1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη για όσους πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό

0

Ο Κ. Μητσοτάκης από τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου στο Thessaloniki Helexpo Forum απηύθυνε  έκκληση προς τους γονείς, στα παιδιά, και στους εκπαιδευτικούς, να αντιμετωπίσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο  με ψυχραιμία και με αισιοδοξία.

“Μπορεί να μην βλέπουμε αυτή τη φορά το χαμόγελο των παιδιών, θα το βλέπουμε στα βλέμματά τους τουλάχιστον, και θα ξέρουμε όλοι ότι κάνουμε το σωστό, το ενδεδειγμένο” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Θέλω  να στείλω και ένα μήνυμα στους λίγους συμπολίτες μας -γιατί είναι λίγοι, αυτό φαίνεται τουλάχιστον από όλες τις μετρήσεις- που έχουν επιφυλάξεις για το αν υπάρχει ο κορονοϊός, πόσο επικίνδυνος είναι, αν οι μάσκες είναι αποτελεσματικές. Ο κορονοϊός είναι μία πραγματικότητα, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από την γρίπη. Μπορεί να στοιχίσει ζωές, ειδικά όταν αφεθεί να χτυπήσει ανθρώπους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Και έχω μία ευθύνη ως Πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου με την πειθώ αλλά και με κανονιστικά μέτρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο, για να υπερασπιστώ το ύψιστο αγαθό που είναι η δημόσια υγεία. Και επειδή τα έχουμε καταφέρει καλά σε αυτό τον τομέα, δεν είμαι διατεθειμένος αυτό το διακύβευμα να το θέσω σε αμφισβήτηση και να το διακινδυνεύσω”.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κύριε Πρόεδρε, πρώτο κουδούνι για τη σχολική χρονιά αύριο και κατά γενική ομολογία περιμένουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και καθηγητές. Προφανώς και θα κριθούν τα αντανακλαστικά της κρατικής μηχανής. Έχουμε όμως ήδη, κύριε Πρόεδρε, κρούσματα σε εκπαιδευτικούς. Έχουμε γονείς που αρνούνται τη μάσκα για τα παιδιά τους. Έχουμε την Αντιπολίτευση που σας κατηγορεί για ανετοιμότητα και έλλειψη σχεδίου, για πολυμελή τμήματα στα σχολεία, ότι δεν έγιναν προσλήψεις εκπαιδευτικών κτλ. Αύριο το πρωί, λοιπόν, θα είναι όλοι και όλα στη θέση τους; Οι μάσκες, τα παγούρια, τα βιβλία; Και το κυριότερο, πώς θα διαχειρίζονται τα κρούσματα, εφόσον υπάρξουν, που φαντάζομαι ότι περιμένετε να υπάρξουν, στις σχολικές μονάδες;

Υπάρχει δυνατότητα μαζικού testing και τι θα γίνεται με τα σχολεία που θα πρέπει να κλείνουν; Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, πόσο ανησυχεί ή πόσο φοβάται η Κυβέρνηση την αυριανή ημέρα. Ευχαριστώ.

Κ. Μητσοτάκης: Μου θέσατε πολλά ερωτήματα μαζεμένα. Θα επιχειρήσω να τα απαντήσω όλα.

Να συμφωνήσουμε καταρχάς, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.  Είναι μια πολιτική την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι. Δεν θέλουμε  να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον.

Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα.

Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα -εξ όσων γνωρίζω- είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία παρέχει σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες. Δεν  ήταν εύκολο να οργανωθεί αυτή η διανομή των μασκών σε όλη την επικράτεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο. Αν τώρα υπάρξουν κάποιες ελάχιστες, μεμονωμένες αστοχίες, νομίζω ότι αυτές μπορούν πάντα να συγχωρεθούν, αλλά θα είμαστε έτοιμοι με τις μάσκες στα σχολεία.

