1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Από το Σάββατο και για 3 εβδομάδες το νέο οριζόντιο lockdown όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

0

Την εφαρμογή καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα, για τρεις εβδομάδες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 7/11.

Σε lockdown μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου τίθεται και πάλι ολόκληρη η χώρα από το ερχόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα νέα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού που ανακοινώνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας να συμμετέχει στην ενημέρωση.

«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κ. Τσιόδρας να δώσουμε πειστικές απαντήσεις» συνέχισε.

«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης έλαβε σοβαρά την πρόταση που εισηγήθηκε η Επιτροπή λοιμωξιολόγων κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και είχε ήδη επιβεβαιώσει με δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00 να ξαναμπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για τρεις εβδομάδες. Θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με του Μαρτίου.  Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά φαρμακεία, supermarket. Τα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία ειδικής αγωγής όλες τις βαθμίδες, ανοιχτά. Κλειστά γυμνάσια, λύκεια που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Μεγάλη διαφορά η καθολική χρήση μάσκας. 

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί τώρα, ενώ πριν μια εβδομάδα είχαμε αποφασίσει πιο ήπιο πλαίσιο. Η απάντηση είναι σαφής. Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Αύξηση σε συνολικό αριθμό, αύξηση στις νοσηλείες, διασωληνωμένους, στην κατάληψη ΜΕΘ. Μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων. Αν συνεχίζαμε με αυτό τον ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε τις επόμενες μέρες παραπάνω από 1000 συμπολίτες μας. Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε.

50 ΜΕΘ που προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα μπορούσαν να γεμίσουν σε τρείς ή τέσσερις ημέρες. Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα, παρά αργότερα. Πολλές χώρες τα έχουν πάρει, αλλά όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Δεν μπορώ να αναλάβω να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Πρέπει να παρθούν τώρα για τρεις εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο.

Η χώρα έχει παραπάνω από 37 δις διαθέσιμα και γι αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Η πρώτη μέριμνά μας είναι στους συμπολίτες μας που είναι πιο αδύναμοι».

Άμεση βοήθεια στους πληγέντες

Την αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τα 534 ευρώ στα 800 ευρώ για όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης τον Νοέμβριο, λόγω του γενικού lockdown, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε πως θα δοθεί ένα έκτακτο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, που δεν λαμβάνουν κάποια επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Τα ποσά θα καταβληθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Στη συνέχεια (στις 15:00) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργοδότες, εργαζομένους και ανέργους, καθώς και σε τι ποσοστό θα πρέπει οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με τηλεργασία.

Στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα εξηγήσει ποιοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ λόγω του lockdown.

insider.gr

Τηλεδιάσκεψη για θέματα τουρισμού υπό τον υπουργό Χ. Θεοχάρη

Previous article

Το TikTok στην εκπαίδευση

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.