5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής “Λιβαδάκι” Λουτρακίου για τον προαστιακό

0

Τους τελευταίους μήνες είμαστε αποδέκτες μιας σουρεαλιστικής πραγματικότητας στοντόπο μας όπου πραγματοποιείται ένα μεγάλο έργο χωρίς ολοκληρωμένο χωροταξικόσχεδιασμό και προστασία των κατοίκων της περιοχής. Αυτό το έργο δεν είναι άλλο από τηνεπέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το Λουτράκι και την μετατροπή τηςυπάρχουσας γραμμής σε ηλεκτρική.

Παρατηρούμε λοιπόν τις εργασίες της εργολαβικής εταιρείας να προχωρούν χωρίς να έχουνπροηγηθεί βασικά έργα δημιουργίας πρόσβασης στις κατοικίες, δρόμων, διευθέτησηςρεμάτων, κατάλληλων διαβάσεων και συνεργασίας με τις τεχνικές εταιρείες του δήμου, τηνύδρευση και εταιρείες τηλεπικοινωνίας.

Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με πληροφορίες η γραμμή θα προστατεύεται με εκατέρωθεν συρματοπλέγματα λόγω των ηλεκτροφόρων καλωδίων και δεν θα επιτρέπεται η διάσχιση της, πάρα μόνο στις προβλεπόμενες διαβάσεις. Αυτό λοιπόν θα δημιουργήσει έναν φράχτη σε όλο το μήκος της γραμμής και ιδιαίτερα στην πυκνοκατοικημενη περιοχή του Λιβαδακι για 1,5 χιλιόμετρο χωρίζοντας την στα δυο (ανατολικό και δυτικό):

Το σχέδιο πόλης προβλέπει δρόμους εκατέρωθεν της γραμμής, κάτι το οποίο δεν έχει
πραγματοποιηθεί λόγω αναγκαίων απαλλοτριώσεων με αποτέλεσμα δεκάδες σπίτια να χάνουν τελείως την πρόσβαση τους με την δημιουργία της γραμμής (δεν υπάρχουν δρόμοι ούτε πίσω από τις οικίες):

Δεν έχουν διευθετηθεί ρέματα και χείμαρροι κατά μήκος της γραμμής. Για παράδειγμα το ρέμα «Των Ταξιαρχών» το οποίο είχε προκαλέσει σημαντικές καταστροφές την δεκαετία του ’90, καταλήγει στο σημείο κατασκευής της γραμμής χωρίς να συνεχίζει προς την θάλασσα πλημμυρίζοντας της περιοχή. Σημειώνεται ότι περίπου 1,5 χιλιόμετρο πιο πριν το ρέμα αυτό έχει πλάτος 7 – 8 μέτρα!!!

Σε όλο το μήκος της γραμμής εντός της περιοχής Λιβαδακι η παραμικρή βροχή δημιουργεί τεράστια προβλήματα πρόσβασης.

Δίκτυα ύδρευσης και τηλεπικοινωνίων δεν έχουν προστατευτεί από την πλευρά του δήμου με αποτέλεσμα καταστροφές, διαρροές και διακοπή τηλεφωνικών γραμμών για μέρες ενώ οι υπεύθυνοι ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο. Επίσης έχει γίνει κοπή δέντρων:

Δημιουργία τερματικού σταθμού σε σημείο ΧΩΡΙΣ χώρους στάθμευσης προκαλώντας έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Προσθήκη ηλεκτροφόρων καλωδίων χιλιάδων Volt σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες, υποβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων και των περιουσίων τους.
Αδυναμία πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων.
Αδυναμία πρόσβασης εκατοντάδων πολιτών στην θάλασσα

Στο επόμενο βίντεο από το δημοτικό συμβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 (!!!!!!), μετα από μήνες έναρξης του έργου, θα δούμε ότι ο δήμος και οι τεχνικές του υπηρεσίες δεν έχουν λάβει ακόμα την μελέτη του έργου ενώ ο δήμαρχος παραδέχεται τα τεράστια και ΑΛΥΤΑ προβλήματα του προκαλούνται:

(Στο 19ο λεπτό του βίντεο)

Κλείνοντας θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε ενάντια στο έργο αλλά ζητούμε να γίνει σωστά, με σεβασμό προς τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Θεωρούμε όμως, χωρίς να είμαστε ειδικοί, ότι δεν υπάρχει λόγος να δαπανηθούν όλα αυτά τα κονδύλια και να καταστραφεί η όψη μιας τεράστιας περιοχής σε μήκος 6 χιλιομέτρων ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας σταθμός στον Ισθμό και σύνδεση του προς το Λουτράκι με ένα είδος τραμ (όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) ή αστικού λεωφορείου.

Κάτοικοι περιοχής Λιβαδακι Λουτρακίου

Ιστορικό περιβαλλοντικό έγκλημα το αντι-περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Previous article

Καλοκαίρι χωρίς μπαρ και συναυλίες – Τι θα γίνει με τις κατασκηνώσεις;

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.