ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Να αξιοποιηθεί το Αισθητικό δάσος Μουγγοστού της Κορινθίας

0

Ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εκφράζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Σουλίου Σικυωνίας για το έργο της αναβάθμισης του αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

Στο εν λόγω έγγραφο που απευθύνει προς τον Π. Νίκα -και κοινοποιεί επίσης στον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσο Γκιολή-, η πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννα Μυττά αναφέρει ειδικότερα:

“Νιώθουμε την ανάγκη, από καρδιάς, να σας ευχαριστήσουμε, για τη προτεραιότητα που δώσατε, στην αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.  Θερμά συγχαρητήρια για την επίτευξη του στόχου σας. Μας τιμάτε όλους!

Σχετικά με την ανάδειξη της περιοχής μας, θα θέλαμε να επιστήσουμε το ενδιαφέρον σας και στην αξιοποίηση του δάσους του Μουγγοστού. Μεταξύ όλων εμάς που υπηρετούμε τα κοινά, ευελπιστούμε σε μια συνεργασία, επικοινωνία και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων”.

 

Αισθητικό Δάσος Μουγγοστού

Καθώς ανεβαίνεις το δρόμο για τα ορεινά και ημιορεινά χωριά του Δήμου Σικυωνίων (Κιάτου-Φενεού) στο ύψος του χωριού Σουλίου, δυτικά, πίσω από τις καλλιέργειες θα διακρίνεις το αισθητικό δάσος Μουγγοστού και λίγο ψηλότερα την περιοχή «Χούνη», το φαράγγι στο οποίο συναντώνται οι δρόμου του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με τους δρόμους του Δήμου Σικυωνίων. Στο οροπέδιο που βρίσκεται βορειανατολικά απλώνεται το μοναδικό δάσος βελανιδιών, ο περίφημος Μουγγοστός.

Το δάσος Μουγγοστού κηρύχθηκε «Αισθητικό» με Προεδρικό Διάταγμα του 1977 και η συνολική έκταση του φτάνει τα 7.185 στρέμματα. Ο Μουγγοστός στο σύνολο του μοιράζεται ανάμεσα σε δύο Δήμους, Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Πρόκειται λοιπόν για ένα φυσικό πρεμνοφυές δρυοδάσος, δηλαδή ένα δάσος με βελανιδιές που δημιουργήθηκε μόνο του, απλά με την οικολογική διαδοχή – τη φυσική εξέλιξη του οικοσυστήματος. Αναπτύσσεται σε μια ελαφρώς επικλινή έκταση – με κλίση από 3% έως και 20% – με έκθεση ανατολική στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια). Ανήκει στην Παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης. Τα κυριότερα δέντρα που συναντούμε είναι η πλατύφυλλος βελανιδιά (δρυς), η χαλέπιος πεύκη, η μαύρη πεύκη σε μεμονωμένα άτομα, η κεφαλληνιακή ελάτη, το πουρνάρι, το φυλίκι, ο άρκευθος, η κουτσουπιά και οι χαρακτηριστικές κουμαριές και γλυστροκουμαριές. Τον Αύγουστο του 1998 εγκαταστάθηκε στο δάσος ο πρώτος και μοναδικός στην ελληνική επικράτεια πρότυπος μετεωρολογικός πυλώνας σταθμός ύψους 32 μ. στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος MEDEFLU (Ροές Μεσογείου). Λειτουργεί με την ευθύνη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.mythicalpeloponnese.gr

Ο ΧΥΤΑ του Κιάτου στη συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον δήμαρχο Σικυωνίων

Previous article

Θα ανοίξουν τα “Δημοτικά”; Τη Δευτέρα η απόφαση

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.