1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε να καταβληθούν άμεσα οι αναπηρικές παροχές που εκκρεμούν σε όλους τους δικαιούχους

0

Την εφαρμογή στην πράξη της παράτασης των αναπηρικών παροχών, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕΠΑ,  φέρνουν με Ερώτηση τους προς τον αρμόδιο Υπουργό 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση  αναστολής λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ έως και τις 30-4-2020. Παράλληλα, προβλέφθηκε και παράταση των αναπηρικών παροχών για όσους λήγουν οι αποφάσεις αναπηρίας μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και εφόσον εκκρεμεί αίτηση τους για επανεξέταση.

Σύμφωνα με την Ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως δυστυχώς, μέχρι σήμερα, υπάρχει μεγάλος αριθμός καταγγελιών από ασθενείς ότι δεν εφαρμόζεται η από 11-03-2020 ΠΝΠ και δεν έχουν λάβει τις αναπηρικές τους παροχές, είτε πρόκειται για αναπηρική σύνταξη είτε για επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως φαίνεται να επηρεάζονται άμεσα οι δικαιούχοι επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ και οι συνταξιούχοι αναπηρίας, οι οποίοι ενώ καλούνται από το αρμόδιο Υπουργείο να υποβάλλουν αίτηση τώρα προκειμένου να λάβουν αριθμό προτεραιότητας για το χρονικό σημείο επαναλειτουργίας των ΚΕΠΑ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη σε εκκρεμότητα στον ΟΠΕΚΑ  15.000 πλήρεις αιτήσεις για νέα χορήγηση επιδόματος αναπηρίας.

Αυτό σημαίνει ότι από την επαναλειτουργία των ΚΕΠΑ, αυτές οι αιτήσεις δεν θα μπορέσουν να εξετασθούν ούτε σε διάστημα ενός εξαμήνου, ενώ ακόμη και αν υπάρχει πρόβλεψη για αναδρομική πληρωμή όλων αυτών των περιπτώσεων, το φλέγον ζήτημα είναι πως για κάποιους συμπολίτες μας, αυτή η σύνταξη και τα επιδόματα είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος τους, οπότε αν δεν τους καταβληθεί άμεσα δημιουργείται πρόβλημα βιοπορισμού.

 

Μετά  τα παραπάνω, ερωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός:

-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα η από 11-03-2020 ΠΝΠ ως προς την παράταση των αναπηρικών παροχών για τις περιπτώσεις των δικαιούχων που αναφέραμε παραπάνω;

-Πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις συμπολιτών μας των οποίων η διαβίωση κινδυνεύει σήμερα, και για το επόμενο χρονικό διάστημα;

-Σκοπεύει να χορηγήσει άμεσα τα επιδόματα αναπηρίας στους 15.000 που έχουν ολοκληρωμένες αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ και σε όσους υπέβαλαν από την αρχή της κρίσης της πανδημίας ή σε όσους υποβάλλουν πλήρη αίτηση στους επόμενους 6 μήνες;

 

Από το Γραφείο,

Γ. Ψυχογιού

 

Επισυνάπτεται αναλυτικά η Ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ζήτημα εφαρμογής στην πράξη της παράτασης των αναπηρικών παροχών, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕΠΑ»

 

Με την έκδοση της από 11-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η Κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ έως και τις 31-3-2020, ενώ δυνάμει της υπ’ αριθμόν Φ80000/13787/598 Υπουργικής Απόφασής σας, η αναστολή λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ παρατείνεται έως και τις 30-4-2020.

 

Παράλληλα, προβλέφθηκε και παράταση των αναπηρικών παροχών για όσους λήγουν οι αποφάσεις αναπηρίας μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και εφόσον εκκρεμεί αίτηση τους για επανεξέταση. Συντασσόμαστε, ασφαλώς, με την απόφαση περί αναστολής των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ, καθώς σε αυτές εξετάζονται ασθενείς και ΑμεΑ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα. Οπότε ήταν επιτακτική η ανάγκη να αποφευχθεί ο συνωστισμός μεγάλου αριθμού ατόμων στο χώρο αναμονής των εν λόγω επιτροπών.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλος αριθμός καταγγελιών από ασθενείς ότι δεν εφαρμόζεται η από 11-03-2020 ΠΝΠ και δεν έχουν λάβει τις αναπηρικές τους παροχές, είτε πρόκειται για αναπηρική σύνταξη είτε για επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, αυτό το κρίσιμο διάστημα.

