1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Γιώργος Ψυχογιός: “Το μεταναστευτικό μπορείς να το διαχειριστείς, όχι να το λύσεις”

0

Καλεσμένοι στην πρώτη συζήτηση αυτού του πολυμορφικού θεσμού στην ενημέρωση μέσω ψηφιακής και φυσικής παρουσίας και με διαδικτυακό και διαδραστικό τρόπο παρουσίασης που εγκαινίασε το Newpost, ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης και ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής. Στο επίκεντρο του διαλόγου βρέθηκαν τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας της Metron Analysis για το Newpost.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του newpost.gr Νίκος Παναγιωτόπουλος με καλεσμένους τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιό, τον διεθνολόγος Κωνσταντίνο Φίλη και τον δημοσιογράφος και εκδότη του newpost Τάκη Χατζή.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με σύνδεση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Γεώργιος Στάντζος – Δήμαρχος Σάμου ενώ οι δημοσιογράφοι Χριστίνα Κοραή και Κώστας Τσιτούνας διατύπωσαν σύντομο σχόλιο και ερωτήσεις.


Οι θεματικές ενότητες που αναλύθηκαν είναι :
·        Οι λόγοι έντασης της του μεταναστευτικού
·        Η περίπτωση της «Μόριας»
·        Οι πολιτικές και η διαχείριση των ελληνικών κυβερνήσεων
·        Η ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού και προσφυγικού
·        Η γεωπολιτική διάσταση του μεταναστευτικού/προσφυγικού και ο ρόλος του Ερντογάν
·        Ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της Metron Analysis

Κατά την συζήτηση παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis για το Μεταναστευτικό. Βασικό συμπέρασμα είναι πως οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία αξιολογούν αρνητικά την πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό, ενώ ως λύση προκρίνουν τη στενότερη συνεργασία των χωρών – μελών της ΕΕ, την αλληλεγγύη δηλαδή.

Ακόμη ένα εξόχως ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι προκάτοχοι του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη, αξιολογούνται χειρότερα από τον ίδιο από τους πολίτες.
Στα αξιοσημείωτα μπορεί να καταγραφεί και η απάντηση των ερωτηθέντων σε μεγάλο ποσοστό και συγκεκριμένα το 29% αποδίδει ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμπρησμό της Μόριας, ενώ ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό κάνει λόγο για ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η έρευνα δείχνει μια ιδεολογική πόλωση: Οι ψηφοφόροι της ΝΔ (53%) και του ΚΙΝΑΛ (51%) αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ (81%) και του ΚΚΕ (81%) βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.

Οι λόγοι «έκρηξης» του μεταναστευτικού

Από την επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι το 52% των ερωτηθέντων αποδίδει την έξαρση του μεταναστευτικού σε εξωγενείς παράγοντες  -όπως λόγου χάρη η εργαλειοποίηση του ζητήματος από την Τουρκία με την πρόσφατη κρίση στα σύνορα, στον Έβρο. Το 44% από την άλλη εκτιμά πως το πρόβλημα οξύνθηκε λόγω διαχειριστικών λαθών της Ελλάδας.

«Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό. Η ΕΕ είναι πόλος έλξης για εκατομμύρια μεταναστών, για να ζήσουν με τον δικό μας τρόπο ζωής. Η ΕΕ πρέπει να το αντιμετωπίσει με κανόνες, προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αλλά έχοντας λελογισμένα τις δεξιότητες που ως Ευρώπη χρειαζόμαστε. Διαχωρίζοντας πλήρως την παράτυπη μετανάστευση. Η ΕΕ πρέπει να ασκήσει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Διαχωρίζοντας τους πρόσφυγες από τους μετανάστες. Επιστρέφοντας τους μετανάστες και έχοντας κλειστά κέντρα καταγραφής. Και για τις ΜΚΟ, προσπαθούμε την ήρα από το στάρι», σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Στην προσπάθεια της Τουρκίας προ μηνών να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, η απάντησή μας στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα απέτρεψε την Τουρκία να εργαλειοποιήσει την κρίση. Οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, θα απαντηθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ΕΕ», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός υπογράμμισε ότι «σε όλα τα διεθνή φόρα που πηγαίνουμε βάζουμε το θέμα των αιτίων της μετανάστευσης. Είτε να χτυπηθούν οι αιτίες, είτε μέσω της ισότιμης συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης. Το μεταναστευτικό μπορείς να το διαχειριστείς, όχι να το λύσεις».

