4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥΓΕΙΑ

Το TikTok στην εκπαίδευση

0

Διάφοροι εκπαιδευτικοί στην Αμερική έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι το TikTok, ένα εργαλείο δημιουργίας βίντεο μικρής μορφής και μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, είναι πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για εφήβους. Ενώ πολλοί δάσκαλοι προσπαθούν να εμποδίσουν τους μαθητές να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών, άλλοι “αγκαλιάζουν” το TikTok στην τάξη σε μια προσπάθεια να κάνουν τις εργασίες τους πιο ενδιαφέρουσες για τα παιδιά. Οι ίδιοι δάσκαλοι υποστηρίζουν, ότι επιτρέποντας τη χρήση του TikTok για σχολικές δράσεις, οι μαθητές συμμετέχουν πολύ περισσότερο από ό,τι κατα τη διάρκεια παραδοσιακών μαθημάτων.

TikTok: Τα βασικά

Εάν το παιδί σας ήθελε να έχει το αίσθημα κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok προσφέρει μια ευκαιρία σε αυτό το όνειρο. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να μοιράζονται περιεχόμενο βίντεο, συμπεριλαμβανομένων μουσικών βίντεο και περιλαμβάνει εργαλεία επεξεργασίας, που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να παράγει σχεδόν επαγγελματικά αποτελέσματα.

Η πρόσβαση στο περιεχόμενο μπορεί να περιοριστεί σε μια επιλεγμένη ομάδα φίλων και οικογένειας, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να απολαύσουν τη διασκέδαση της δημιουργίας βίντεο χωρίς τα ζητήματα, που συνοδεύουν τη δημόσια κοινή χρήση. Ωστόσο, ορισμένες οικογένειες ανησυχούν σχετικά με την πιθανότητα, ότι το περιεχόμενο βίντεο θα κυκλοφορήσει σε μεγαλύτερο κοινό ή δεν θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις απορρήτου. Σε τελική ανάλυση, ακόμη και οι πιο εξελιγμένες ρυθμίσεις απορρήτου δεν είναι ασφαλείς.

TikTok στην τάξη

Οι λειτουργίες βιντεογραφίας του TikTok έχουν εμπνεύσει ορισμένους καινοτόμους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν εργασίες, που βασίζονται σε TikTok, οι οποίες είναι κοινές σε κλειστές ομάδες στην τάξη. Οι μαθητές εργάζονται ατομικά ή μαζί για να δημιουργήσουν περιεχόμενο, που αποδεικνύει την κατανόηση των εννοιών τους, το οποίο προωθεί τη διδασκαλία από ομοτίμους.

Οι αιτήσεις για το TikTok στην τάξη είναι σχεδόν απεριόριστες και οι εκπαιδευτικοί έχουν μοιραστεί μια ευφάνταστη σειρά από εργασίες που βασίζονται σε πολυμέσα. Ο Gaithersburg Maryland, δάσκαλος ιστορίας, επέτρεψε στους μαθητές να δημιουργήσουν βίντεο αντί για δοκίμια, για να δείξουν τι είχαν μάθει για το συμβιβασμό του Μιζούρι του 1820. Ένας άλλος δάσκαλος στο Eastvale της Καλιφόρνια, πρόσφερε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ένα βίντεο TikTok για ένα μάθημα, το οποίο συγκρίνει και αντιπαραβάλλει ιστορικές εμπορικές διαδρομές και ένα άλλο έργο, που σχετίζεται με κρίσιμες εφευρέσεις κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ίσως η πιο αποτελεσματική χρήση του TikTok στον χώρο της εκπαίδευσης είναι τα βίντεο, που δημιουργούνται από εκπαιδευτικούς, τα οποία οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν ξανά και ξανά. Στο πνεύμα των ανεστραμμένων τάξεων, ορισμένοι δάσκαλοι δημιούργησαν τα δικά τους κλιπ, για να εξηγήσουν πολύπλοκες έννοιες ή να μοιραστούν λεπτομερείς οδηγίες ανάθεσης.

Αυτή η μέθοδος ωφελεί τους μαθητές, καθώς δεν έχουν την απόσπαση της προσοχής στην προσπάθεια να καταγράψουν κάθε λέξη στις σημειώσεις τους. Αντ ‘αυτού, έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε μια έκδοση βίντεο από τα πιο σημαντικά σημεία. Η χρήση του TikTok με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει επίσης πιθανά ζητήματα, που έρχονται κατά τη χρήση της εφαρμογής από τους μαθητές.

Αξιοποίηση της δύναμης των κοινωνικών μέσων

Μερικοί γονείς και δάσκαλοι ανησυχούν, ότι αντί να προωθήσουν τη μάθηση, το να επιτρέπεται το TikTok στην τάξη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απόσπαση της προσοχής. Όσοι έχουν ενσωματώσει την πλατφόρμα σημειώνουν με επιτυχία, ότι λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό του παράγοντα απόσπασης της προσοχής. Συγκεκριμένα, περιορίζουν το χρόνο που διατίθεται για τη χρήση του TikTok και διασφαλίζουν, ότι οι μαθητές επικεντρώνονται στην ανατεθείσα εργασία ενώ συνδέονται στην πλατφόρμα. Η φιλοσοφία τους είναι ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να πολεμήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντ ‘αυτού εστιάζουν σκόπιμα τη δύναμή του στη βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.

Φυσικά, ακόμη και οι πιο προσεκτικοί εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αποτρέψουν την κακή χρήση των κοινωνικών μέσων. Μια σύντομη ανασκόπηση του διαθέσιμου περιεχομένου δείχνει πολλούς μαθητές να δημιουργούν βίντεο κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών, που δεν σχετίζονται με την εργασία στην τάξη. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα ολόκληρο υπο-είδος βίντεο σε μπάνια γυμνασίου. Γι’αυτό το λόγο οι διαχειριστές και οι οικογένειες εργάζονται, για να αποθαρρύνουν αυτήν την τάση, καθώς υπάρχει σημαντική πιθανότητα παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής.

Αποφυγή παγίδων απορρήτου

Η ομορφιά των κοινωνικών μέσων είναι ότι είναι δωρεάν και ανοιχτή σε παγκόσμιο κοινό. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι όλοι οι χρήστες προσεκτικοί σχετικά με αυτό που δημοσιεύουν. Καθώς τα παιδιά επιλέγουν δημόσιες ρυθμίσεις, όπως ένα μπάνιο στο σχολείο, άλλα παιδιά ενδέχεται να εμφανίζονται σε ένα βίντεο χωρίς την άδειά τους. Καθώς αυτά τα βίντεο μπορούν να γίνουν εύκολα ιογενή, αυτή η δυνατότητα γίνεται ένα σημαντικό ζήτημα απορρήτου.

Είναι επίσης πιθανό οι έφηβοι να συναντήσουν περιεχόμενο για ενηλίκους, οπότε βεβαιωθείτε, ότι χρησιμοποιούν τις κατάλληλες ρυθμίσεις, για να περιορίσουν την πιθανότητα να συμβεί αυτό. Οι επιλογές απορρήτου του Tik Tok καθιστούν δυνατή την αποτροπή της εμφάνισης του λογαριασμού του παιδιού σας σε αναζητήσεις και με τις σωστές ρυθμίσεις, οι εξωτερικοί χρήστες δεν μπορούν να δουν μεταφορτωμένο περιεχόμενο, να αφήσουν σχόλια ή να στείλουν ανεπιθύμητα μηνύματα.

schol.io

Από το Σάββατο και για 3 εβδομάδες το νέο οριζόντιο lockdown όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Previous article

Τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους μετά το νέο Lockdown

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.