- Διαφήμιση -

Οι ιταλικές αρχές ανακάλυψαν περίπου 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε εργοστάσιο στην Ιταλία, όπως μετέδωσε την Τετάρτη η La Stampa σύμφωνα με το Politico.  Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, οι δόσεις φέρονται να βρίσκονται σε βιομηχανία έξω από την Ρώμη, στην περιοχή του Ανάνι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δόσεις πιθανότατα προέρχονται από εργοστάσιο της AstraZeneca στην Ολλανδία, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για παραγωγή στην ΕΕ.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Η La Stampa επικαλείται πηγές της ΕΕ που λένε ότι αυτές οι δόσεις προορίζονταν αρχικά για τη Βρετανία ενώ Ιταλός αξιωματούχος λέει πως προορίζονταν για το Βέλγιο.

Η La Stampa γράφει ότι τον “θησαυρό” αυτό εντόπισαν οι ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες ειδοποίησαν τις ιταλικές. Συγκεκριμένα το όλο θέμα ήρθε στο φως, όπως αναφέρεται, κατά την επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν στην παραγωγική μονάδα εμβολίων που βρίσκεται στο Χάλιξ της Ολλανδίας — από όπου και, σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο, εστάλησαν περίπου έξι εκατομμύρια δόσεις ΑstraaZeneca για την πρώτη δόση εμβολιασμού των πολιτών στη Βρετανία.

Η βιομηχανία του Ανάνι εμφιαλώνει τα εμβόλια, τα οποία στην συνέχεια είναι έτοιμα να σταλούν στους διάφορους παραλήπτες. Σύμφωνα με ό,τι φέρονται να ανακάλυψαν οι ευρωπαϊκές αρχές, πολλές από τις φιάλες εμβολίου, που βρίσκονται στο Ανάνι, περιέχουν το σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο παράχθηκε στο Χάλιξ της Ολλανδίας.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι αυτές οι δόσεις προορίζονταν για εξαγωγές, το ζήτημα του αποκλεισμού της αποστολής θα πρέπει να μπει στο τραπέζι, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο Reuters.

Η AstraZeneca θα πρέπει να αυξήσει τις παραδόσεις εμβολίων Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την φερόμενη ανακάλυψη περίπου 29 εκατομμυρίων δόσεων στην Ιταλία, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης την Τετάρτη.

“Ίσως υπάρχει μια ευκαιρία τώρα να ενισχυθούν σημαντικά οι παραδόσεις (στην ΕΕ), κάτι που υποσχέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca”, ανέφερε η πηγή.

Στην είδηση ότι 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της AstraZeneca βρίσκονται σε μονάδα παραγωγής νότιας της Ρώμης, αναφέρθηκε εν τω μεταξύ Ιταλός αξιωματούχος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, το περασμένο Σάββατο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να πραγματοποιηθούν έλεγχοι επί σειράς παρτίδων που βρίσκονται στο κέντρο παραγωγής του Ανάνι, νότια της Ρώμης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με την σειρά του, ενημέρωσε τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Ο υπουργός διέταξε έφοδο, την οποία και πραγματοποίησαν το σαββατοκύριακο οι καραμπινιέροι.

Σύμφωνα, τέλος, με διαρροές, οι παρτίδες που ελέγχθηκαν προκύπτει ότι προορίζονται για το Βέλγιο, ενώ οι καραμπινιέροι συνεχίζουν να ελέγχουν το σύνολο των παρτίδων εμβολίου που είναι έτοιμες προς διάθεση.

Αυτή η ανακάλυψη έρχεται καθώς η AstraZeneca δέχεται σκληρή κριτική από την Κομισιόν για τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων, αποτυγχάνοντας να τηρήσει τους αρχικούς στόχους παράδοσης που είχαν τεθεί στη συμφωνία με την ΕΕ. Η πιο πρόσφατη υπόσχεση της εταιρείας είναι να παραδώσει το πρώτο τρίμηνο του έτους 30 εκατομμύρια δόσεις, σχεδόν ίση με την ποσότητα που ανακαλύφθηκε σήμερα. Σημειώνεται ότι αρχικά η εταιρεία είχε δεσμευθεί να παραδώσει στην ΕΕ 120 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους

Η ανακάλυψη των εμβολίων συμπίπτει επίσης με τις ενέργειες της Κομισιόν να εισαγάγει νέους κανόνες που θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ για έξι εβδομάδες. Οι κανόνες στοχεύουν μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ – χώρες που είτε λαμβάνουν δόσεις από την ΕΕ, αλλά δεν στέλνουν τα εμβόλια που παράγουν οι ίδιες, ή που έχουν εμβολιάσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από την ΕΕ.

AstraZeneca: Προς το παρόν δεν προβλέπονται εξαγωγές παρά μόνο για χώρες Covax

H φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις παρτίδες εμβολίων της κατά της COVID-19 που βρίσκονται στο κέντρο εμφιάλωσης του Ανάνι, λίγο έξω από την Ρώμη, αναφέρει τα εξής σε ανακοίνωσή της:

“Προς το παρόν δεν προβλέπονται εξαγωγές, εκτός από τις χώρες του μηχανισμού COVAX. Δεκατρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης του ελέγχου ποιότητας, για να σταλούν στις χώρες COVAX, ως μέρος της δέσμευσής μας να προμηθεύσουμε με εκατομμύρια δόσεις εμβολίου τις χώρες με χαμηλό εισόδημα: το εμβόλιο παράχθηκε εκτός ΕΕ και εστάλη στο κέντρο του Ανάνι για να εμφιαλωθεί”.

Η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία τονίζει, τέλος, ότι “η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις προμήθειες προς χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, μέσω του COVAX”.

 

 

(capital.gr)