1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεάν το εμβόλιο σε όλους – Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης

0

Το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό της κυβέρνησης παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σήμερα από το υπουργείο Υγείας, όπου για μια ακόμη φορά επεσήμανε πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι επιπτώσεις που έχει η πανδημία στη δημόσια υγεία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι προβλέπει το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης

Όπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό και ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για όλους.

Σημείωσε ότι η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει κεντρικά, από την ΕΕ, η οποία έχει ήδη διασφαλίσει 1,1 δισ. δόσεις εμβολίων για όλη την Ευρώπη, τα οποία θα διανεμηθούν στις χώρες μέλη, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Διευκρίνισε ότι θα ισχύσει η ίδια χρονική παράδοση για όλες τις χώρες, η ίδια αναλογία εμβολίων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας και στην ίδια τιμή για όλες τις χώρες.

Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer- Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με Moderna και CureVac.

Τα εμβόλια θα φτάσουν από την ΕΕ στις κεντρικές αποθήκες κάθε χώρας και από εκεί θα μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι:

– Θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία), που θα μπορούν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες ανά μήνα. Η λειτουργία τους προβλέπει 2 βάρδιες, πρωί και βράδυ, έξι ημέρες της εβδομάδας, ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε πολίτη η διαδικασία θα απαιτεί περίπου 10 λεπτά. Ο υπουργός σημείωσε ότι εφόσον απαιτηθεί θα αναπτυχθούν και άλλα σημεία εμβολιασμού.

Στη “μάχη” κατά της πανδημίας, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, θα συνδράμουν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα, όπου ήδη -όπως είπε- γίνεται το 30% των τεστ για κορονοϊό.

Τηλεκπαίδευση: «Πέφτει» πάλι το Webex – Προβλήματα με δημοτικά και νηπιαγωγεία

Previous article

Μικρό σήμα μνήμηςστον Δημήτρη Ψαριανό…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.