ΥΓΕΙΑ

Φροντίδα στα πρώτα δοντάκια, παιδοδοντίατροι της Αγίας Παρασκευής συμβουλεύουν

0

Η εμφάνιση των πρώτων δοντιών, όπως και κάθε στοιχείο εξέλιξης στη διάπλαση του μωρού, είναι μία σημαντική στιγμή για τους γονείς. Πρέπει λοιπόν να ξέρουν πώς θα προστατέψουν τα ευαίσθητα δοντάκια του μωρού τους, για να μπορεί να έχει στο μέλλον ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο. Και φυσικά, όσο νωρίτερα αρχίσει η φροντίδα των παιδικών δοντιών, τόσο λιγότερο θα έχουν ανάγκη τα παιδιά -μεγαλώνοντας- την καρέκλα του οδοντίατρου. Οι βάσεις για την καλή στοματική υγεία του παιδιού τίθενται πολύ πριν από την εμφάνιση των πρώτων δοντιών του. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εγκυμοσύνης η μητέρα πρέπει να ελέγχει συστηματικά την υγεία της, να έχει μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, γιατί όλα αυτά επηρεάζουν το φυσιολογικό σχηματισμό της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών του εμβρύου. Αντίθετα, διαταραχές της υγείας της μέλλουσας μητέρας, όπως λοιμώξεις, δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και σε ιχνοστοιχεία, καθώς και η κατανάλωση βλαπτικών ουσιών προκαλούν προβλήματα στη διάπλαση της στοματικής κοιλότητας, των γνάθων και των δοντιών, με αυξημένη ευπάθεια στην τερηδόνα. Έτσι, λοιπόν, η φροντίδα της υγείας της μητέρας είναι η πρώτη ουσιαστική και ιδιαίτερα σημαντική φροντίδα για την καλή στοματική υγεία του μωρού της.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ

Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται σε ηλικία 6 έως 8 μηνών και μέχρι την ηλικία των 36 μηνών εμφανίζονται συνολικά 20 παιδικά δόντια. Η εμφάνιση των πρώτων δοντιών συχνά δεν παρουσιάζει προβλήματα και θα χαροποιήσει τους γονείς. Αν οι γονείς παρατηρήσουν κάποια λίγα συμπτώματα όπως αυξημένη έκκριση σάλιου, δυσφορία, γκρίνια, ανορεξία, πρησμένα ούλα, κ.τ.λ. αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυξημένη κατανάλωση υγρών, με καθαρισμό της περιοχής 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και χρήση ειδικών πλαστικών δακτυλίων ή με ένα κρύο πανί που το μωρό θα ανακουφίζεται καθώς το δαγκώνει. Αν όμως υπάρχουν συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, μικρά εξανθήματα, εμετοί ή διάρροια, και διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες, καλό θα είναι να εξεταστεί το μωρό από τον παιδίατρο, γιατί προφανώς σε αυτή την περίπτωση δεν ενοχοποιούνται τα πρώτα του δοντάκια.

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ

Τα παιδικά δόντια είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής και την ομιλία, και κατά συνέπεια για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, βοηθούν στην ανάπτυξη σωστών γνάθων και του προσώπου, καθοδηγούν την εμφάνιση των μόνιμων δοντιών και μας χαρίζουν το όμορφο παιδικό χαμόγελο. Από τα 20 πρώτα δόντια, τα 8 μπροστά – δηλαδή οι κεντρικοί και οι πλάγιοι τομείς – θα αντικατασταθούν στην ηλικία των 6-8 χρόνων, ενώ τα πιο πίσω 12 δόντια θα αλλάξουν στην ηλικία από 9 έως 12 ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδικά δόντια θα είναι γερά για πολλά χρόνια, και στόχος μας είναι να παραμείνουν στη θέση τους χωρίς προβλήματα μέχρι τη φυσιολογική απόπτωσή τους. Νωρίτερα, στην ηλικία των 6 χρόνων περίπου, περιμένουμε την ανατολή 4 μονίμων δοντιών (πρώτοι μόνιμοι γομφίοι) πίσω από τα τελευταία παιδικά δόντια, και φυσικά μέσα σε ένα περιβάλλον με χαλασμένα δόντια θα έχουμε γρήγορη καταστροφή των πολύ χρήσιμων αυτών δοντιών. Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να παραμελούμε τα πρώτα παιδικά δόντια επειδή θα αλλάξουν, τόσο για τη χρησιμότητά τους στην ομαλή αλλαγή των μόνιμων δοντιών, όσο και για τη γενικότερη υγιεινή της στοματικής κοιλότητας του παιδιού. Χαλασμένα δόντια και αποστήματα προκαλούν πόνο και δημιουργούν μολυσμένο περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει τη γενική υγεία και ανάπτυξη τον παιδιού και το οδηγούν εσπευσμένα στην οδοντιατρική καρέκλα. Έτσι, το παιδί έρχεται σε πρώτη επαφή με τον παιδοδοντίατρο συνήθως κάτω από δυσάρεστες συνθήκες και συνδέει τον πόνο με την οδοντιατρική θεραπεία – στοιχείο αρνητικό για μία καλή και σταθερή συνεργασία.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Η πρώτη επίσκεψη σε έναν παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται νωρίς, μια που στη νηπιακή ηλικία εμπεδώνονται διαιτητικές συνήθειες και συμπεριφορές που βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών του στόματος. Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο στην Αγία Παρασκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια, και όχι πιο μετά, μετά τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού. Ο παιδοδοντίατρος στην ΑγίαΠαρασκευή, θα φιλοξενήσει το παιδί σε έναν ευχάριστο χώρο για παιδιά, με χρώματα και σχέδια στους τοίχους. Σε αυτή την επίσκεψη θα δοθούν σημαντικές πληροφορίες για τη διάπλαση και τη σημασία των παιδικών (νεογιλών) και μόνιμων δοντιών, τις βλάβες που μπορούν να προκληθούν από μία διατροφή με πολύ ζάχαρη, όταν πίνουν με το μπιμπερό ροφήματα με ζάχαρη, και από τη συχνή κατανάλωση φαρμάκων με τη μορφή σιροπιού. Επίσης, θα γίνει ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας και των τραυματισμών των δοντιών, θα αξιολογηθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται η στοματική κοιλότητα του παιδιού και τι πιθανότητα υπάρχει να εμφανιστεί τερηδόνα, και θα προσδιοριστεί η δεύτερη συνάντηση, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του παιδιού.

Μητσοτάκης στο μήνυμά του για κορωνοϊό: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα

Previous article

Στο Βραχάτι συνεδριάζει η Ο.Ε.ΕΣ.Π.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΥΓΕΙΑ