1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Δήμος Κορινθίων: Απολογισμός και η επόμενη μέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά

0

« Όλους όσοι μετείχαν σε αυτήν την τεράστια κινητοποίηση, από όποιον τομέα και αν συνέβαλαν , τους ευχαριστούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος πλαισιωμένος απ΄τους αντιδημάρχους Σπύρο Ζαχαριά (Πολιτικής Προστασίας) και Γιώργο Πούρο (Τεχνικών Έργων) για την φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη το μεσημέρι στο δήμο Κορινθίων προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, ζημιές σε περιουσίες και καλλιέργειες στις Δ.Ε Σολυγείας, Σαρωνικού και Κορίνθου. r

«Υπήρχε επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο Δήμαρχος Κορινθίων

Η επιχείρηση που στήθηκε από τα πρώτα λεπτά της φωτιάς ήταν γιγαντιαία με το δήμο να συνδράμει σε επίπεδο επιχειρησιακό με όσα μέσα διαθέτει, συντονιστικό και βεβαίως παροχής βοήθειας σε επιχειρούντες και πολίτες. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της διερεύνησης των αιτιών της φωτιάς έχοντας στην διάθεση του το υλικό από τις κάμερες του στρατοπέδου στις Κεχριές. Ότι έπρεπε να γίνει, έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο » σημείωσε ο Δήμαρχος ενώ ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ζαχαριάς έκανε λόγο για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν, τον συντονισμό και την συνεργασία Προέδρων, εθελοντών, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και της Αστυνομίας ιδιαίτερα στο κομμάτι των εκκενώσεων. Η μάχη υπήρξε πολλές στιγμές άνιση λόγω της έντασης των ανέμων και της αλλαγής στην κατεύθυνσή τους ,οι δυνάμεις ωστόσο της πυροσβεστικής – εναέριες και επίγειες-, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι εργαζόμενοι τους, οι εθελοντικές ομάδες, τα σώματα ασφαλείας ,τα τοπικά συμβούλια και οι πρόεδροι, οι κάτοικοι, συνεργάστηκαν και επιχείρησαν με ζήλο , αυταπάρνηση και πολλές φορές με μεγάλο κίνδυνο για να περιορίσουν την φωτιά. Συνέδραμαν καθοριστικά επίσης γειτονικοί δήμοι τόσο σε μέσα όσο και σε παροχή βοήθειας ενώ αξιοσημείωτη είναι η κινητοποίηση ιδιωτών και επιχειρηματιών οι οποίοι με την προσφορά τους σε νερό, τρόφιμα και ότι άλλο χρειάστηκε απέδειξαν για πολλοστή φορά την κοινωνική τους ευαισθησία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει.« Όλους όσοι μετείχαν σε αυτήν την τεράστια κινητοποίηση, από όποιον τομέα και αν συνέβαλαν , τους ευχαριστούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.  

Βασ. Νανόπουλος: “Προχωρούμε στην επόμενη ημέρα οργανωμένα και με σχέδιο”

Η κήρυξη περιοχών του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρ ότι το αίτημά του δημάρχου ήταν για το σύνολο του δήμου, θα δώσει την δυνατότητα στην δημοτική αρχή να ενεργήσει άμεσα στους τομείς της αποκατάστασης, που είναι πολύ σημαντικός, και της μελλοντικής πρόληψης ανάλογων φαινομένων αλλά και πλημμυρικής θωράκισης. Η καταγραφή και αποτίμηση θα γίνει από το Δήμο και την Περιφέρεια. Από την Τεχνική υπηρεσία συστήθηκε ήδη τριμελής επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών και την αποτύπωση των έργων που πρέπει να εκτελεστούν. Η επιτροπή ξεκινά το έργο της αύριο Τρίτη από τα Αθίκια και το Αλαμάνο με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Πούρο να οριοθετεί τις ενέργειες. Ο ΕΛΓΑ θα μεριμνήσει για την καταγραφή και αποζημίωση των καλλιεργειών, ο κος Νανόπουλος, όπως ανέφερε, έχει ήδη μιλήσει για το θέμα με τον Πρόεδρο τον κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο. Το Δασαρχείο για τα αντιπλημμυρικά που χρειάζονται. Η περιφέρεια για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων. Ο δήμος θα επιμεληθεί τα έργα υποδομής στον αστικό ιστό, τις αιτήσεις για τις ζημιές σε οικίες, την μέριμνα για την οικονομική ελάφρυνση των πληγέντων αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους τόσο προς το δήμο όσο και προς την πολιτεία.  

Η επόμενη ημέρα για το δήμο Κορινθίων δεν είναι εύκολη

Με Κοινότητες και οικισμούς σε 3 Δημοτικές ενότητες, Σολυγείας, Σαρωνικού και Κορίνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξεκινά η καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα αποτιμάται η περιβαλλοντική ζημιά καθώς επίσης και οι συνέπειες της. Ως ενέργειες κατεπείγουσες ορίζονται η αποζημίωση των πληγέντων και η θωράκιση των περιοχών με αντιπλημμυρικά έργα. Στόχος είναι να καταγράψουμε, να αποτυπώσουμε την κατάσταση οικονομικά και κατόπιν να προχωρήσουμε στην χρηματοδότηση και την εκτέλεση». Κλείνοντας ο Δήμαρχος Κορινθίων Β.Νανόπουλος ανάφερε πως στην καταγραφή και αποκατάσταση εμπλέκονται πολλοί φορείς η συνεργασία των οποίων θεωρείται επιβεβλημένη.

“Μηλιά αμίλητη” από Opus Femina με φόντο το φωτισμένο Πυργόσπιτο του Κιαμήλ Μπέη στη Συκιά

Previous article

Τα τρία εφιαλτικά μερόνυχτα, το βουβό 112 και τα “μπουκωμένα” κανάλια της λίστας Πέτσα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.