Ο  εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης επισήμανε αρχικά ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών, δεν πρόκειται να ανακοπούν στο εγγύς μέλλον. «Δεν είναι μόνο οι πόλεμοι η αιτία του μεταναστευτικού. Είναι και πολλές άλλες αιτίες. Πέρα από τα ζητήματα της φτώχειας και της ανέχειας, πέραν του ότι η ΕΕ είναι παράδεισος για όσους είναι εκτός της Ένωσης, υπάρχει το θέμα της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει και το δημογραφικό. Το 2060 η Αφρικανική Ήπειρος θα έχει υπερδιπλασιαμό πληθυσμού, η Νιγηρία θα γίνει η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μετακίνηση των πληθυσμών δεν μπορεί να ανακοπεί».

Ποιος φταίει που κάηκε η Μόρια;

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στον πρόσφατο εμπρησμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Στην έρευνα της Metron Analysis, μπορεί  το 30% να αποδίδει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, ένα παρόμοιο ποσοστό και συγκεκριμένα το 29% απαντά πως ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 19% κάνει λόγο για ευθύνες και των δύο κυβερνήσεων, ενώ το 7% αποδίδει το γεγονός σε «συνομωσία ξένων δυνάμεων».

Σχολιάζοντας τον εμπρησμό της Μόριας ο κ. Ψυχογιός έκανε λόγο για «προαναγγελθέν έγκλημα. Το ζήτημα είναι και η ντροπή της Ευρώπης και η ντροπή της χώρας. Και η Μόρια χτίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Υπάρχει και ευθύνη της χώρας, πέραν της ΕΕ. Υπήρξε άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τις ευπαθείς ομάδες».

«Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη, γι’ αυτό κάνουμε νέα κλειστά κέντρα. Η κατάσταση στο Καρά Τεπέ είναι καλύτερη από τη Μόρια. Έχουμε μόνο 6.000 άτομα σε δομή χωρητικότητας 10.000. Έχουμε ασφάλεια και τάξη» υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και συμπλήρωσε: «Στη Λέσβο, χρησιμοποιούμε την προσωρινή δομή, έχουν προχωρήσει τα βελτιωτικά έργα. Κλιμάκιο μηχανικών της ΕΕ μαζί με τοπικά κλιμάκια θα επιλέξουν τη βέλτιστη τοποθεσία για τη νέα δομή. Το ίδιο θα γίνει και στη Χίο. Θα είναι ουσιαστικά άδεια αυτά τα κέντρα, θα έχουμε όμως την ασφάλεια σε περίπτωση νέας κρίσης». Στα νησιά πράγματι είχαμε μία απαράδεκτη κατάσταση. Έχουν φύγει από τα νησιά από την 1η Ιανουαρίου πάνω από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όσοι παραμένουν στις δομές θα φύγουν πράγματι μέχρι το Πάσχα», ανέφερε ακόμα.

Ο Δήμαρχος Σάμου, Γιώργος Στάντζος, τόνισε ότι η κατάσταση στο νησί είναι δύσκολη. «Με ιδιαίτερη χαρά ακούω τον πολιτικό κόσμο παρά τις διαφωνίες τις πολιτικές και τις ιδεολογικές, να προσπαθεί να θέσει τη μπάλα στο γήπεδο. Έχουμε ωριμάσει και εμείς ως κοινωνία, περνάμε δύσκολα, θέλουμε αμεσότητα στη δράση της πολιτείες. Κλειδί για εμάς είναι η συνολική αποσυμφόρηση του νησιού και τους κλεισίματος του ΚΥΤ», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης

