ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέκταση της γραμμής του Προαστιακού σιδηροδρόμου ως το Αίγιο και οι προοπτικές για τον τουρισμό για τις διασυνδεμένες πόλεις

0

Με αφορμή την επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων, εξηγεί τα οφέλη & τις προοπτικές οι οποίες προκύπτουν για τις διασυνδεμένες πόλεις από τους Αγίους Θεοδώρους έως & το Αίγιο.

Νέες προοπτικές για τον τουριστικό κλάδο της πόλης μας αλλά και την βόρεια Πελοπόννησο , δημιουργούνται από την επέκταση και λειτουργία της γραμμής του Προαστιακού σιδηρόδρομου ακόμη δυτικότερα από το Κιάτο , μέχρι και το Αίγιο.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να επισκεφθεί την πόλη των Αγίων Θεοδώρων ή τις υπόλοιπες πόλεις προς τα Δυτικά που περνάει η γραμμή του Προαστιακού , είτε για εκδρομή , είτε για μπάνιο είτε για διακοπές , να το πράξει αυθημερόν άνετα , γρήγορα και με ασφάλεια μεσω του Προαστιακού σιδηροδρόμου .

Η σύνδεση της πόλης των Αγίων Θεοδώρων αλλά και των υπολοίπων πόλεων στην βόρεια ακτογραμμή της Πελοποννήσου πέρα από τον αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας Αθηνών – Πατρών και με το σιδηροδρομική γραμμή του Προαστιακού , ανοίγει νέους ορίζοντες τουριστικά στην διασύνδεση όλων αυτών των δυτικών περιοχών της πόλης των Αγίων Θεοδώρων που επίσης έχουν και αυτές τουριστικό χαρακτήρα . Το κοινό αυτό χαρακτηριστικό είναι το ” κλειδί “ για την συνεργασία των φορέων των τοπικών κοινωνιών των πόλεων που συνδέονται με την γραμμή ώστε να υπάρχουν αμοιβαία οφέλη στον τουριστικό κλάδο .

Δίνεται έτσι η δυνατότητα ανταλλαγής τουριστικών επισκέψεων σε όλο το δίκτυο κατά μήκος μεταξύ των διασυνδεμένων τουριστικών πόλεων .
Φυσικά η σύνδεση της γραμμής του Προαστιακού σιδηρόδρομου με α) το Λιμάνι του Πειραιά και β) το διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” δίνει και την δυνατότητα στους επισκέπτες που θα έρθουν από αυτές τις δύο πηγές αναχώρησης να μπορούν να επιλέξουν έναν ή και συνδιασμό προορισμών των σταθμών που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής του Προαστιακού . Ξεκινώντας από την Κινέτα και Αγίους Θεοδώρους ως πρώτοι σταθμοί τουριστικού ενδιαφέροντος και στην συνέχεια Κόρινθο και μετά δυτική Κορινθία ως και το Αίγιο.

Ειδικά για την πόλη των Αγίων Θεοδώρων η σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης των Αγίων Θεοδώρων με την επέκταση της γραμμής του Προαστιακού σιδηρόδρομου στην βόρεια ακτογραμμή της Πελοποννήσου αναβαθμίζει την στρατηγική γεωγραφική θέση της καθώς και την συγκοινωνιακή κομβική θέση της αφού την συνδέει δυτικά με τις υπόλοιπες πόλεις αλλά παραμένει και στο διάβα όλων τους προς Αθήνα ( και αντίστροφα) . Η εποχή που πόλη των Αγίων Θεοδώρων ” πρωταγωνιστούσε ” στο “ημερήσιο δρομολόγιο του τραίνου” της πρώτης τότε γραμμής του ΟΣΕ επί Χαρίλαου Τρικούπη , ( καταργημένη πλέον ) , “ξαναέρχεται”. Τώρα κατά πόσο αυτές οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης που ανοίγονται, α) μετουσιωθούν ή όχι , σε πραγματικό οικονομικό όφελος για την πόλη μας ή αν γίνει …μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα θα επιτευχθεί ( βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα) , αυτό είναι δύσκολο ακόμη να προβλεφθεί μιας και η επέκταση της γραμμής προς τον Αίγιο δόθηκε λειτουργία 22.6.2020 . Ήδη δηλαδή ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού …πέρασε .

