1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Ο Γιώργος Ψυχογιός στη Βουλή με θέμα τον εκλογικό νόμο (video)

0

O Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταστευτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη διαδικασία συζήτησης του Εκλογικού Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Βουλευτής ανέφερε ότι ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα του πολιτικού συστήματος και παραβίαση της δημοκρατικής αρχής της ισότητας της ψήφου των πολιτών.

Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ήδη άλλαξε το νόμο για τις εκλογές Δήμων και Περιφερειών και αρνείται να ακούσει τις φωνές των υγιών δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μετά από χρόνια απέκτησαν φωνή και ουσιαστικό ρόλο με την εκλογική διαδικασία που ψηφίστηκε επί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία εμμένει στα ιδεολογικά της θέσφατα και προτάσσει το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της κυβερνητικής σταθερότητας, αγνοώντας το γεγονός ότι ακόμα και με το σύστημα της απλής αναλογικής ο κυρίαρχος λαός μπορεί να επιλέξει την εκλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης αλλά και ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν σχετίζεται με την αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία και οι παντοδύναμες κυβερνήσεις, όμως, συνδέονται με τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, με το πελατειακό κράτος, με την εξυπηρέτηση συμφερόντων ημετέρων, τη διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα, την αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων.

Ως προς τον αποκλεισμό των εκλογικών συνασπισμών από το μπόνους που εισάγεται δήλωσε ότι ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγησή του, να είναι ο μέσος όρος της δύναμης των συνεργαζόμενων κομμάτων μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων το οποίο είναι αδιανόητο συνταγματικά, ιστορικά, πολιτικά.

Τόνισε σχετικά με τη συζήτηση περί μη εμπιστοσύνης των πολιτών ότι αυτή αφορά στο πολιτικό σύστημα και όχι στον εκλογικό νόμο. Η Κυβέρνηση παρουσιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι ήττα του πολιτικού συστήματος. Η αλλαγή ενός εκλογικού συστήματος πριν καν δοκιμαστεί δρα ανασταλτικά στην εμπιστοσύνη των πολιτών. Η ΝΔ απομονωμένη και μαζί μόνο με το δεκανίκι της, την Ελληνική Λύση, καταργεί την απλή αναλογική,   εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το πολιτικό σύστημα ως κάτι που υπάρχει πέρα και πάνω από την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Καταλήγοντας έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αλλεργία στο δημιουργικό διάλογο που μπορεί να προκύψει από κυβερνήσεις συνεργασίας και δυσανεξία στην έννοια της σύνθεσης και αρέσκεται στον παραγοντισμό και την ανάθεση. Δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος, παραμένει στην υπεροψία μιας περιόδου που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τέλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ό,τι και να κάνετε θεσμικά, εργαλειακά, πολιτικά για να διασφαλίσετε ότι δήθεν η Αριστερά δεν θα ξανάρθει στην εξουσία, δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Η κοινωνία θα σας απαντήσει. Η Αριστερά θα νικήσει και θα μεταμορφώσει και τη χώρα, τους θεσμούς και τη δομή της”.

Απολογισμός του ΙΝΚΑ Κορινθίας – Κάλεσμα για εγγραφή μελών

Previous article

1η Ημερίδα Μαθητών Γ΄Λυκείου Κορινθίας με θέμα “Εθελοντική Αιμοδοσία και Δωρεά Μυελού των Οστών”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.