1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Μετακινήσεις εκτός νομού: Από πότε θα επιτρέπονται – Τι θα γίνει με τα νησιά

0
Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε νομό εκτός του μόνιμου τόπου κατοικίας και χθες (07/05), ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού σε αυτή την φάση σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Οι (3) τρεις λόγοι για τους οποίους επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού στην παρούσα φάση

Ταξίδια εκτός νομού: Οι τρεις εξαιρέσεις -Για τροφοδοσία -Για λόγους υγείας που αποδεικνύονται με ανάλογα έγγραφα. -Για επαγγελματική απασχόληση, η οποία εξίσου αποδεικνύεται με τα σχετικά έγγραφα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται με τα αντίστοιχα έγγραφα.
Ο Υφυπουργός διευκρίνισε επίσης «όσον αφορά στην ηπειρωτική χώρα, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσουν στις 18 Μαΐου» ενώ σε ό,τι αφορά τα νησιά, όπως σημείωσε, θα ληφθούν αποφάσεις «το προσεχές διάστημα».  
Μετακίνηση προς τα νησιά – Χαρδαλιάς
Αναφορικά με τη μετακίνηση προς τα νησιά, ο κος Χαρδαλιάς τόνισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα και, ανάλογα με την εικόνα των κρουσμάτων, θα αποφασιστεί η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης σε αυτά. Άλλωστε, μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανακοινωθούν ειδικά μέτρα για την ακτοπλοΐα και τις μεταβάσεις στα νησιά από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Μετακίνηση στην επαρχία

Στην επαρχία, μπορούν να ταξιδέψουν για: -Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου -Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση -Μετάβαση σε τελετή, κηδεία συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη -Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για την διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη -Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. «Η προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του κορωνοϊού συνεχίζεται, ο ιός είναι ακόμα εδώ και όλα μπορεί ν’ αλλάξουν. Για τον λόγο αυτό η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά με αξιολόγηση και διορθωτικές κινήσεις», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την άρση απαγόρευσης μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας – Στέλιος Πέτσας Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση: ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Πότε εκτιμάτε ότι θα μπορείτε να ανακοινώσετε την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά; Θεωρείτε ότι μπορεί να συμπέσει με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, από Νομό σε Νομό, βάσει του αρχικού σχεδιασμού στις 18 Μαΐου; ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το εξετάζουμε. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Ξέρετε ότι έχουμε καταργήσει τη χρήση του εντύπου και του sms για τις μετακινήσεις από τις 4 Μαΐου. Οι αποφάσεις θα ξεδιπλωθούν και για άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας τη Δευτέρα 11 του μηνός. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα δούμε πως θα επιτραπεί και η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας. Μέσα σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι ταυτόχρονη η απελευθέρωση και προς τα δύο μέρη. Αλλά, θα αναμένετε τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.

Μετακινήσεις εκτός νομού – To νέο έντυπο κυκλοφορίας

Σημειώνουμε ότι, μετά την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας δημιουργήθηκε ζήτημα με το καθεστώς απαγορεύσεων μετακινήσεων εκτός νομού που θα ισχύσει έως τις 18 Μαΐου και τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων ενόψει του γενικευμένου ανοίγματος της ερχόμενης Δευτέρας 11 Μαΐου. Για τον λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) απευθύνθηκε προς την Πολιτική Προστασία και τα συναρμόδια Υπουργεία και τελικά δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 27818/3-5-2020, η οποία ρυθμίζει το θέμα ως εξής: Από τον περιορισμό της κυκλοφορίας πέραν των ορίων της οικείας περιφερειακής ενότητας (νομού) ή στην περίπτωση της Αττικής πέραν των ορίων της Περιφέρειας εξαιρούνται οι μετακινήσεις για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών αναγκών που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Η εξαίρεση περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – και την μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.   Κατά τον τρόπο αυτό λύνεται το πρόβλημα των εμπόρων που, ενόψει του γενικού ανοίγματος της 11ης Μαΐου και της προετοιμασίας του καταστήματός τους, πρέπει να μετακινηθούν εκτός των ορίων του νομού της κατοικίας τους. Το αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους, που πρέπει αντίστοιχα να μετακινηθούν για την προετοιμασία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται. Οι παραπάνω δυνατότητες μετακινήσεων εξακολουθούν να μην ισχύουν για την νησιωτική χώρα. Το νέο έντυπο για τη μετακίνηση εκτός νομού εδώ.

Επιπλέον δρομολόγια εντάσσει η ΚΤΕΛ Κορινθίας Α.Ε.

Previous article

Τεράστια δωρεά της εταιρείας “ΕΥΡΩΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ – Χ.Β. ΤΣΑΟΥΣΗΣ Α.Ε. ” στο Νοσοκομείο Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.