυτό που θα μπει στον «κουμπαρά» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και θα αφορά την οριζόντια επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Εκεί η εκτίμηση είναι ότι αθροιστικά τα ποσά που θα αποδοθούν στο Ταμείο μέσω είτε του προϋπολογισμού είτε άλλων πηγών μπορεί να ανέλθουν και πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ. Και ο συνολικός λογαριασμός να «ακουμπήσει» το όριο των 500 εκατομμυρίων ευρώ,

Στόχος των κινήσεων αυτών, σε συνδυασμό με το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, είναι η ανάσχεση ενός κύματος ενεργειακής φτώχειας που μπορεί να αποτελέσει «βόμβα» για την κοινωνική συνοχή.

Νέος πρόεδρος στον εμπορικό σύλλογο Ξυλοκαστρου ο Κώστας Κορκάρης

Previous article

ΚΙΑΤΟ: Η επιστολή που έστειλαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κιάτου στην υπουργό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.