5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα χνάρια των ANZACs στην Κορινθία

0

Τα μέλη της Παγκορινθιακής Αδελφότητας Μελβούρνης συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό του λεγόμενου μονοπατιού των ANZACS στην Ελλάδα (Greece’s ANZAC Trail).

Η εκδήλωση έγινε στο Nikos του Fairfield και παρευρέθηκε σε αυτή και η κυρία Shirley Devery, κόρη του στρατιώτη Tom Devery, που υπηρέτησε στην Κόρινθο το 1941.

Έχουν ήδη φιλοτεχνηθεί δύο χάλκινες τιμητικές πλακέτες οι οποίες θα σταλούν σύντομα στην Ελλάδα για να τοποθετηθούν σε δύο καίρια σημεία στην Κορινθία. Η μία είναι στη μνήμη των πεσόντων στη μάχη στον Ισθμό της Κορίνθου που διεξήχθη στις 26 Απριλίου 1941 και, συγκεκριμένα, των Αυστραλών του 2/6th Τάγματος (Battalion) που υπερασπίστηκαν το πέρασμα της γέφυρας του Ισθμού. Η άλλη είναι στη μνήμη των 8.000 στρατιωτών-μελών των συμμαχικών στρατευμάτων που ήταν φυλακισμένοι των Γερμανών σε στρατόπεδο στην Κόρινθο στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 1941, αλλά και των ντόπιων που τους βοήθησαν.

Ήταν μεγάλη μου χαρά που κατάφερα να ολοκληρώσω την έρευνα για τις τιμητικές πλακέτες, εντοπίζοντας την τοποθεσία για την τοποθέτησή τους και βοηθώντας στην οργάνωση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

Η Παγκορινθιακή Αδελφότητα Μελβούρνης παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής και της ιστορίας των ANZACs με την οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και άλλων, τιμώντας έτσι τόσο τους απογόνους των Αυστραλών στρατιωτών όσο και τους δύο λαούς.

Η Τζένη Κρασοπουλάκη, πρόεδρος της Παγκορινθιακής Αδελφότητας, μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου και της συγκεκριμένης κίνησης που αναδεικνύει τις θυσίες των δύο λαών.

Η Χριστίνα Δεσποτέρη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης (Lemnos Gallipoli Commemorative Committee), υπήρξε ο συνδετικός κρίκος με τις τοπικές αρχές της Ελλάδας για τη διοργάνωση της τελετής τοποθέτησης των τιμητικών πλακετών.

Ως ιστορικός έχω ερευνήσει τις διαδρομές των ANZACs ανά την Ελλάδα για πολλά χρόνια τόσο μέσω αρχείων στην Αυστραλία όσο και με επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έφτασαν στην Πελοπόννησο με τη λήξη της επονομαζόμενης Ελληνικής Επιχείρησης (Greek Campaign).

Ως εκ τούτου, σε ολόκληρη η περιοχή, ως πολεμικό καταφύγιο, σημειώθηκαν αρκετοί θάνατοι στον Ισθμό της Κορίνθου, στο Τολό και τα παράλια της Καλαμάτας.

Μετά τις μάχες πολλοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και Αυστραλών, αποκλείστηκαν εκεί και δεν μπορούσαν να διαφύγουν προς την Κρήτη και την Αίγυπτο.

Αρκετοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ενώ άλλοι γλίτωσαν, μετά την αποφασιστική βοήθεια των ντόπιων Ελλήνων, δραπετεύοντας. Μια σειρά από μικρά χωριά με γενναίους κατοίκους στα παράλια της Πελοποννήσου, όπως, για παράδειγμα, Τραχήλα της Μάνης, βοήθησαν τους στρατιώτες.

Πρέπει να θυμόμαστε αυτή την ιστορία, τιμώντας και τους Αυστραλούς στρατιώτες, που πολέμησαν, αλλά και τους ντόπιους που τους βοήθησαν. Είμαι πολύ περήφανος για την Παγκορινθιακή Αδελφότητα και τη συμβολή της στην τοποθέτηση αυτών των τιμητικών πλακετών. Αυτό τιμά και την Αδελφότητα αλλά και τους πολίτες της Κορίνθου.

Η δέσμευση για δημιουργία του μονοπατιού των ANZACs στην Ελλάδα, πάρθηκε το 2018 ως μέρος των εορτασμών για την επέτειο της εκστρατείας της Καλλίπολης στη Λήμνο με τις Αρχές του νησιού να δεσμεύονται στη συνεργασία με την αρμόδια Lemnos Gallipoli Commemorative Committee για τη δημιουργία αντίστοιχου μονοπατιού στη Λήμνο. Στόχος είναι η ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων και οι σχέσεις Ελλήνων και ANZACs αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους απογόνους αυτών και όποιον άλλο ταξιδιώτη το επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια των Αυστραλών στρατιωτών που πολέμησαν στην Ελλάδα στους Α’ και Β’ Παγκόσμιου Πολέμους
Εκτός από τα δύο μνημεία της Κορίνθου, έχουν φιλοτεχνηθεί τέσσερις ακόμα τιμητικές πλακέτες, δύο για τη Λήμνο και δύο για άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Η μια προς τιμήν του Ελληνοαυστραλού στρατιώτη Dimitris Passa, από το Κοντοπούλι Λήμνου, και η άλλη προς τιμήν των Αυστραλών στρατιωτών. Επίσης, στην Καλαμάτα, μια προς τιμήν της μάχης της 28ης Απριλίου 1941 και η άλλη ως φόρος τιμής για την Τραχήλα της Μάνης.

Λόγω του κορονοϊού, οι προγραμματισμένες για το τέλος Απριλίου εκδηλώσεις, αναβάλλονται για του χρόνου που θα γιορταστούν τα 80 χρόνια της Ελληνικής Επιχείρησης (Greek Campaign) του 1941.

 

*Ο Jim Claven είναι ιστορικός, συγγραφέας και γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης (Lemnos Gallipoli Commemorative Committee) και συντονιστής (Convenor) of the ANZACs Trail in Greece Organising Committee. Έχει γράψει το βιβλίο of Lemnos & Gallipoli Revealed: A Pictorial History of the Anzacs in the Aegean, 1915-16. 

neoskosmos.com

Συνέντευξη με τον Βουλευτή Κορινθίας Γιώργο Ψυχογιό για την πανδημία και τα μέτρα στήριξης (video)

Previous article

Aπαγόρευση της κυκλοφορίας από αύριο στις 6 π.μ. – Διάγγελμα Μητσοτάκη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.