Το 66% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ το 30% θετικά. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά απαντά ένα 3%. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ (53%) και του ΚΙΝΑΛ (51%) αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ (81%) και του ΚΚΕ (81%) βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.
Παρόλα αυτά, ιδεολογική ταύτιση καταγράφεται στις αρνητικές απόψεις όσων τοποθετούνται αριστερά του φάσματος [82%] και στα δεξιά [57%] σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Μια ταύτιση που προφανώς δεν έχει να κάνει με ιδεολογικούς λόγους, αλλά στο ότι οι μεν Αριστεροί ζητούν πιο «χαλαρή» μεταναστευτική πολιτική, η δε Δεξιοί, πιο σκληρή. Άρα συμφωνούν στο… ότι διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Ψυχογιού, σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σήμερα και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μηταράκης εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του ενώ είχε τη διακυβέρνηση: «Η αποσυμφόρηση των νησιών έγινε κατά παράβαση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας επί ΣΥΡΙΖΑ, και επί της ουσίας όλοι αυτοί που φτάσανε στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα έμεναν μόνιμα στην Ελλάδα. Όσοι βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας, δεν ήρθαν εκεί το 2020».

Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας εύρημα της δημοσκόπησης ότι υπάρχουν ευθύνες και στη χώρα μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Υπάρχει εσωτερικό θέμα, η χώρα μας έγινε πύλη εισόδου το 2015. Τα του οίκου μας πρέπει να τα κάνουμε εμείς. Πρέπει να ελέγξουμε τις ροές, να κλείσουμε τα κέντρα και αυτά έχουν αποδώσει. Μένει να αποδώσει η πολιτική μας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θα κλείσουν οι περισσότερες δομές. Όσοι δικαιούνται προστασίας θα μπουν σε προγράμματα ενσωμάτωσης, και οι υπόλοιποι θα αναχωρίσουν».

Ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε πως «ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος, γιατί δεν έχουμε λύσει ακόμα πλήρως το πρόβλημα». «Έχουμε ακόμα το θέμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, που θα δούμε διαφορετική εικόνα εντός του 2021. Υπάρχει μια έντονη πόλωση τόσο στην Ελλάδα, αλλά είναι χαρακτηριστικό του πολιτικού διαλόγου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή ότι τα κόμματα έχουν εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «είναι θέμα ξεκάθαρων ιδεολογικών τοποθετήσεων. Υπάρχει η λογική που λέει πως “δεν θέλω παράνομη μετανάστευση”. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως δεν θέλει κλειστές δομές, δεν θέλει να φύγουν».

Ο κ. Μηταράκης άφησε εκ νέου αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του ενόσω ασκούσε την διακυβέρνηση του τόπου: «Είναι δεδομένη η ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και όχι όπως το 2015 που ήρθε ένα εκατομμύριο κόσμος για να τους στείλουμε σε άλλες χώρες. Η χώρα μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο να προστατεύει τα σύνορα, να έχει περιορισμένες ροές και πάνω σε αυτές τις περιορισμένες ροές να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μηταράκη, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του ίδιου για τους χειρισμούς του σημείωσε: «Είχατε υποσχεθεί ότι θα αδειάσουν τα νησιά, είχατε υποσχεθεί πως την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα. Και βρίσκουμε μια κατάσταση χειρότερη από αυτή που παραλάβαμε. Και φέρνετε μετανάστες από τα νησιά και τους βάζετε στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί δεν θέλετε να συγκρουστείτε με τους δημάρχους».

Ο κ. Ψυχογιός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε μιλήσει για ανοιχτά σύνορα, ενώ σημείωσε πως η λογική στην οποία τοποθετήθηκε το κόμμα ως κυβέρνηση ήταν η ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. «Οι δομές που παραδώσαμε στην ενδοχώρα, φτιάχτηκαν και βελτιώθηκαν πολύ ώστε να στεγάσουν κόσμο που έρχεται από τα νησιά. Η ρητορική μας είχε να κάνει με την ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μεταναστών. Και γενικότερα μια λογική που να μη στοχοποιεί τους μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ποτέ λόγο για ανοιχτά σύνορα, αλλά για φύλαξη συνόρων με βάση το διεθνές δίκαιο». Ο κ. Ψυχογιός σημείωσε πως «η βασική μας διαφορά με τη ΝΔ είναι ότι εμείς λέμε Διεθνές Δίκαιο, ανθρώπινη αντιμετώπιση και σύμβαση της Γενεύης. Στα νησιά, κάποιοι αυτόκλητοι προστάτες διώχνουν τους μετανάστες. Στην ενδοχώρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις δομές».