Θέλω να ευχαριστήσω και την Κεντρική Ένωση Δήμων, η οποία έβαλε πλάτη. Οφείλω ένα προσωπικό ευχαριστώ στον Υπουργό τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος έμεινε ξάγρυπνος βράδια για να εξασφαλίσει ότι από πλευράς κεντρικού συντονισμού το project αυτό θα τρέξει έτσι ακριβώς όπως πρέπει. Και ταυτόχρονα βέβαια θα έχουμε και τα παγούρια για τα παιδιά, για τα οποία πολλά ειρωνικά σχόλια άκουσα, πλην όμως αποτελεί μια κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η οποία στέλνει ένα διπλό μήνυμα στα παιδιά μας. Καταρχάς ότι πρέπει να προσέχουν πώς πίνουν νερό και να μην χρησιμοποιούν ψύκτες ή βρύσες όπου μπορεί να συνωστίζονται και αφετέρου ένα μήνυμα ότι αφήνουμε πίσω μας τα πλαστικά μιας χρήσης και πηγαίνουμε σε ανακυκλώσιμα παγούρια για την κατανάλωση νερού ή ροφημάτων, όποτε αυτό είναι εφικτό.

Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλους. Ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι διότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, ότι είναι το καλύτερο μέτρο, το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο να περνάς μία ολόκληρη μέρα φορώντας την, όπως δεν είναι ευχάριστο για εσάς, όπως δεν είναι ευχάριστο για τους πολίτες εκείνους οι οποίοι πρέπει να τη φοράνε εκεί που η πολιτεία μας υποδεικνύει ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί. Και θα ζητήσω πραγματικά από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών, είναι για το καλό των γονέων, είναι για το καλό των παππούδων.

Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τον κορονοϊό. Κινδυνεύουν, τουλάχιστον, πολύ λιγότερο να αρρωστήσουν σοβαρά. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ιό πίσω στο σπίτι. Να το μεταφέρουν στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και στις γιαγιάδες, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί υπέδειξαν τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες. Έγινε μία μεγάλη συζήτηση για το αν τα μικρά παιδιά μπορούν να φορούν μάσκα. Έχω δει πολλά μικρά παιδιά τα οποία με ενθουσιασμό βλέπουν τη μάσκα και λίγο σαν παιχνίδι, και πιστεύω ότι θα καταφέρουν να τη φορέσουν. Και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους να τους κρατούν το χέρι και να τα βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια. Προφανώς, στις μεγάλες ηλικίες, όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες των παιδιών, τόσο αυξάνει και ο βαθμός ατομικής υπευθυνότητας.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του μεγέθους των τάξεων. Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε τις μάσκες είναι πολύ απλός. Ήταν πρακτικά αδύνατον, θα το ξαναπώ, πρακτικά αδύνατον, να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις, ώστε να μπορούμε πρακτικά να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Όπως κρίθηκε τελικά και ότι δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα, διότι αυτό θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα σε γονείς, ειδικά στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Επιλέχθηκε, λοιπόν, αυτή η λύση. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρχουν κάποια κρούσματα, δεν αμφισβητείται αυτό. Υπάρχουν, όμως, πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς κλείνουν τμήματα, τάξεις, και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, σχολεία.

Είναι μία απόφαση η οποία θα κρίνεται κεντρικά, δεν είναι μία απόφαση την οποία πρέπει να λαμβάνουν οι Δήμαρχοι και έχει προβλεφθεί αυτό κανονιστικά. Και πρέπει να σας πω ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα.

Ήδη, μόλις πληροφορήθηκα, ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές της Ελλάδος, η Λέσβος, από όσο γνωρίζω, και ενδεχομένως και η Πέλλα, όπου -επειδή έχουμε έντονο επιδημιολογικό φορτίο- τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως. Είμαστε προσεκτικοί στο τι κάνουμε. Και ό,τι κάνουμε το κάνουμε με επαγγελματισμό και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πραγματικά στοιχεία.

