ΕΛΛΑΔΑΣυνεντεύξεις

Ο πολιτιστικός πλούτος της Κορινθίας και η μεγάλη πρόκληση για την ορθή διαχείρισή του (video)

0
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο sfedona.gr και στη Νάνσυ Γιαννίδακη η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Παναγιώτα Κασίμη, με αφορμή την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων από σήμερα 18 Μαΐου μετά την προσωρινή παύση της λειτουργίας του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η επαναλειτουργία συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος στους Αρχαιολογικούς Χώρους είναι ελεύθερη.

Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν για το κοινό απ΄τις 18 Μαϊου ωστόσο τα Μουσεία παραμένουν κλειστά μέχρι να υπάρξει νέα κυβερνητική απόφαση (Φωτογραφία απ΄την ανατολική ανακαινισμένη αίθουσα του Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου)

Η κα Κασίμη αρχικά μας ενημέρωσε για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και πως εκτιμά θα κινηθεί η επισκεψιμότητα φέτος το καλοκαίρι. Στη συνέχεια της συνέντευξης αναπτύσσεται ένα σημαντικό και πολυδιάστατο θέμα για την Κορινθία που δεν είναι άλλο απ΄την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου. Η κα Κασίμη δηλώνει πως δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη για τα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα εστιάζοντας σε τομείς στρατηγικής και συνεργασιών που, όπως ισχυρίζεται, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ένα σημαντικό αλλά και πολύπαθο μνημείο (λόγω της αυτοβυθιζόμενης γέφυρας) για την Κορινθία, ο Αρχαίος Δίολκος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ένα έργο σύνθετο, πολυδάπανο αλλά που ουσιαστικά θα σώσει το μνημείο!

Στο πλαίσιο αυτό, αναφερθήκαμε και στην εξωστρέφεια που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας με πλούσιες ποικίλες δράσεις σε συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς. «Είμαστε πολύ τυχεροί στην Κορινθία που έχουμε τέτοια πολιτιστική κληρονομιά», επισημαίνει η κα Κασίμη παροτρύνοντας όλους μας να γίνουμε φύλακες-προστάτες της καθώς είναι η ιστορία μας.

«Πολλές φορές η αρχαιολογία δίνει την εντύπωση πως είναι μια υπηρεσία αυστηρή και «κλεισμένη στον εαυτό της». Η επιστημονική γνώση πρέπει να μοιράζεται. Μόνο όταν καθίσταται αυτό ένα δημόσιο αγαθό μπορεί τότε ο κόσμος να καταλάβει ακριβώς πως δουλεύουμε και εμείς αλλά και ποια είναι η σημασία του πολιτιστικού πλούτου μας.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη για να ενημερωθείτε για τα έργα που εκτελούνται σε ένα απ΄τα σημαντικότερα μνημεία της Κορινθίας τον Αρχαίο Δίολκο, αλλά και τα έργα στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου και στο Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών, τα δυο λιμάνια που ήταν η καρδιά της φήμης και του πλούτου της Κορίνθου.

Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου

Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών

Θα καταφέρουμε άραγε να προβούμε σε ενοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων δημιουργώντας ένα πρότυπο συνολικής διαχείρισης για την βέλτιστη προστασία και ανάδειξή τους; Η κα Κασίμη εξηγεί τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην περίπτωση του Δήμου Κορινθίων λόγω του ενεργού οικισμού (Αρχαία Κόρινθος) αλλά εμφανίζεται αισιόδοξη στην πρόκληση αυτή με την προϋπόθεση όμως ότι απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις και σωστές συνεργασίες.

Διαχειριστικό Σχέδιο Αρχαίας Κορίνθου

*Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και την κα Κασίμη για την παραχώρηση των φωτογραφιών

Γιατί είμαστε αντίθετοι με τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων μέσα από τη σχολική τάξη – Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Previous article

Ασφαλίζω το σκάφος & το jetski μου με αξιοπιστία και στα μέτρα μου!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΕΛΛΑΔΑ