ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Η Στυμφαλία, το νερό της και το τρίγωνο Νανόπουλου, Σταματόπουλου, Πνευματικού

0

Επίσημα και σε υψηλούς τόνους απάντησε σήμερα, σε νέα συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος στον τέως δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό, ο οποίος τον προκάλεσε να παραιτηθεί. Ο κ. Νανόπουλος κατέθεσε χτεσινές αναλύσεις της ποιότητας των υδάτων, οι οποίες καταδεικνύουν πως το νερό που φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών της Κορίνθου παραμένει ποιοτικό και πόσιμο.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί χτύπησε ο κόκκινος συναγερμός για το νερό στην Κόρινθο – όλο το ρεπορτάζ

«Αυτό που έγραψε ο κ. Πνευματικός -και το διαβάζω όπως ακριβώς το έγραψε- ότι δηλαδή «Απο σήμερα οι βρύσες και στην Κόρινθο δεν θα τρέχουν καθαρό πόσιμο νερό…», είναι ψέμα. Εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι το νερό στις βρύσες της Κορίνθου είναι καθαρό και πόσιμο. Το διαβεβαιώνω εγώ, τα στελέχη της ΔΕΥΑ Κορίνθου και οι αναλύσεις που έχουν γίνει από τα επίσημα εργαστήρια με χτεσινή δειγματοληψία…», είπε ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος κατέθεσε και τους σχετικούς αριθμούς: «η ηλεκτρική αγωγιμότητα είναι 829 με όριο 2500, το Νάτριο με όριο το 200 είναι 91, τα χλωριούχα είναι 124 με όριο το 250, τα νιτρικά είναι λιγότερο από 5 ενώ μπορούν να είναι μέχρι 50».

Μάλιστα ο κ. Νανόπουλος πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από το υγειονομικό, αλλά και τον αρχίατρο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας να επιβεβαιώσουν με ανεξάρτητες μετρήσεις τα παραπάνω στοιχεία.

Ωστόσο το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την υδροδότηση της Κορίνθου δεν έχει πυροδοτήσει μόνο την συζήτηση εντός του δήμου Κορινθίων με τις κατηγορίες Πνευματικού κατά Νανόπουλου, στις οποίες απάντησε πριν λίγο ο δήμαρχος Κορινθίων. Η συζήτηση «φούντωσε» και στον δήμο Σικυωνίων ειδικά μετά την ατάκα του κ. Νανόπουλου -κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου το Σάββατο- στην διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος τόνισε πολύ καθαρά πως ο δήμος Σικυωνίων ΔΕΝ υδρεύεται από την Στυμφαλία και πως ο δήμος Κορινθίων παίρνει σχεδόν το 100% των υδάτινων πόρων από τις πηγές. Ο κ. Νανόπουλος το επανέλαβε σε γραπτή του δήλωση, όπου αναφέρει: «Κύριε Πνευματικέ, ούτε σταγόνα νερό από τη Στυμφαλία δεν παίρνει το Κιάτο. Γιατί λέτε τέτοια ψέματα; Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα έλλειψης νερού. Αδικείτε συνειδητά τον καθημερινό αγώνα της ΔΕΥΑΚ, όλο το καλοκαίρι. Μήνες πριν έχουν στερέψει οι πηγές στη Στυμφαλία».

Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες είναι πολύ καθαρές και δεν δέχονται παρερμηνείας, φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με όσα δηλώνει εδώ και δυόμιση χρόνια ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος. Ο τελευταίος σε μια πανηγυρική συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο του 2019 έκανε λόγο για σύνδεση του Κιάτου και των όμορων χωριών με την Στυμφαλία, ενώ στις αρχές του χρόνου, όταν είχε ξεσπάσει το θέμα με το βρώμικο νερό στο Διμηνιό, μιλώντας στο Mega είχε επαναλάβει πως το Κιάτο υδροδοτείται από τις πηγές της Δρίζας, τις ίδιες δηλαδή πηγές που υδροδοτείται και η Κόρινθος. Προκλήθηκε μάλιστα και μία δήλωση από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος χαρακτηρίζει ως «παραμύθι παρέας ψευτράκων» την υδροδότηση του Κιάτου από την Στυμφαλία.