Μία τελευταία αναφορά στα ζητήματα των τεστ, επειδή με ρωτήσατε: Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ημερήσια τεστ ανά 100.000 πληθυσμού. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε ένα σύστημα testing το οποίο να μας επιτρέπει όχι απλά να κάνουμε τεστ, αλλά να παίρνουμε γρήγορα τα αποτελέσματα, και να μπορούμε πολύ γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά, μέσω της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, να κάνουμε τις απαραίτητες ιχνηλατήσεις.

Θέλω επίσης να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες έχουμε προσθέσει στη «φαρέτρα» των όπλων μας και την πρώτη παρτίδα από rapid test αντιγόνων, τα οποία σε πρώτη φάση τα χρησιμοποιούμε στην Λέσβο, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα με πολύ υψηλή αξιοπιστία -τονίζω όχι τόσο υψηλή αξιοπιστία όσο η αξιοπιστία του PCR, αλλά με πολύ υψηλή αξιοπιστία- να έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών.

Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα προμηθευτεί 1 εκατομμύριο τέτοια τεστ. Και εφόσον αποδειχθεί στην πορεία ότι τα τεστ αυτά είναι όσο αξιόπιστα όσο μας λένε οι ειδικοί ότι είναι, προφανώς και θα προσθέσουμε τέτοια τεστ, τα οποία πρέπει να σας πω ότι είναι και αρκετά οικονομικά ως προς το κόστος.

Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα. Έκκληση σε όλους, στους γονείς, στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς, να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και με αισιοδοξία. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι από τη φύση της πάντα μία αισιόδοξη στιγμή. Μπορεί να μην βλέπουμε αυτή τη φορά το χαμόγελο των παιδιών, θα το βλέπουμε στα βλέμματά τους τουλάχιστον, και θα ξέρουμε όλοι ότι κάνουμε το σωστό, το ενδεδειγμένο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι το σωστό.

Θέλω, επίσης, να στείλω και ένα μήνυμα στους λίγους συμπολίτες μας -γιατί είναι λίγοι, αυτό φαίνεται τουλάχιστον από όλες τις μετρήσεις- που έχουν επιφυλάξεις για το αν υπάρχει ο κορονοϊός, πόσο επικίνδυνος είναι, αν οι μάσκες είναι αποτελεσματικές. Ο κορονοϊός είναι μία πραγματικότητα, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από την γρίπη. Μπορεί να στοιχίσει ζωές, ειδικά όταν αφεθεί να χτυπήσει ανθρώπους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Και έχω μία ευθύνη ως Πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου με την πειθώ αλλά και με κανονιστικά μέτρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο, για να υπερασπιστώ το ύψιστο αγαθό που είναι η δημόσια υγεία. Και επειδή τα έχουμε καταφέρει καλά σε αυτό τον τομέα, δεν είμαι διατεθειμένος αυτό το διακύβευμα να το θέσω σε αμφισβήτηση και να το διακινδυνεύσω.

Μία τελευταία παρατήρηση, σχετικά με το δεύτερο κύμα. Υπάρχει μία γενικότερη εντύπωση στην κοινωνία ότι στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο στο πρώτο. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει δεύτερο κύμα παντού στον κόσμο. Και αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία -και δυστυχώς ο πιο σκληρός δείκτης είναι οι απώλειες ανθρώπινης ζωής ανά εκατομμύριο πληθυσμού-  θα διαπιστώσει ότι τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα απ’ ό,τι τα είχαμε πάει στο πρώτο. Είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα. Ο μηχανισμός μας έχει ενισχυθεί με πρόσθετους γιατρούς, πρόσθετους υγειονομικούς, πρόσθετους νοσηλευτές, έχουμε πολύ περισσότερα τεστ. Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια παρότι ακόμα δεν έχουμε μια οριστική θεραπεία, δεν έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα μας λύσει τα χέρια και θα μπορούμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας αυτή την περίοδο. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα ότι είμαστε πανέτοιμοι και θα κάνουμε, ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε και αυτό το δεύτερο κύμα.

Σχόλιο Χαρ. Κασίμη για την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας

Previous article

Ο Πέτρος Τατούλης θα διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη και στις επόμενες εκλογές

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.