ΕΛΛΑΔΑΠΡΟΣΩΠΑ

Παναγιώτης Χαλκιάς: Χορεύεις καλά όταν αγαπάς τον εαυτό σου

0

Με τον Παναγιώτη Χαλκιά συναντήθηκα πρώτη φορά με αφορμή τη συνέντευξή μας στο sfedona.gr. Απ΄τα πρώτα λεπτά της κουβέντας μας, ένιωσα ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε δύο καλοί φίλοι. Είναι ένας άνθρωπος με πολύ θετική ενέργεια, που ξέρει τι θέλει και έχει ευγενικό και ανεπιτήδευτο χιούμορ. Είναι ένας καλλιτέχνης με αστείρευτη ενέργεια, προσγειωμένος στα δεδομένα της εποχής χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στα σχέδια και στα όνειρά του. Μιλήσαμε για την επιτυχημένη συνεργασία του,  για 3η χρόνια,  με τον Φοίβο Δεληβοριά, φιλοσοφήσαμε για το χορό, τις τέχνες και τη ζωή και μάθαμε τα σχέδια του για το χειμώνα.

 

Θυμάσαι πότε πρωτομπήκε στη ζωή σου ο χορός;

Γύρω στα 12 μου χρόνια νομίζω. Ξεκίνησα να πηγαίνω σε ένα τμήμα χορού που διοργάνωσε ο Δήμος, στα Ίσθμια.  Απ΄το πρώτο μάθημα κατάλαβα πως κάτι συμβαίνει, κάτι γίνεται μέσα μου όταν χορεύω… Πολύ σύντομα είχα ήδη ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου πως θέλω να χορεύω επαγγελματικά. Σε αυτό συνέβαλε και τα ενθαρρυντικά σχόλια που είχα από σημαντικούς ανθρώπους του χορού.  Ο Φώτης Μεταξόπουλος, μετά από μια  παράσταση χορού στο Λουτράκι, είπε στην μητέρα μου «αυτό το παιδί έχει μέλλον, μην το αφήσετε». Εξίσου προτρεπτική ήταν και η αγαπημένη μου Έλενα Μιχαηλίδου, στην οποία οφείλω πολλά για αυτό που είμαι σήμερα. Και να φανταστείς πως ήμουν απ΄τα παιδιά που δεν ακολουθούσαν συγκεκριμένη διατροφή για να ελέγχουν το βάρος τους. Μου άρεσε το φαγητό, έτρωγα και το απολάμβανα.

 

Λίγα παραπανίσια κιλά αποτελούν «εμπόδιο» για ένα παιδί ή έφηβο που θέλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το χορό;

Θεωρώ πως φθίνει πια αυτό το πρότυπο που πλασάρει η τηλεόραση. Στο κλισέ ότι πρέπει να έχεις ένα κορμί «άλφα» για να ασχοληθείς επαγγελματικά με το χορό, εγώ βάζω ένα μεγάλο «Χ». Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που λατρεύει να χορεύει, που ο χορός του φτιάχνει την ψυχολογία, ότι επειδή έχεις 10 παραπάνω κιλά δεν μπορείς να συνεχίσεις. Στην εμπειρία που έχω ως δάσκαλος θα σου πω ότι τα παιδιά που αποδίδουν καλύτερα στο χορό είναι τα παιδιά που αγαπούν τον εαυτό τους όπως είναι. Στα τόσα χρόνια που διδάσκω, διαπιστώνω πως τα πιο ζουμερά κορίτσια έχουν πιο καλή κίνηση. Άρα, όχι, λίγα κιλά παραπάνω δεν αποτελούν εμπόδιο αρκεί όμως να μην αφήσεις το φαγητό να γίνει κυρίαρχος στη ζωή σου.

Foto FB @Panagiotis Chalkias

Πως αντέδρασαν οι γονείς σου όταν τους είπες πως θέλεις να γίνει χορευτής;

Πολύ θετικοί και υποστηρικτικοί. Έχω εξαιρετική σχέση με τους δικούς μου. Αλλά να σου πω πως και εγώ ο ίδιος ήθελα να νιώθω πιο ασφαλής οπότε παράλληλα με το χορό σπούδασα και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων. Ξέρεις…στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά αλλά ευτυχώς, μέχρι ώρας, όλα βαίνουν καλώς.

 

Μίλησε μου για τα πρώτα σου βήματα. Πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα για κάποιον που θέλει να γίνει χορευτής;

Εύκολα δεν είναι σίγουρα. Είναι και θέμα τύχης, γνωριμιών δεν θα σου πως γιατί αν δεν αξίζεις είτε έχεις γνωριμίες είτε δεν έχεις δεν θα προχωρήσεις. Η δουλειά μας θέλει ταπεινότητα. Αν μπεις στο χορό και πεις εγώ είμαι και άλλος κανένας, εκεί έχεις χάσει το παιχνίδι. Ο χορός είναι κάτι που εξελίσσεται. Ένα πτυχίο δεν λέει τίποτα.

 

Εκτός από ταλέντο τα άλλα στοιχεία βοηθούν στην καριέρα ενός χορευτή;

Η φαντασία. Θέλει φαντασία ο χορός.  Να δοκιμάζεις νέα πράγματα με όποιο ρίσκο.

