1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για δημιουργία πανεπιστημιακού campus στην Κόρινθο, στο παλιό κτίριο της Ε.Α.Σ.Κ.

0
Το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Νικολάου στην Κόρινθο και η ευρύτερη περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού είναι ίσως το καλύτερο «φιλέτο» στην Κόρινθο προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση με στόχο την τοπική ανάπτυξη. Δυστυχώς σήμερα η εικόνα του επιβεβαιώνει αυτό που λέγεται επανειλημμένως για την πρωτεύουσα της Κορινθίας, ότι είναι μια πόλη που έχει γυρίσει την «πλάτη» της στη θάλασσα. Σε μια απ΄τις επισκέψεις του στην Κόρινθο, κατά την προεκλογική περίοδο, ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας μία σύντομη κουβέντα με τον νυν Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και επίσης νυν δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο, σχολίασε αυτό που την προσοχή του τράβηξε εισερχόμενος εις την Κόρινθο. «Καθώς έμπαινα στην πόλη, έβλεπα αυτή την τεράστια ανεκμετάλλευτη έκταση γύρω απ΄τις γραμμές του τρένου και σκεφτόμουν πως πρέπει, μακριά από ιδεοληψίες του παρελθόντος, να απελευθερώσουμε αυτή την περιοχή και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστική ο κος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κόρινθο

Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές και αφού η ευχή του Κυριάκου Μητσοτάκη για «3 στα 3» έπιασε,  ήρθαν γρήγορα οι ανακοινώσεις που αφορούν την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Κορινθίας μετά από την επίτευξη της συμφωνίας με τον ΟΣΕ για την αξιοποίηση της ανενεργής γραμμής από Κόρινθο μέχρι το Δερβένι.  

Αναγκαία η άμεση αξιοποίηση του παλιού κτιρίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας στο παραλιακό μέτωπο της Κορίνθου

  Με δεδομένα τα παραπάνω, θα πρέπει παράλληλα να μας απασχολεί η σημερινή απελπιστική κατάσταση του παλιού κτιρίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας που βρίσκεται πίσω απ΄τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Κορίνθου. Ένα μεγάλο, από το 2006 εγκαταλειμμένο κτίριο, όταν η Ένωση μεταφέρθηκε σε νέο χώρο. Ένα κτίριο, ορατό σε μία από τις κεντρικές εισόδους της πόλης που αντανακλά μια αποκρουστική εικόνα μαρασμού και εγκατάλειψης για την πόλη της Κορίνθου. Πολλές φορές, όλοι μας, έχουμε αναρωτηθεί τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το κτίριο. Κανείς μας δεν θέλει να έχει τη μοίρα του παλιού ρητινοεργοστασίου στην Ποσειδωνία. Πριν λίγες μέρες «σκόνταψα» διαδικτυακά πάνω σε μια ενδιαφέρουσα πρόταση του Βασίλη Μπαλάφα για την αξιοποίηση του κτιρίου που μάλιστα έχει καταθέσει επίσημα στο δήμο Κορινθίων και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και εύχομαι να μην ξεχαστεί σε κανένα συρτάρι.
Συγκεκριμένα ο Βασίλης Μπαλάφας προτείνει να μετατραπεί το κτίριο της Ε.Α.Σ.Κ. σε Πανεπιστήμιο καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ακαριαία αναβάθμιση της περιοχής. Πως επί του πρακτέου μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, ο κος Μπαλάφας, σε επικοινωνία με το sfedona.gr, δίνει σαφείς οδηγίες που αναλύουμε παρακάτω. Είναι γνωστό πως το παλιό κτίριο της Ε.Α.Σ.Κ. είναι προς πώληση, επίσης γνωστό είναι πως ο Δήμος Κορινθίων αναζητεί χώρο για να στεγάσει τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για τους λόγους που προαναφέρουμε είναι αδιανόητο να μην αναλογιστεί κανείς πως για το κτίριο αυτό , στην τοποθεσία που βρίσκεται η μετατροπή του σε Πανεπιστήμιο θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της υποβαθμισμένης σήμερα περιοχής και θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην Κόρινθο.

Το κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού στον ΟΣΕ είναι ιδανικό για Πανεπιστήμιο.. Διαθέτει μάλιστα πίσω του αποθήκη που θα μπορούσε να γίνει πολυχώρος και αμφιθέατρο, συστήνοντας έτσι ένα κανονικό campus.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Δήμος Κορινθίων να αγοράσει απ΄την Ε.Α.Σ.Κ. το κτίριο, σε μια λογική τιμή, προσαρμοσμένη στα δεδομένη της εποχής και της σημερινής κατάστασης του κτιρίου που καθημερινά φθείρεται (και όσο περνάει ο καιρός αυτό είναι σε βάρος των αγροτών μας) και στη συνέχεια να το παραχωρήσει με κάποιο τρόπο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ώστε να εξασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για επισκευές και συντήρηση. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα Πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μεγάλα ποσά για επισκευές κτιρίων όχι όμως να τα αγοράσουν. Με αυτή την κίνηση όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Η Ε.Α.Σ.Κ. προβαίνει σε μια συμφέρουσα αγοραπωλησία, ο Δήμος επενδύει σε ένα ακίνητο στρατηγικής σημασίας με σημαντική χρήση, το Πανεπιστήμιο βρίσκει έναν κατάλληλο χώρο να αξιοποιήσει για μαθήματα και  επιπλέον δύναται η κτιριακή δυνατότητα να δημιουργήσει πολυχώρους για εκδηλώσεις κτλ και τέλος η πόλη και οι κάτοικοί της επωφελούνται απ΄τα πολλαπλά οφέλη λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού campus στην περιοχή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επισπεύσουν οι συμφωνίες και οι διαδικασίες, γιατί ο χρόνος μετράει αντίστροφα για όλους. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με τη Δημοτική Αγορά Κορίνθου που θα αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο στο sfedona.gr. Οι παρακάτω φωτογραφίες αποδεικνύουν πως πρέπει άμεσα να δοθεί λύση με το συγκεκριμένο κτίριο που επηρεάζει αρνητικά σαφώς την αισθητική της εισόδου της πόλης αλλά αποτελεί και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ανακοίνωση του Νοσοκομείου Κορίνθου σχετικά με τον Κορονοϊό

Previous article

ΜέΡΑ25 Κορινθίας: Τέσσερα σημαντικά θέματα που πρέπει άμεσα να μεριμνήσει ο νέος Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.