Επίσης, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «παίζει ρόλο η πίεση στην Ευρώπη. Αίτημα μετεγκατάστασης προς την Ευρώπη δεν είχε διατυπωθεί. Εμείς πάνω σε αυτό βάζουμε πλάτη, σε αντίθεση με την ΝΔ που τορπίλιζε κάθε προσπάθειά μας».
Επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ψυχογιός, υποστήριξε: «Η θέση μας είναι η εξής: Ανοιχτού τύπου δομές, γρήγορες διαδικασίες, ενδοχώρα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Οι κλειστές δομές θα έχουν και έναν χαρακτήρα που έχει υπάρξει ήδη σαν εικόνα. Έχουμε δει τη δομή Μαλακάσα ΙΙ, το Κλειδί στις Σέρρες, το Καρά Τεπέ. Δηλαδή έχουμε εικόνα».

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από την έρευνα,  το 58% απαντά πως ο υπουργός Νότης Μηταράκης δεν ασκεί με επάρκεια τα καθήκοντά του, σε αντίθεση με το 31% που δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του υπουργού. Το 11% δεν εκφέρει γνώμη.

Αναλύοντας τα στοιχεία προκύπτει ότι θετικοί απέναντι στα πεπραγμένα του υπουργού είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 53% [40% αρνητικοί] και οι αυτό-τοποθετούμενοι Δεξιοί [50% θετικές απόψεις/42% αρνητικές]. Ωστόσο το πραγματικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι προκάτοχοι του αρμόδιου υπουργού, αξιολογούνται χειρότερα από τον ίδιο από τους πολίτες. Συγκεκριμένα το 38% αξιολογεί χειρότερα τους προηγούμενους υπουργούς που διαχειρίστηκαν το μεταναστευτικό, ενώ το 41% τους αξιολογεί όπως αξιολογεί και τον κ. Μηταράκη.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το ότι το 47% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί το ίδιο τόσο τον κ. Μηταράκη, όσο και τους προκατόχους του, δηλαδή πολιτικούς που βρίσκονται στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια τάση που κυριαρχεί στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων πλην της ΝΔ [που αξιολογούν χειρότερα σε ποσοστό 64% τους προηγούμενους υπουργούς που διαχειρίστηκαν το μεταναστευτικό] και του ΚΙΝΑΛ [ το 46% αξιολογεί χειρότερα τους προηγούμενους υπουργούς].

Αριστεροί, Κεντροαριστεροί και Κεντρώοι δίνουν ίδια αξιολόγηση στον κ. Μηταράκη και τους προκατόχους του, ενώ Κεντροδεξιοί και Δεξιοί θεωρούν πως ο υπουργός τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με όσους πέρασαν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής [64% και 61% αντίστοιχα].

Η γεωπολιτική διάσταση του μεταναστευτικού

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου, μετά τη συζήτηση, αναφορικά με την κρίση στα ελληνοτουρκικά ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι: «Παρακολουθούμε πολλές φορές μέσα στο 2020 την προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει τη σχέση της με την Ελλάδα. Παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση». Για το αν υπάρχει κόκκινη γραμμή στις προκλήσεις ο υπουργός είπε: «Πάντα υπάρχουν κόκκινες γραμμές, είναι δεδομένη η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στον Έβρο συγκεντρώνονται ξανά μετανάστες έτσι ώστε να επαναληφθεί η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού επεσήμανε ότι: «Έχουν υπάρξει τέτοιες πληροφορίες τους τελευταίους μήνες. Η μείωση των ροών κατά 91% το τελευταίο εξάμηνο δείχνει ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα αντιμετωπιστεί.
Στηλιτεύοντας τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης είπε: «Υπάρχει το ζήτημα του γεωγραφικού περιορισμού. Μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, όσοι έρχονται από τα νησιά στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία. Επρόκειτο για μια αρνητική απόφαση».

Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ 

Αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis, παρατηρείται ταύτιση στην ερώτηση για τα πεπραγμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό: Το 78% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την πολιτικής της ΕΕ, ενώ μόλις το 4% τη αξιολογεί θετικά και το 18% ουδέτερα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει μια συμφωνία ως προς τις ευθύνες της ΕΕ που διαπερνά τόσο τα κόμματα [ΝΔ: 67% αρνητικά, ΣΥΡΙΖΑ 80% αρνητικά, ΚΙΝΑΛ 79% αρνητικά, ΚΚΕ 95% αρνητικά] όσο και το ιδεολογικό φάσμα [Αριστεροί 89% αρνητικά, Κεντροαριστεροί 86% αρνητικά, Κεντρώοι 81% αρνητικά, Κεντροδεξιοί και Δεξιοί από 68% αντίστοιχα και 78% όσων δεν δηλώνουν ιδεολογική τοποθέτηση].

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «η Ευρώπη δεν θα έρθει να λύσει ένα πρόβλημα της Ελλάδας, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Θα έρθει να βοηθήσει μια χώρα που έχει περιορίσει τις ροές, έχει καταφέρει να οργανώσει σωστά τα του οίκου της. Λύνουμε τα θέματα και αυτό μας επιτρέπει στο ευρωπαϊκό πεδίο να είμαστε στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης. Για πρώτη φορά στο νέο σύμφωνο εντάσσεται και ο έκτακτος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων. Λύσαμε το πρόβλημα των νησιών σε μεγάλο βαθμό».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Κώστα Τσιτούνα για τον πληθυσμό της Ευρώπης, ο κ. Μηταράκης είπε: «το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ευρώπη και η απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι η νόμιμη μετανάστευση, μετανάστευση με κανόνες. […] Η Ευρώπη λόγω δημογραφικού χρειάζεται να έχει φρέσκο αίμα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όποιον επιλέγει να μπει σε μια βάρκα και να έρθει παράτυπα στα ελληνικά νησιά. Πρέπει να είναι με ανθρώπους οι οποίοι θα πάρουν άδειες παραμονής και εργασίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη ήδη συζητά συστήματα νόμιμης μετανάστευσης και η χώρα μας πρέπει να κάνει πιο έντονα αυτή τη συζήτηση. Στους εργάτες γης πρέπει να έχουμε ένα πιο καθαρό νομικό καθεστώς ώστε να μην έχουμε φαινόμενα εκμετάλλευσης εργατών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Άρα η λύση δεν είναι αυτοί που μπαίνουν με τις βάρκες, η λύση είναι οι κανόνες».

Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Φίλης τόνισε: «Υπάρχει μία νέα διάσταση μέσα στο δημογραφικό η οποία λέει ότι για παράδειγμα ο μέσος όρος ηλικίας στην Ιταλία είναι άνω των 50 ετών, στην Ελλάδα δεν θα είναι άνω των 45 στο καλό σενάριο. Στις χώρες της βόρειας Αφρικής και σε όλες αυτές τις ανερχόμενες που μέρος των πολιτών τους θέλει να έρθει στην Ευρώπη, ο μέσος όρος ηλικίας θα είναι μεταξύ 20 και 30 ετών. Άρα θα είναι σε μία απολύτως παραγωγική ηλικία, θα θέλουν να εργαστούν και εφόσον έχουν απογοητευτεί από τις ηγεσίες των χωρών και βλέπουν ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην οικονομική και πολιτική πίτα, είναι προφανές ότι θα θελήσουν να έρθουν στην ΕΕ και την ευρωπαϊκή αγορά».

