5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνήμη καθηγητού Γιάννη Σειραδάκη

0

Επιστημονικό Μνημόσυνο στη μνήμη του καθηγητού Γιάννη Σειραδάκη πραγματοποίησε η ΕΔΑΒυΤ (Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας), στις 8 Ιουνίου 2020 διαδικτυακά, μετά το θάνατο του καθηγητού στις 3 Μαΐου 2020, όταν τα αστέρια τον κάλεσαν νωρίς κοντά τους.

Ο αείμνηστος Γιάννης Σειραδάκης υπήρξε καθηγητής της Αστροφυσικής του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., όπου εξελέγη το 1985 κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές και ερευνητικές εργασίες στο Max Planck Institute της Βόννης, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Η ταπεινότητα του χαρακτήρα του, σε συνδυασμό με τη βαθιά γνώση και αγάπη για την Αστρονομία και την Αστροφυσική, τον κατέστησε διακεκριμένο διεθνώς επιστήμονα, αλλά και ως πρόσωπο αισιόδοξο, γοητευτικό ομιλητή, ξεχωριστό από κάθε άποψη.

Μετέφερε τη γνώση και την ομορφιά των αστέρων και του σύμπαντος στους μαθητές του μέσα από την αναζήτηση και την παρατήρηση. Είχε ιδιαίτερη συμβολή στη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (πρώτος Υπολογιστής στην Ιστορία), ως μέλος της αντίστοιχης ερευνητικής ομάδος.

Στην Κορινθία, την οποία επισκεπτόταν πολλές φορές, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Είχε ιδιαίτερη συμμετοχή στην αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου του Στεφανίου μαζί με τον καθηγητή Αστρονομίας κ. Σταύρο Αυγολούπη και ένα σχήμα από εκλεκτούς συνεργάτες, μεταξύ αυτών, τον Peter van der Wal, Διδάκτορα Εφαρμοσμένης Φυσικής με ειδίκευση στην αστρονομία, τα μέλη του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου Κορινθίας, την Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου και την τοπική κοινωνία.

Έτσι ώστε μετετράπη το Αστεροσκοπείο σε ένα ίδρυμα αστροφυσικών παρατηρήσεων υψηλού επιπέδου. Συγχρόνως ανέδειξαν το τηλεσκόπιο των 30” ιντσών σε ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά όργανα της Ευρώπης και ένα από τα κορυφαία τηλεσκόπια του κόσμου για παρατηρήσεις αστέρων εκλάμψεων.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής θεσπίσθηκε με σημαντική πρωτοβουλία του Γιάννη Σειραδάκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, που διεξήχθη στην Πράγα της Τσεχίας, τον Αύγουστο 2006, συνέβαλλε στη δημιουργία αυτού του διεθνούς θεσμού.

Το επιστημονικό του έργο, το πάθος για την έρευνα αλλά κυρίως το ήθος που τον διέκρινε αναφέρθηκε από την ομάδα στενών συνεργατών και συναδέλφων που συμπορεύτηκαν μαζί στη ζωή και στη πολύχρονη έρευνα.

Σημείωση: Η εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Σειραδάκη, που έγινε διαδικτυακά τη Δευτέρα 08/06/2020 από την ΕΔΑΒυΤ, έχει δημοσιευθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Bodosakis Lectures on Demand, blod) στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.blod.gr/lectures/o-giannis-seiradakis-kai-o-mihanismos-ton-antikythiron-ena-epistimoniko-mnimosyno-apo-tin-edabyt/

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στις Κεχριές

Previous article

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου σε Virtual Έκθεση B2B

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.