1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Θετικός ο περιφερειάρχης απέναντι στο αίτημα της Κίνησης Φίλων Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου

0

Θετικός είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ως προς τις θέσεις που έχει εκφράσει η Κίνηση Φίλων Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου αναφορικά με τον χαρακτήρα που θα έχει ο χώρος εκατέρωθεν των 56 χιλιομέτρων της μετρικής γραμμής, από την Κόρινθο ώς το Δερβένι, τον οποίον η ΓΑΙΑΟΣΕ παραχωρεί στην Περιφέρεια με χρησιδάνειο.

“Είμαι απόλυτα σύμφωνος με τις θέσεις που εκφράζουν, άλλωστε στο χρησιδάνειο -η υπογραφή του οποίου επίκειται- ρητώς θα αναφέρεται ότι ο εν λόγω χώρος θα εξυπηρετεί λειτουργίες αναψυχής, πολιτισμού, όπως επίσης οικολογικής και περιβαλλοντικής εικόνας. Μετά την υπογραφή δε, ξεκινά αμέσως η διαδικασία της απαιτούμενης μελέτης” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική επιστολή της, στα τέλη του περασμένου Απριλίου, η Κίνηση Φίλων Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου επισημαίνει -μεταξύ άλλων- την ανάγκη να διασφαλίζεται διέλευση μέσου σταθερής τροχιάς στον πιο πάνω χώρο.

 

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στην ανοιχτή επιστολή του, ο επικεφαλής του πιο πάνω συλλόγου σημειώνει τα εξής:

“Μετά την παραχώρηση να διασφαλίζεται διέλευση μέσου σταθερής τροχιάς

Πρόσφατα συμφωνήθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου η παραχώρηση στη δεύτερη για 50 χρόνια του χώρου της μη λειτουργούσας παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι. Πρόκειται για μια συνεχόμενη ζώνη μήκους 56 χιλιομέτρων.

Η παραπάνω έκταση αποδεσμεύτηκε από την προηγούμενή της χρήση μετά την κατασκευή της νέας διπλής ηλεκτροκίνητης και τηλεδιοικούμενης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αθηνών — Κορίνθου — Πατρών, η οποία αποτελεί τμήμα του άξονα ΠΑΘΕΠ. Η σύγχρονη γραμμή έχει ασφαλώς τα πλεονεκτήματά της, χωρίς ισόπεδες διασταυρώσεις με οδική κυκλοφορία, που δίνουν στα τραίνα, σε συνδυασμό με νέα χάραξη, δυνατότητες ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων με ασφάλεια κτλ. Έχει όμως κι ένα μεγάλο μειονέκτημα:

Περνάει εκτός οικισμών και μακριά (μερικά χιλιόμετρα σε ορισμένες περιπτώσεις) από τα κέντρα των πόλεων. Είναι δε αυτονόητο ότι η πρόσβαση στους σιδηροδρομικούς σταθμούς πρέπει να γίνει αναγκαστικά σε όλες τις περιπτώσεις με άλλο μεταφορικό μέσο. Κι αν αυτό δεν αποτελεί ίσως μεγάλο πρόβλημα για αραιές χρήσεις υπεραστικών μετακινήσεων μεγάλων αποστάσεων, δεν είναι ωστόσο εξυπηρετικό για καθημερινές τακτικές μετακινήσεις αστικού ή προαστιακού χαρακτήρα.

H παλιά όμως μετρική γραμμή, ειδικά στο τμήμα που διέρχεται από την παραλιακή Κορινθία, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της διέλευσης μέσα από τους οικισμούς. Είναι εύκολα αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, ειδικά για την περίπτωση των μετακινήσεων αστικού ή προαστιακού χαρακτήρα και της σύνδεσης αυτών των περιαστικών παραλιακών οικισμών με το κέντρο της Κορίνθου αλλά και μεταξύ τους.

Εν όψει λοιπόν της τροποποίησης Γενικού Χωρικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και των μελετών χρήσεων γης κτλ., που θα δρομολογηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρέπει να συνυπολογιστεί σοβαρά το παραπάνω δεδομένο. Οτι υπάρχει ήδη στη διάθεση της Κορινθίας ένας τέτοιος πολύτιμος και συνάμα δυσεύρετος δημόσιος διάδρομος διερχόμενο μέσα από τους οικισμούς. Και με δεδομένη την ανάγκη ιδιαίτερης ενίσχυσης της βιώσιμης αστικής και προαστιακής κινητικότητας θεωρούμε ότι ο διάδρομος αυτός μπορεί και πρέπει κάποτε να επαναχρησιμοποιηθεί ως διάδρομος μέσου σταθερής τροχιάς ελαφρύ τύπου (light rail) με κατασκευή πολλών στάσεων κτλ. Εχουμε άλλωστε και το επιτυχημένο παράδειγμα της επαναξιοποίησης της παλιάς μετρικής γραμμής ως αστικής – προαστιακής γύρω από την Πάτρα και μέχρι την Κάτω Αχαΐα πρόσφατα.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει λοιπόν αβασάνιστα να εκχωρηθεί η γραμμή της παραλιακής Κορινθίας στην οδική κυκλοφορία, για να ενισχύσει την επεκτατικότητα της αυτοκίνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Κι αυτό, ανεξάρτητα από τι θα προταθεί για αξιοποίηση με συμβατούς περιβαλλοντικούς όρους ένθεν κι ένθεν του σημερινού άξονα της γραμμής και ειδικά στους χώρους των παλιών σιδηροδρομικών σταθμών.

Το 2021 έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως έτος των σιδηροδρόμων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι μελετητές και η ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τα κριτήρια που υπαγορεύονται από τις ανάγκες της εποχής μας”.

Ο Χατζηδάκης επαναφέρει το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Previous article

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τις 2.909 μόνιμες θέσεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.