Όπως είπε, ο κ. Φίλης, η ΕΕ έχει δημιουργήσει τρία μαξιλάρια ασφαλείας:

1.      Η χώρα προέλευσης. Εκεί η ΕΕ θέλει να δίνει χρήματα, το πρόβλημα όμως είναι ότι η Ένωση δεν μπορεί να ξέρει που μπορούν να σπαταληθούν τα χρήματα στις Αφρικανικές χώρες. Ο πρώτος στόχος είναι οι άνθρωποι να μείνουν εκεί που μένουν.
2.      Η χώρα διέλευσης: Στις χώρες αυτές συγκεντρώνεται ο συντριπτικά μεγαλύτερος πληθυσμός ατόμων που φεύγουν από τις χώρες προέλευσης. Η ΕΕ δίνει χρήματα στις χώρες διέλευσης, γιατί σκέφτεται ότι ο Σύρος που μένει στην Τουρκία θα γυρίσει πιο εύκολα όταν αποκατασταθεί η τάξη.
3.      Οι χώρες πρώτης υποδοχής, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία. Ελπίζω να μη χρειαστεί να δοκιμαστούμε σε επίπεδο ροών. Αλλά θα δοκιμαστούμε εάν η Τουρκία αποφασίσει να στείλει 50.000 κόσμο στην Ελλάδα. Και ο βασικός λόγος που η Γερμανία δεν συναινεί σε κυρώσεις πέραν όλων των άλλων είναι και το προσφυγικό/μεταναστευτικό».

«Ως Διεθνής Αμνηστία, αυτό που διαπιστώνουμε για την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι ότι είναι εξαιρετικά προβληματική. Το ζήτημα της διαχείρισης πλέον έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της όποιας κυβέρνησης και από την άλλη υπάρχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά διατυπώνονται μέσα από διεθνείς συμβάσεις», είπε ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε παρέμβασή του.

Για την κατάσταση στα νησιά είπε ότι «είναι μία κατάσταση η οποία ξεκινάει από μία πολιτική της ΕΕ σε σχέση με το μεταναστευτικό. Η συμφωνία της με την Τουρκία και ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορούσε τον λεγόμενο γεωγραφικό περιορισμό των νησιών, αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν κάτι το οποίο είχαμε προειδοποιήσει. Ήταν μία συμφωνία που θα μετέτρεπε τα νησιά μας σε ανοιχτές φυλακές».

 

Πώς θα αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό

Το 73% των ερωτηθέντων ζητεί περισσότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στο μεταναστευτικό, δηλαδή περισσότερη αλληλεγγύη με υποδοχές μεταναστών από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ λόγου χάρη. Στον αντίποδα το 23% θέλει πιο αποφασιστικές πολιτικές προστασίας των συνόρων.

Και σε αυτό το σημείο παρατηρείται συμφωνία που διαπερνά τόσο τους ψηφοφόρους των κομμάτων, όσο και το ιδεολογικό φάσμα. [Περισσότερη συνεργασία των χωρών – μελών της ΕΕ ζητεί το 69% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 90% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, το 80% αυτών του ΚΙΝΑΛ, το 85% αυτών του ΚΚΕ. Αντίστοιχα τα ποσοστά ανά ιδεολογική τοποθέτηση είναι τα εξής: Αριστεροί 91%, Κεντροαριστεροί 89%, Κεντρώοι 71% Κεντροδεξιοί 69%, Δεξιοί 61%, δεν δηλώνουν ιδεολογική ταυτότητα 59%].

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η αντιμετώπιση της κατάστασης στα νησιά ήταν από τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ανέλαβε. Επιπρόσθετα τόνισε πως η βασική στόχευση ήταν να αποκοπούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Ψυχογιός, υπεραμυνόμενος τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε: «Η θέση μας είναι η εξής: Ανοιχτού τύπου δομές, γρήγορες διαδικασίες, ενδοχώρα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Οι κλειστές δομές θα έχουν και έναν χαρακτήρα που έχει υπάρξει ήδη σαν εικόνα. Έχουμε δει τη δομή Μαλακάσα ΙΙ, το Κλειδί στις Σέρρες, το Καρά Τεπέ. Δηλαδή έχουμε εικόνα».

Ο δήμος Κορινθίων στο 5ο Συνέδριο των “Sm@rt Cities”

Previous article

Live συναυλία με μη καθήμενους σε εποχή κορωνοϊού; Γίνεται. Αμερικάνικο συγκρότημα βρήκε τον τρόπο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.