Σήμερα το απόγευμα (19.00), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στον δημοφιλή οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης Ιωάννη Μακρυγιάννη.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία με τίτλο «Οι εικονογραφίες του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, πηγή προσέγγισης του Αγώνα για την Ανεξαρτησία» από την λέκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαριέττα Μινώτου, και αφήγηση πρωτότυπων κειμένων από τον ηθοποιό Ισίδωρο Σταμούλη, σκηνοθέτη του Κορινθιακού Θεάτρου «Βασίλης Ρώτας».
Οι πίνακες του Ιωάννη Μακρυγιάννη μας δίνουν τη δυνατότητα να αναστοχαστούμε την κοσμοθεωρία του αγωνιστή, ο οποίος στους δύο αιώνες που μας χωρίζουν από την Επανάσταση έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς, ανάλογα με την οπτική τους, ως ριζοσπάστης πολεμιστής, επαναστάτης, πατριώτης και δημαγωγός.
Εκλαμβάνοντας την ιστορία ως χρέος προς τις επόμενες γενιές, ο Μακρυγιάννης έμαθε γράμματα το 1829 για να συντάξει τα απομνημονεύματά του. Επιστράτευσε επίσης και τη δύναμη της εικόνας για να αποτυπώσει με σαφήνεια την αμεσότητα της ιστορικής στιγμής και να ξυπνήσει στο κοινό του τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του Αγώνα.
Αρχικά ανέθεσε την εικονογράφηση σε έναν ευρωπαίο ζωγράφο, προφανώς από αυτούς που εργάζονταν στην αυλή του βασιλιά Όθωνα. Τα εξατομικευμένα στοιχεία δυτικής τεχνοτροπίας που χρησιμοποίησε ο «Φράγκος» ζωγράφος όμως δεν ανταποκρίνονταν στις αισθητικές αντιλήψεις του στρατηγού ούτε αποτύπωναν το συλλογικό στοιχείο της Ελληνικής Επανάστασης. Αντί γι’ αυτόν επέλεξε έναν Έλληνα αγωνιστή, τον Δημήτριο Ζωγράφο από τα Βορδώνια της Λακωνίας, που όπως δείχνει το επώνυμό του μάλλον είχε εργαστήρι ζωγραφικής.
Για να παρουσιάσει όλη την αλήθεια ο Μακρυγιάννης επισκέφθηκε με το Δημήτριο Ζωγράφο τα πεδία των μαχών και έφτιαξε προσχέδια που εξηγούσαν τα γεγονότα με κάθε λεπτομέρεια. Άλλωστε, στον εκτεταμένο υπομνηματισμό στο κάτω περιθώριο κάθε εικόνας αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες, κάποιες από τις οποίες βρίσκουμε και στα Απομνημονεύματα.
Την άνοιξη του 1909 ο Ιωάννης Γεννάδιος αγόρασε σε δημοπρασία στη Ρώμη τη σειρά 24 πινάκων. Με τη δωρεά της συλλογής του Γενναδίου στην Αμερικανική Σχολή το 1926, οι εντυπωσιακοί αυτοί πίνακες έφτασαν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού. Έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί ως εμβληματικές απεικονίσεις της ιστορίας του 1821 μέσα από την ελληνική ματιά σαν αντίβαρο στους πίνακες των Βαυαρών και Γάλλων ζωγράφων που εξιδανίκευαν την ιστορία του΄21. Η τύχη της γαλλικής και ρωσικής σειράς παραμένει άγνωστη.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της συνεργασίας «Γέφυρες: 200 χρόνια ελευθερίας», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Ι.Λ.Μ.Κ.). Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας –Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας: 27410-37244 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 9:00-14:00)
*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.
Comments