1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Ξυλόκαστρο: Έργα ανάπτυξης και ασφάλειας για το Δήμο

0

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο», Γιώργος Δέδες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αναστάσιος Μποζίκης και Χρήστος Καρσιώτης, τα στελέχη της Περιφερειακής παράταξης, Σοφία Φιλιππάκη και Βλάσης Τσιάμης και ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, σε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο εξέτασαν διεξοδικά σειρά σημαντικών ζητημάτων τα οποία αφορούν τον Δήμο μας.

Συζητήθηκε αναλυτικά το ζωτικής σημασίας ζήτημα της διάβρωσης των ακτών της Κορινθίας, ένα πρόβλημα το οποία απειλεί δημόσιες υποδομές, ιδιωτικές περιουσίες αλλά και αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Κορινθία αντιμετωπίζει στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες του τεράστιου αυτού προβλήματος. Η συνολική μελέτη ακτομηχανικής 4,8 εκατομμύριων ευρώ η οποία έχει δημοπρατηθεί από το 2016 από την  Γενική Γραμματεία Υποδομών, έχει στόχο να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το πρόβλημα της διάβρωσης των νοτίων ακτών του Κορινθιακού Κόλπου, από τη γέφυρα του Ισθμού μέχρι τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Η μελέτη έχει ανάδοχο με υπογεγραμμένη σύμβαση και αποτελεί απόλυτη ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η Α’ φάση της μελέτης που συνίσταται στη διαβούλευση ανάμεσα στους Δήμους, την Περιφέρεια και τους μελετητές, ώστε να  ιεραρχηθούν τα σημεία επείγουσας παρέμβασης, και να ξεκινήσει η υλοποίηση τάχιστα.

Αναλύθηκε η επείγουσα ανάγκη της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου μας από τα προβλήματα που έχουν προκύψει κυρίως λόγω των έργων της Νέας Εθνικής Οδού και της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής. Έχοντας πλέον εκπονηθεί από τους αρμόδιους φορείς το σχέδιο παρεμβάσεων σε συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με την πλημμυρική επικινδυνότητά τους, απαιτείται η άμεση έναρξη των αναγκαίων έργων κατά μήκος του οδικού άξονα και σε όλες τις εγκάρσιες διευθετήσεις ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών, ώστε ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κορινθία να θωρακιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Συμφωνήθηκε η τεράστια σημασία του έργου κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στη Ρίζα και των αρδευτικών της δικτύων, το οποίο η Περιφέρεια έχει προτείνει ήδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο τεράστιας παραγωγικής αξίας προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, ώριμο και λειτουργικό, με έτοιμη τη σχετική μελέτη το οποίο θα μπορεί να αρδεύσει έως 4.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αναδιατάσσοντας και αναβαθμίζοντας την αγροτική παραγωγή στον Δήμο μας.

Τέλος τονίστηκε η σημασία της ριζικής αναβάθμισης του οδικού άξονα παράκαμψη Γκούρας – παράκαμψη Στενού – Σαραντάπηχο – παράκαμψη Ευρωστίνης. Πρόκειται για το ορεινό οδικό πέταλο που συνδέει τους δήμους Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και   Σικυωνίων και αφορά την ενοποίηση ολόκληρης της ορεινής δυτικής Κορινθίας η οποία αποτελεί έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο χειμερινό τουριστικό προορισμό με κέντρο την περιοχή των Τρικάλων. Η αναβάθμισή αυτή θα αναδείξει με μοναδικό τρόπο το ορεινό τοπίο της περιοχής συμβάλλοντας στην περαιτέρω τουριστική και εμπορική ανάπτυξή της.

Η εξαιρετική συνεργασία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με την Περιφερειακή Αρχή αλλά και η απόλυτη ταύτιση απόψεων με την Περιφερειακή παράταξη  «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο» επιτρέπουν την αισιοδοξία για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων ασφάλειας και ανάπτυξης τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη ο Δήμος μας.

Kοινωνικά Φροντιστήρια Δ. Σικυωνίων: 100% επιτυχία στις Πανελλαδικές!

Previous article

#Μαθαίνουμε Ασφαλείς – Αυτά είναι τα παγουρίνα που θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους μαθητές

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.