Foto FB @Panagiotis Chalkias

Ποια δουλειά σου ξεχωρίζεις;

Πρώτη μου δουλειά στο θέατρο το 2014, «Οι Ήρωες» στο μικρό ΠΑΛΛΑΣ με σκηνοθέτριά την φοβερή Ελένη Γκασούκα και μια υπέροχη ομάδα ηθοποιών και τραγουδιστών. Πρώτη μου επαφή ως χορογράφος με τα θεατρικό δρώμενα. Ήταν το βάπτισμα του πυρός για μένα αυτή η δουλειά.

 

Μίλησε μας για τη συνεργασία σου με τον  Δεληβοριά στην παράσταση «Η ταράτσα του Φοίβου».

Είναι η τρίτη χρονιά που συνεργάζομαι με τον Φοίβο. Έχω μπλέξει με μια ομάδα τρελών και ταλαντούχων ανθρώπων που μαζευτήκαμε ένα ωραίο απόγευμα και είπαμε μετά την καραντίνα πρέπει να κάνουμε  πράγματα και πρέπει να κάνουμε ωραία πράγματα. Να τα ευχαριστηθούμε, να γελάσουμε και να το μοιραστούμε με τον κόσμο. Και έτσι έγινε. Στην παράσταση αυτή, έχω την επιμέλεια των χορογραφιών και της κίνησης  ηθοποιών και  τραγουδιστών.

Είναι μια δουλειά που τρία χρόνια με κάνει να γελάω. Και φυσικά το σημαντικό είναι ότι γελάει πολύ και όποιος έρχεται να τη δει. Είναι θεραπευτική.

Όσο για το Φοίβο είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και καταπληκτικός καλλιτέχνης, με τεράστιες μουσικές γνώσεις.

Foto FB @Panagiotis Chalkias

Σε γοητεύει ο συνδυασμός θεάτρου και χορού;

100% ναι. Χαίρομαι πάρα πολύ που η Ελλάδα έχει φτάσει σήμερα να έχει πολλές παραγωγές μιούζικαλ.

 

Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Το έχω κάνει και αυτό. Είμαι απόφοιτος της δραματικής σχολή του Γιώργου Αρμένη «Νέο Ελληνικό Θέατρο». Όταν χορεύεις επιβάλετε να έχεις  σωστή έκφραση. Ο χορός για μένα είναι βουβή υποκριτική.

 

Θα δεχόσουν την πρόταση να συμμετέχεις στην κριτική επιτροπή ενός dance talent show;

Με τίποτα. Δεν μου ταιριάζει. Δεν μπορώ να κρίνω τη στιγμή ενός ανθρώπου που ενδεχομένως να επηρεάσει το μέλλον του. Δεν θέλω να κόψω τα φτερά σε κάποιον που έχει όνειρα. Δεν το κάνω ούτε με τους μαθητές μου.

 

Σε ποιο είδος χορού έχεις αδυναμία;

Στον πειραγμένο χορό. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να παντρεύω διαφορετικά είδη χορού.

 

Ποιες δουλειές είδες και ζήλεψες;

«Το δικό μας σινεμά» που ανέβηκε πέρσι στο Άλσος.
Τους «Δαίμονες» του Ν.Καρβέλα και της Α.Βίσση.

 

Σκέφτηκες ποτέ να βγεις στο εξωτερικό;

Το σκέφτηκα αλλά πάντα υπήρχε κάτι που με κρατούσε εδώ. Μια νέα δουλειά, οι διδασκαλίες μου, οι άνθρωποι.. Τώρα πια όχι.

Μια σχολή είναι στα σχέδια σου;

Κάνω χοροδιδασκαλίες σαν ιδιαίτερα στην Αθήνα και συνεργάζομαι με πολλούς χορογράφους σε παραστάσεις, νυχτερινά κέντρα κτλ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο. Όμως ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει το αύριο.

 

Τι σχέδια έχεις για τον χειμώνα;

Συζητάω πολλά. Αλλά θέλω να βάλω σε μια ροή την Χριστουγεννιάτικη παράσταση της χορευτικής ομάδας του ΚΕΠΑΠ στην Κόρινθο,  κορονοϊού επιτρέποντος.

 

Έχεις αφοσιωθεί στη διδασκαλία χορού. Σου λείπει η σκηνή;

Συνειδητά πλέον δεν ανεβαίνω στη σκηνή. Μου αρέσει να διδάσκω. Δεν με ενδιαφέρει η προβολή αλλά να δίνω γνώση. Αγαπάω τα παιδιά. Μάλλον αυτό το έχω κληρονομήσει απ΄τη μητέρα μου (σ.σ. είναι παιδαγωγός).  Μαθαίνω και εγώ μαζί τους και είναι το μαγικό φίλτρο να μη γεράσεις.

 

Τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή σου;

Πρωταρχικό. Βρίσκεις καλύτερες λύσεις όταν αντιμετωπίζεις με χιούμορ τα προβλήματα σου. Εξάλλου μια ζωή την έχουμε.

 

Τι χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος;

Λίγους φίλους, καλούς και μια δεμένη οικογένεια.

Foto FB @Panagiotis Chalkias

Γ. Ψυχογιός: Να εκκαθαριστούν άμεσα τα αγροτικά δάνεια και να τερματιστεί η «ομηρία» των παραγωγών

Previous article

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας παρουσίασε στην ΕΡΤ το νέο τουριστικό βίντεο προβολής της Κορινθίας!

Next article

More in ΕΛΛΑΔΑ

You may also like

Comments

Comments are closed.