ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί… ανησυχούν οι στοιχηματικές;

0
Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα από τις στοιχηματικές με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει σκέψη από μέρους της κυβέρνησης για έξτρα φορολόγηση στα κέρδη των παικτών με σκοπό την ενίσχυση των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών. Πριν τις ανησυχίες των στοιχηματικών, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα προγνωστικα στοιχηματος για σήμερα! Η πανδημία και τα αποτελέσματα της έχουν φέρει σε δεινή θέση τις Π. Α. Ε. των τριών κορυφαίων κατηγοριών και είναι δεδομένο ότι το υπουργικό συμβούλιο προσπαθεί να βρει τρόπους να τις στηρίξει. Τα κλειστά γήπεδα, λόγω των απαγορεύσεων, έχουν δημιουργήσει μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα των ομάδων, διότι η ενίσχυση από τα διαρκείας ή τα απλά εισιτήρια θα ήταν ζωογόνος σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο.   Ποιες είναι οι σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου Τα δημοσιεύματα είναι πολλά και ποικίλα, αλλά το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει μία προσπάθεια χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με ένα ποσό που θα φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από συνεχείς επαφές με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη έχει αποφασίσει να εισηγηθεί νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι Π. Α. Ε. της Super League Interwetten θα πάρουν από 1,5 εκατομμύριο ευρώ η κάθε μία, αυτές της Super League 2 από 300 χιλιάδες ευρώ έκαστη και αυτές της Football League 225 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία. Αυτά τα χρήματα θα αντληθούν από τη φορολόγηση των κερδισμένων δελτίων των παικτών του στοιχήματος στο διαδίκτυο.   Τι θα σημάνει μία πιθανή τέτοια εξέλιξη; Τα έσοδα των στοιχηματικών εταιριών δε θα επηρεαστούν με άμεσο τρόπο, αλλά με έμμεσο. Αυτό θα συμβεί διότι ο τζίρος θα μειωθεί. Οι παίκτες θα χάσουν ένα ποσοστό του κέρδους τους, κοινώς θα παίζουν με μικρότερες αποδόσεις, συνεπώς η πιθανότητα επανεπένδυσης θα μειωθεί. Άρα τα διαθέσιμα στην αγορά χρήματα θα μειωθούν, κάτι που θα συμβεί και με τα κέρδη των στοιχηματικών. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα φαύλος κύκλος, που θα χτυπήσει τις στοιχηματικές.   Τι ισχύει σήμερα; Αυτή τη στιγμή στα παιχνίδια του καζίνο (ρουλέτα, φρουτάκια, πόκερ και λοιπά) ο Φόρος Παρακράτησης Παίκτη ανέρχεται:
  • Στα μηδέν ευρώ για κέρδη έως και 100 ευρώ για ποντάρισμα σε μία κατηγορία παιχνιδιού.

  • Στο 15% των κερδών για κέρδη μεγαλύτερα των 100 ευρώ και μέχρι τα 500 ευρώ για ποντάρισμα σε μία κατηγορία παιχνιδιού.

  • Στο 20% των κερδών για κέρδη μεγαλύτερα των 500 ευρώ για ποντάρισμα σε μία κατηγορία παιχνιδιού.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και στον αθλητικό στοιχηματισμό, δηλαδή σε όλες τις αγορές των αγώνων ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και άλλων. Δηλαδή ο Φ. Π. Π. είναι:
  • Στα μηδέν ευρώ για κέρδη έως και 100 ευρώ για οποιοδήποτε ποντάρισμα (παραδείγματος χάρη μία στήλη).

  • Στο 15% των κερδών για κέρδη μεγαλύτερα των 100 ευρώ και μέχρι τα 500 ευρώ για οποιοδήποτε ποντάρισμα (παραδείγματος χάρη μία στήλη).

  • Στο 20% των κερδών για κέρδη μεγαλύτερα των 500 ευρώ για οποιοδήποτε ποντάρισμα (παραδείγματος χάρη μία στήλη).

  Έχουν να προτείνουν κάτι οι στοιχηματικές; Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι στοιχηματικές δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου. Καταλαβαίνουν τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στην οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και σε αυτή των ομάδων. Βλέπουν ότι πολλοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και θέλουν να υπάρξει μία λύση προκειμένου να μην παρουσιαστούν άλλου είδους θέματα. Το ζητούμενο για αυτές είναι να κάτσουν όλοι στο τραπέζι και να βρεθεί μία λύση που θα είναι αποδεκτή. Η πρώτη τους προσέγγιση επί αυτού του θέματος έχει να κάνει με μία μείωση κατά 10% του φόρου παιγνίων, ο οποίος θα κατέλθει στο 25% και η διαφορά θα πάει στις ομάδες, μέσω χορηγιών. Έτσι θα υπάρξει άμεση ενίσχυσή τους. Κλείνοντας αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία αδειοδότησης των στοιχηματικών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, με την τιμή εκκίνησης της κάθε άδειας να τοποθετείται στα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Δήμος Κορινθίων: Δημόσια τηλε-διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

Previous article

Κοινό κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.