4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε ανοίγουν τα σχολεία για το 2021 – Τελευταίες εκτιμήσεις για όλες τις βαθμίδες

0

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ipaidia.gr, μετά τις γιορτές αναμένεται να εκτιμηθεί η κατάσταση έτσι ώστε να παρθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων . Ενδέχεται την εβδομάδα 11-15 Ιανουαρίου να δοθεί παράταση έτσι ώστε να γίνουν οι εισηγήσεις όλων των επιδημιολόγων και να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις στις 13 Ιανουαρίου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τη σκυτάλη θα πάρουν πρώτα τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και η Γ’ Λυκείου. Προτεραιότητα θα έχουν τα Δημοτικά για μαθησιακούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους, μιας και πολλοί είναι οι ειδικοί που έχουν πει ότι τα μικρά παιδιά επηρεάζονται σε ψυχολογικό επίπεδο αφού δε βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι το σχολείο. Αναφορικά με τη Γ’ Λυκείου, έχει προτεραιότητα καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία για την κάλυψη της ύλης για τις Πανελλήνιες 2021.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείσουμε την εκ περιτροπής λειτουργία του Γυμνασίου και των δυο πρώτων τάξεων του Λυκείου .  Θυμίζουμε ότι τα ΑΕΙ θα λειτουργήσουν κανονικά με τηλεκπαίδευση σε προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και εργαστηριακά μαθήματα.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας  στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και υποστήριξε ότι «είναι προτεραιότητά μας το άνοιγμα των σχολείων». Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, «η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, κρίνοντας βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».

Λινού για : Εναλλάξ παρουσία μαθητών στις μονάδες

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που λαμβάνονται για τις εκκλησίες, καλώντας άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η κυρία Λινού υποστήριξε ότι «έχουμε πλέον 19-20 μέρες μπροστά μας (σ.σ.: για το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων) και το υπουργείο Παιδείας πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το πώς θα αποτραπεί ο συνωστισμός». Η καθηγήτρια είπε ότι είναι «υπέρ να ανοίξουν τα σχολεία, είναι σημαντικό για γονείς και παιδιά» και στη συνέχεια μίλησε για το μοντέλο της Βοστώνης.

Όπως εξήγησε, με αυτή τη μέθοδο «τα μισά παιδιά πάνε στο σχολείο και τα άλλα κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως και εναλλάσσονται». Δηλαδή, κάθε μαθητής πηγαίνει στο σχολείο δυο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα και, ομοίως, δύο ή τρεις ημέρες κάνει μαθήματα από το σπίτι. «Επιπλέον, θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον υπαίθριο χώρο, να περνάνε πιο πολλές ώρες έξω, με ένα φούτερ και αντιανεμικό, για να αερίζονται οι τάξεις και να μειώνεται η διασπορά», σημείωσε η Αθηνά Λινού.

Τα σενάρια για επιστροφή στα σχολεία σε δύο «κύματα»

Προ ημερών, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας πρότεινε ένα εναλλακτικό τρόπο για το άνοιγμα των σχολείων. Οπως εξήγησε, υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον τα Δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού τις προσεχείς ημέρες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο. Εξαρτάται απ’ ότι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» είχε πει καταλήγοντας.

 

Απαγορευμένη λέξη το ρεβεγιόν: Τα ενεργά κρούσματα μπορεί να είναι έως και 50.000

Previous article

Σύζευξη Δία – Κρόνου: Σήμερα ξεκινάει το εντυπωσιακό φαινόμενο που έχει να συμβεί 400 χρόνια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.