Ποια είναι η αλήθεια;

1.        Η αλήθεια είναι πως το Κιάτο από τις πηγές της Δρίζας στη Στυμφαλία δεν έχει μέχρι στιγμής δικαίωμα να πάρει νερό. ‘ΟΤΑΝ εκδοθεί άδεια χρήσης νερού ΘΑ ΕΧΕΙ δικαίωμα υδροληψίας μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες σε αντίθεση με το δήμο Κορινθίων, που έχει απόλυτη προτεραιότητα να παίρνει όσο νερό είναι απαραίτητο για τις ανάγκες του σε όλη τη διάρκεια του έτους.  Η Κόρινθος είχε δεχθεί να γίνει το έργο Δρίζα Κεφαλάρι κατά την περίοδο που οι σχέσεις Σταματόπουλου – Πνευματικού ήταν άριστες (και η οποία εντάσσεται –ειρήσθω εν παρόδω- στην φημολογούμενη συνεργασία που είχε αναπτυχθεί τότε μεταξύ τεσσάρων δημάρχων (Σταματόπουλος, Πνευματικός, Καμπόσος, Νίκας) και για την διαχείριση των απορριμμάτων). Το νερό που ήρθε στο Κιάτο πριν δύο χρόνια είναι από τη γεώτρηση του Κεφαλαρίου που είχε αγοραστεί επί Δημαρχίας Γιαννόπουλου.
Σήμερα, ο δήμαρχος Κορινθίων κατέθεσε έγγραφα με τα οποία φαίνεται πράγματι, ότι ο κ. Πνευματικός (ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚορ) το 2013, είχε επιτρέψει στον Σπύρο Σταματόπουλο με δύο αποφάσεις, καταρχάς να πραγματοποιήσει έργα υδροληψίας (κατασκευή έργου), ώστε να παίρνει δύο εκατομμύρια λίτρα το χρόνο από τις πηγές της Δρίζας και στην συνέχεια (με την δεύτερη απόφαση), να παίρνει αυτές τις ποσότητες (χρήση του έργου). Ήταν μία περίοδος κατά την οποία τα αποθέματα νερού στις πηγές ήταν υψηλά και κάλυπταν άνετα τις ανάγκες της Κορίνθου –περίπου πέντε εκατομμύρια λίτρα το χρόνο.

2.       Προκειμένου ο δήμος Σικυωνίων να ελάμβανε την άδεια για να εκτελέσει αυτό το έργο (αλλά κυρίως για να μπορούσε να το χρηματοδοτήσει) μεταξύ των δεκάδων απαιτούμενων εγγράφων, ήταν απαραίτητη και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Απρίλιος 2014, επικαιροποιημένη τον Ιούλιο 2016) με την οποία γινόταν σαφές πως ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση του έργου ο δήμος ΕΠΡΕΠΕ να πάρει Άδεια Χρήσης Νερού, ώστε να πάρει νερό από τις πηγές ΜΟΝΟ για 135 μέρες (1 Νοεμβρίου – 15 Μαρτίου).  

3.       Στην ίδια απόφαση καθίστατο σαφές ότι «η χρήση νερού (σ.σ. από τις πηγές Δρίζας) στο σύνολό του ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ, είναι παράνομη και επιφέρει κυρώσεις».

4.       Άδεια χρήσης νερού δεν έχει εκδοθεί ακόμα για να μπορεί ο δήμος Σικυωνίων να χρησιμοποιεί τις πηγές της Δρίζας. Ωστόσο, χάρη στην άτυπη συμφωνία Πνευματικού – Σταματόπουλου ο δήμος Σικυωνίων έπαιρνε νερό για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου, καθ όσον διάστημα υπήρχε περίσσευμα νερού.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, πως ο δήμαρχος Σικυωνίων χρωστάει μια σειρά από καθαρές απαντήσεις:

– Υδρεύεται ή όχι το Κιάτο από την Στυμφαλία;

– Αν ναι, από ποιο σημείο ακριβώς;

– Από ποια σημεία υδρεύεται στο διάστημα 16 Μαρτίου – 31 Οκτωβρίου;

– Πόσα κυβικά την ημέρα έρχονται στο Κιάτο από την Στυμφαλία;

– Πόσα κυβικά την ημέρα έρχονται από τις γεωτρήσεις;

– Τι νερό πίνουν αυτή την στιγμή οι κάτοικοι στο Κιάτο;

Συνομιλώντας με τον λαϊκό πολιτισμό. Σύμμεικτα Μελετήματα. Ένα νέο βιβλίο από τον τ. Καθηγητή της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αριστείδη Δουλαβέρα

Previous article

Αλλάζει ο “χάρτης” των ελληνικών εξαγωγών – Με πρωταγωνιστικό ρόλο η Γαλλία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.