ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίων: Ποιους «πιάνει» το κούρεμα 80% στα ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

0

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μέτρο μείωσης ενοικίων – Αδιευκρίνιστο αν θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους – Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης

Κούρεμα 80% στα ενοίκια που θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα δικαιούνται όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές την περίοδο των εορτών.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει οτι το «κούρεμα» θα εφαρμοστεί σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία έχουν ενταχθεί και στη μέθοδο του Click away.

Επι της ουσίας μπαρ, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και λοιπές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων υποχρεώνονται να αποδεχθούν μείωση ενοικίων κατά 80% για τους δυο μήνες, όμως θα αποζημιωθούν χρηματικά με βάση το 60% επί του ονομαστικού ενοικίου και όχι επι της ζημιάς, όπως ισχύσει σήμερα.

Ας το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα:

Ενοίκιο ύψους 1000 ευρω που καταβάλλει μία επιχείρηση εστίασης θα μειωθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. Δηλαδή ο ενοικιαστής θα πληρώσει μόνο 200 €. Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης θα έχει μία απώλεια της τάξης των 800 ευρω. Θα εισπράξει όμως από το κράτος ως αποζημίωση 600 ευρω ( δηλαδή το 60% του ονομαστικού ποσού του ενοικίου). Δηλαδή από τα 1000 ενοίκιο ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει 800 ευρώ συνολικά (200 ευρω από τον ενοικιαστή και 600 ευρω από το Δημόσιο ως αποζημίωση). Ετσι οι απώλειες του θα είναι ακριβώς οι ίδιες με τον Δεκέμβριο όπου ίσχυε το μετρό της μείωσης των ενοικίων κατά 40% και της χρηματικός αποζημίωσης κατά 50% επί της ζημιάς. Τον Δεκέμβριο δηλαδή για το ενοίκιο το 1000€ ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από τον ενοικιαστή 600 ευρω και θα πάρει άλλα 200 ευρω αποζημίωση από το Δημόσιο. Άρα θα εισπράξει πάλι 800 ευρώ! Όμως με τη νέα ρύθμιση θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο το 60% του ενοικίου (τα 600 ευρώ), ενώ με την ισχύουσα είναι μόνον το 20% (τα 200 ευρω).

Το «κούρεμα» κατά 80% του ενοικίου δεν ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ οι οποίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ωρα εάν οι περίπου 500.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών θα ενταχθούν τελικά στο μέτρο της μείωση των ενοικίων τους για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη. Για την ώρα διατηρείται το 40% της έκπτωσης του ενοικίου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή.

protothema.gr

Παράταση προθεσμιών για τα πυρόπληκτα κτήρια του 2018 στην Κορινθία

Previous article

Δύο οικίσκοι στην ανοιχτή δομή Κορίνθου για στέγαση νηπιαγωγείου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.