1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Τώρα απαραίτητα έργα συντήρησης και μέτρα προστασίας στη Διώρυγα της Κορίνθου

0

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου:

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

Τον περασμένο Απρίλη θρηνήσαμε ένα νέο παιδί που με τραγικό τρόπο έχασε την ζωή του στη διώρυγα της Κορίνθου, λόγω έλλειψης περίφραξης και μέτρων προστασίας.

Το περασμένο Σάββατο παραλίγο να σημειωθεί νέα τραγωδία αφού μεγάλο κομμάτι της πλαγιάς από τα πρανή κατάρρευσε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν εργαζόμενοι, με τα βράχια να πέφτουν δίπλα ακριβώς από ρυμουλκό που εκείνη την ώρα τραβούσε πλοίο το οποίο διέσχιζε την διώρυγα και επίσης κινδύνευσε. Η κατολίσθηση ήταν τέτοιας έκτασης που αναγκάστηκαν να κλείσουν τη διώρυγα, να επιστρατεύσουν ρυμουλκό γερανό για να μεταφέρουν το πλοίο σε ασφαλές μέρος, ενώ ακόμη και μέχρι σήμερα η διώρυγα παραμένει κλειστή.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί πριν μια βδομάδα με προσάραξη φορτηγού πλοίου σε αβαθή, εξαιτίας επίσης καταπτώσεων χωμάτινων όγκων.

Από καθαρή τύχη και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις δεν θρηνήσαμε θύματα.

Αναφέρουμε μόνο αυτά τα περιστατικά που δείχνουν τις εγκληματικές ευθύνες για την ελλιπή συντήρηση της διώρυγας δεκάδες χρόνια τώρα, καθώς και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας για ατυχήματα (περιφράξεις κλπ).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων σοβαρών μεγάλων δημόσιων υποδομών, που με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούν.

Θεωρούμε πλέον ότι δεν αρκούν από μεριάς κυβέρνησης και περιφέρειας ανακοινώσεις και συσκέψεις.

Τώρα να εκπονηθούν και να δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένα, επαρκή μέτρα προστασίας και συντήρησης της διώρυγας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Περιφερειάρχη:

  • Υπάρχει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο έργων συντήρησης και μέτρων προστασίας;
  • Πότε θα γίνουν απλά έργα όπως περίφραξη για προστασία από πτώσεις κλπ;
  • Τι μέτρα θα παρθούν για τα έντονα προβλήματα διάβρωσης των πρανών στο σημείο που βρίσκεται η εγκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού Κορίνθου- Λουτρακίου, όπου παρατηρούνται και οι πιο έντονες κατολισθήσεις, πιθανά εξαιτίας διαρροών των αγωγών μεταφοράς των λυμάτων, μιας και η συγκεκριμένη εγκατάσταση, εγκληματικά χωροθετήθηκε ακριβώς δίπλα στα πρανή της διώρυγας;
  • Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δημοσίων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της διώρυγας και ποιες μεθοδεύσεις κυοφορούνται για την «αξιοποίησή» της;
  • Θα διεκδικήσετε κρατικό φορέα διαχείρισης της διώρυγας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και το δημόσιο όφελος, σε αντίθεση με την σημερινή Α.Ε. που λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στη λογική του κέρδους, καθώς και τα αναγκαία κονδύλια για μελέτες, έργα συντήρησης και επαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας

Γιάννης Κελλάρης

Δήμος Σικυωνίων: Νέα Χρηματοδότηση για την Ανακαίνιση του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου

Previous article

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με μαθητές Δημοτικού – Η πρόταση μαθήτριας που θα φέρει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.