Να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι οι αναπηρικές παροχές για κάποιους χρόνιους ασθενείς και ΑμεΑ είναι το μοναδικό εισόδημα που έχουν. Με μια πρώτη εκτίμηση, δε, οι συμπολίτες μας που φαίνεται να επηρεάζονται, άμεσα, είναι:

  • Οι δικαιούχοι επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ, των οποίων η πιστοποίηση αναπηρίας έληξε σε αυτό το μεσοδιάστημα και είτε έχουν καταθέσει αίτημα να περάσουν ξανά από επιτροπή για παράταση του επιδόματος τους είτε δεν πρόλαβαν να καταθέσουν αίτηση, καθώς ανεστάλησαν οι εργασίες στις σχετικές υπηρεσίες.
  • Οι συνταξιούχοι αναπηρίας, των οποίων η πιστοποίηση αναπηρίας έληξε στο μεσοδιάστημα και είτε κατέθεσαν αίτημα που εκκρεμεί είτε δεν πρόλαβαν να καταθέσουν το αίτημα, καθώς ανεστάλησαν οι εργασίες στις σχετικές υπηρεσίες.
    Και μολονότι, από το αρμόδιο Υπουργείο καλούνται οι ως άνω συμπολίτες μας να υποβάλουν αίτηση τώρα, προκειμένου να λάβουν αριθμό προτεραιότητας για το χρονικό σημείο επαναλειτουργίας των ΚΕΠΑ, να σας ενημερώσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη σε εκκρεμότητα στον ΟΠΕΚΑ 15.000 πλήρεις αιτήσεις για νέα χορήγηση επιδόματος αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι από την επαναλειτουργία των ΚΕΠΑ, αυτές οι αιτήσεις δεν θα μπορέσουν να εξετασθούν ούτε σε διάστημα ενός εξαμήνου.
    Ακόμη, λοιπόν, και αν υπάρχει πρόβλεψη για αναδρομική πληρωμή όλων αυτών των περιπτώσεων, το φλέγον ζήτημα είναι πως για κάποιους συμπολίτες μας, αυτή η σύνταξη και τα επιδόματα είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος τους, οπότε αν δεν τους καταβληθεί άμεσα δημιουργείται ενεστώς πρόβλημα βιοπορισμού, την δεδομένη χρονική περίοδο που θέτουμε το ζήτημα.

Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι η αντιμετώπιση του ιού είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτή τη χρονική στιγμή, όμως και οι άλλες παθήσεις -χρόνιες και μη- όπως και οι αναπηρίες δεν παύουν να υφίστανται και στον καιρό της πανδημίας που βιώνουμε.

Επειδή οι παθογένειες των  ΚΕΠΑ είναι πολλές και διαχρονικές, όμως τούτη τη στιγμή προέχει η επίλυση αυτού του ζητήματος, καθότι πλέον μιλάμε ξεκάθαρα για θέμα επιβίωσης ορισμένων χρόνιων ασθενών και ΑμεΑ που έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος είτε την αναπηρική σύνταξη είτε το επίδομα αναπηρίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα η από 11-03-2020 ΠΝΠ ως προς την παράταση των αναπηρικών παροχών για τις περιπτώσεις των δικαιούχων που αναφέραμε παραπάνω;
  • Πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις συμπολιτών μας των οποίων η διαβίωση κινδυνεύει σήμερα, και για το επόμενο χρονικό διάστημα;
  • Σκοπεύει να χορηγήσει άμεσα τα επιδόματα αναπηρίας στους 15.000 που έχουν ολοκληρωμένες αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ και σε όσους υπέβαλαν από την αρχή της κρίσης της πανδημίας ή σε όσους υποβάλλουν πλήρη αίτηση στους επόμενους 6 μήνες;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κρανίδι μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού

Previous article

Υπήρξε ολιγωρία στο Κρανίδι – Γι΄ αυτό υπάρχουν ευθύνες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.