Είναι χρήσιμο για του χρόνου πλέον, το 2021 ( αν πάνε όλα καλά ως τότε γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει …όπως η υγειονομική κρίση του Κορονοϊού ), από αρχές του χρόνου να υπάρξει μια συνεργασία όλων των αρμόδιων διοικητικών φορέων και των θεσμικών εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας απ’ όλες τις πόλεις που συνδέονται με την γραμμή του Προαστιακού , ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τις ανταλλαγές τουριστικών επισκέψεων εντός αυτού του δικτύου και δημιουργήσουν και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επιτευχθεί πιο εύκολα, πιο σύντομα και όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό και συχνότητα . Ένα βασικό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να έχει επιτυχία η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διασυνδεμένων πόλεων, είναι να διευκολυνθεί η μετακίνηση του επισκέπτη ( ειδικά αυτού που έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη ) από τον Σταθμό του Προαστιακού προς το κέντρο -την αγορά της πόλης – την παραλία , μιας και λόγω χάραξης της γραμμής οι σταθμοί του Προαστιακού είναι μακριά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης ή την παραλία . Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρά αστικά λεωφορεία που θα περιμένουν έξω από τον σταθμό την άφιξη του κάθε δρομολογίου και θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στα σημεία ενδιαφέροντος ( κέντρο πόλης – την παραλία κτλ.) και αντίστροφα .

Τα οφέλη στον τομέα του Λιανικού εμπορίου των τοπικών κοινωνιών απο την διασυνδέονται μέσω της γραμμής είναι αμφίβολο αν θα είναι αξια λόγου , μιας και όλες οι πόλεις έχουν ήδη συγκροτημένες αγορές και είναι μικρες οι πιθανοτητες να φύγει κάποιος απο την πόλη του να πάει 2-3 πόλεις μακρύτερα για να αγοράσει κάτι που μπορεί να το βρεί στην πόρτα του . Τα οφέλη μάλλον πρέπει να εστιαστούν στους τομείς πολιτισμού και τουρισμού. Μπορεί κάποιος να μην ταξιδέψει 2-3 πόλεις για να αγοράσει πχ. μια μπλούζα , αλλά δεν είναι το ίδιο … αν αυτό πρόκειται να το κάνει για πάει σε μια πολιτιστική εκδήλωση ή για διακοπές ή για βόλτα-εκδρομή . Στην δεύτερη λοιπόν περίπτωση κινούνται αυτόματα οι κλάδοι της μαζικής εστίασης , οι καφετέριες , τα ξενοδοχεία . Επισεις οι τοπικές κοινωνίες – διοικητικοί φορείς χρήσιμο θα είναι να προβλέψουν πως θα διαχειριστούνμια αύξηση του μόνιμου πληθυσμού των πολεων που συνδεονται με τον Προαστιακό η οποία θα προκύψει μεσοπρόθεσμα .(πχ επεκτασεις σχεδίων πόλεων, ζητήματα διαχείρισης υδρευσης , δημόσιες υποδομές πχ. νέα Σχολεία κτλ.)

Η επέκταση της γραμμής του Προαστιακού και η τελική σύνδεση της γραμμής ως και την Πάτρα αργότεραθα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές αυτές και θα τις θέσει σε νέα βάση , μιας και η Πάτρα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

atnews.gr

Αυτοψία σε Αθίκια και Σπαθοβούνι μετά τις χθεσινές πλημμύρες

Previous article

Νανόπουλος για πλημμύρες σε Αθίκια: Αντικρίσαμε ρέματα “φραγμένα” από γέφυρες, σπίτια, μάντρες, αυτοκίνητα… (video)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.