5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε εκτιμούν οι ειδικοί το άνοιγμα σχολείων και εστίασης σύμφωνα με τα νούμερα των κρουσμάτων

0
Ο ΕΟΔΥ και χτες ανακοίνωσε ένα «μαύρο» ρεκόρ σε διασωληνωμένους και νέους θανάτους από κορονοϊό. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Υγείας στην ουσία ανακοίνωσαν την παράταση του lockdown. Η κυβέρνηση απεύχεται το ενδεχόμενο η οικονομία να μείνει στο γύψο και την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η μετάθεση της άρση του lockdown στα τέλη της πρώτη ή της δεύτερης βδομάδας του Δεκέμβρη φαίνεται πως περισσότερο με ευχή μοιάζει παρά με ρεαλιστικό στόχο καθώς τα κρούσματα δεν φαίνεται πως πέφτουν κάτω από τα 3.000 ημερησίως εύκολα.
Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι αν δεν είχε επιβληθεί το lockdown, τότε πιθανότατα σήμερα θα είχαμε φτάσει κοντά στα 7.000 κρούσματα ημερησίως. Θεωρούν, δε, ότι τις επόμενες μέρες θα καταγραφεί τουλάχιστον μία σταθεροποίηση, με «ταβάνι» τα 3.000 κρούσματα ημερησίως και προσδοκίες για μείωσή τους κοντά στα 2.000 κρούσματα ημερησίως. Άλλωστε, όπως λένε, παρ’ότι ακούγεται παράδοξο, με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους καθημερινά, ο δείκτης Rt έχει αρχίσει να προσεγγίσει τα επιθυμητά όρια και στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη. ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ «Με τέτοια διασπορά στην κοινότητα πριν από έναν μήνα, είναι απολύτως λογική η σημερινή εικόνα» λένε πολλοί εκ των επιστημόνων, οι οποίοι ευελπιστούν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, θα αρχίσουν να αχνοφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια από την καραντίνα. Ακόμα και αν συμβεί αυτό τα Χριστούγεννα και οι γιορτές που έρχονται είναι μία σύνθετη κατάσταση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να χάθουν οι γιορτές καθώς όπως επιβεβαίωσε και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χτες, η ύφεση φέτος θα κλείσει πάνω από 10%. Θέλουν ανοιχτή την οικονομία. Ωστόσο, βάζουν πρώτα την υγεία και μετά την οικονομία. Συνεπώς, τόσο τα σχολεία όσο και τα καταστήματα θα ανοίξουν τότε που οι συνθήκες το επιτρέψουν. Για τα σχολεία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως «Οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων. Στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια», λέγοντας ωστόσο ότι ο χρόνος στον οποίο θα υλοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολείων εξαρτάται από τους λοιμωξιολόγους. Κοντά στα Χριστούγεννα αναμένεται να ανοίξουν καταστήματα λιανικής ενώ, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ανοίξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και η εστίαση με σκληρότερους κανόνες από ότι την πρώτη άρση του lockdown. Πιθανότατα τα μπαρ να την πληρώσουν καθώς δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ανοίξουν για τις γιορτές. ΠΗΓΗ

Τουρισμός: Θέματα στρατηγικού σχεδιασμού στη συνάντηση Γκιώνη – Κονσόλα

Previous article

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: Δωρεάν tablets σε μαθητές

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.