1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Κλείνει η Ανοιχτή Δομή Μεταναστών Κορίνθου;

0

Έρχονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού απ΄την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TheTOC.gr πρόκειται να κλείσουν οι Ανοιχτές Δομές και να δημιουργηθούν μόνο κλειστά Κέντρα προσφέροντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προστίθεται από σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα. Και αυτό με απόφαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω υπουργείο είχε καταργηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ως «αχρείαστο», και τώρα επανιδρύθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αποφασίστηκε στο νέο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να είναι υπουργός o Νότης Μηταράκης και αναπληρωτής υπουργός ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Οι διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε αυτήν την απόφαση προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα το κυβερνητικό σχέδιο που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Το νέο σχέδιο και οι στόχοι

Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, που αποτελεί ζήτημα βαθιά κοινωνικό, αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου.

Αυτό το σχέδιο θα κληθεί να οργανώσει και να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θέτοντας στόχους και προτεραιότητες.

Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στόχος που θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών και με την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος. Ενισχύουμε την αποτρεπτική φύλαξη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η αποσυμφόρηση των νησιών, που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, αναφέρουν θα επιτευχθεί:

(α) με την ταχεία εξέταση του ασύλου

(β) τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο

(γ) την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Κλειστά κέντρα

Με διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποφυγή καθυστερήσεων. Και με την λειτουργία κλειστών κέντρων για να είναι εφικτή η σωστή διαχείριση των διαδικασιών. Τονίζεται ότι τα κλειστά κέντρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα κέντρα, ενώ θα είναι αυτόνομα (υγεία, παιδεία, υποδομές). Κλείνουν οριστικά τις ανοικτές δομές, εντός ενός μήνα από τη λειτουργία κάθε κλειστού κέντρου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Μαξίμου, οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας κατανέμονται ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Θα πρέπει να εξεταστούν μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείτε συσσώρευση πληθυσμών. Η προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία για το διάστημα που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα χρειάζεται να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

Σημειώνουν επίσης, ότι αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τις όποιες δυσλειτουργίες των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν. Με την πιστοποίηση και των παρόχων και του προσωπικού. Με μηχανισμούς ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες με ανταποδοτικά μέτρα. Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, σε λύσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση. Σε περιπτώσεις ζημιών από υφιστάμενα ανοικτά κέντρα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους.

Χρονοδιαγράμματα

Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο, η προτεραιότητα τώρα είναι να το εκτελέσουμε άμεσα, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουμε.

Βασικό ρόλο, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, θα διαδραματίσει η διαρκής επικοινωνία της προόδου του σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Οι ρόλοι Μηταράκη-Κουμουτσάκου

Ο Νότης Μηταράκης, ως βουλευτής που εκλέγεται στην ακριτική Χίο, συνομιλεί με κατοίκους και φορείς, γνωρίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος και τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος που ως Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του ζητήματος και την προώθηση των θέσεων της χώρας, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα εργαστεί πάνω στο ίδιο αντικείμενο και ειδικότερα για όλες τις πτυχές της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, καταλήγουν πηγές του Μαξίμου.

ΠΑΣ… πρόκριση με παρατάσεις και πέναλτι για τον Παναθηναϊκό

Previous article

Γιώργος Ψυχογιός: 6 χαμένοι μήνες για να συνειδητοποιήσουν ότι το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής είναι κρίσιμο και απαραίτητο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.