ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η σταδιακή καταβολή των 800 ευρω για όσους δεν έλαβαν ακόμη το επίδομα λόγω αναστολής

0

Χρήματα στο τραπεζικό τους λογαριασμό θα δουν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και επαγγελματίες οι οποίοι αν και οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε αναστολή από την πρώτη μέρα της καραντίνας ή έχουν ενταχθεί στους επιλέξιμους ΚΑΔ, οι συγκεκριμένοι δεν έχουν εισπράξει ακόμα το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Χρήματα ωστόσο θα ξεκινήσουν να βλέπουν και οι επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί την ένταξη τους σε κάποιο από τα προγράμματα παροχής ρευστότητας μέσω τραπεζικών δανείων.

Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης, αλλά και της σταδιακής ένταξης ορισμένων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων στους ΚΑΔ που δικαιούνται επιδόματος, το Δημόσιο προχωρά στην σταδιακή καταβολή των χρημάτων. Έτσι αναμένεται να καταβληθούν τα 800 ευρώ στις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 20 άτομα και η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης έληξε την Τρίτη 28 Απριλίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι περίπου 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ακόμα 105.000 μισθωτοί αναμένεται να δουν στο λογαριασμό τους το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι ανήκουν κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις που έθεσαν σε αναστολή της σύμβαση τους, χωρίς όμως η επιχείρηση να πάψει τη λειτουργία της.

Πληρωμή άνευ προϋποθέσεων

Χωρίς άλλες προϋποθέσεις θα καταβληθεί τελικά και το ειδικό επίδομα των 600 ευρώ στους περίπου 180.000 επιστήμονες, μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης το οποίο οδήγησε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη διαδικασία.

Έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ θα λάβουν και περίπου 64.000 οικογένειες οι οποίες λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος. Για το πρώτο παιδί θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ και 50 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.

Ταυτόχρονα με την πληρωμή των ειδικών επιδομάτων «τρέχει» το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου στις επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι την 31 Δεκεμβρίου 2019 ήταν ενήμερα τα δάνεια τους.

Ρευστότητα στην αγορά

Τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων που εγκρίθηκε η αίτηση τους, τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατατέθηκαν περίπου 139.000 αιτήσεις και χρήματα αναμένεται να λάβουν περίπου 90.000. Τα χρήματα θα καταβληθούν στους λογαριασμούς που δηλώσει οι επιχειρήσεις από την ΑΑΔΕ.

Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.

Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το επόμενο διάστημα προβλέπεται ο περιορισμός των επιδομάτων σε εργαζόμενους, εκτός εάν οι επιχειρήσεις παραμένουν υποχρεωτικά σε αναστολή λειτουργίας. Αντίθετα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιστρέψει σταδιακά η ομαλότητα στην αγορά.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Οδηγίες κατασκευής υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι

Previous article

Φρούσιος: Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων απ΄τους ιδιοκτήτες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.